CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

De ce nu va mai fi ce este

1 comentariu / 2078 vizualizări / 21 august 2014

Deruta mare in PSD. Corpul socialist reactioneaza dureros. De parca ar fi fost ars cu fierul incins. Cum adica, daca Victor Ponta pierde alegerile, nu va mai fi nici prim-ministru? Este o intrebare buna. Care are si un raspuns. La fel de bun. Asa e. Daca nu ajunge presedinte, nu va mai fi nici premier.

Inainte de toate, este, pana la urma, o chestiune de onoare. Cine pierde in politica trebuie sa-si asume si plata facturii. In definitiv, nimeni nu-l obliga pe Victor Ponta sa candideze. Cel mult il imping de la spate colegii care spera fie sa-i ia locul, fie sa profite de o viitoare schimbare a conducerii, pentru a obtine mai multa putere. Dar Ponta a avut si inca are de ales. Cu atat mai mult cu cat nu a avut loc nicio competitie interna. Si nici predeverile statutului nu sunt indeplinite pentru desemnarea sa drept candidat prezidential.

Sunt multe motive care m-au determinat si ma determina in continuare sa afirm ca Victor Ponta nu va candida. Si daca totusi o va face, va pierde. Nu imi imaginez insa ca el sa nu aiba o evaluare cat de cat corecta a starii reale a electoratului Romaniei. Daca astazi ii lipsesc 15%, ce se va intampla in momentul alegerilor, atunci cand fiecare roman va face un bilant? Nu al vorbelor. Nu al promisiunilor. Ci al faptelor guvernamentale. Si al rezultatelor. De unde Dumnezeu ar putea face rost Victor Ponta, ciuruit fiind de propriile greseli la guvernare, de cele 15 procente lipsa? Ce spera el sau strategii sai de campanie? Ca, avand mai multi candidati, dreapta se va risipi in primul tur, pentru a completa in cel de-al doilea tur al prezidentialelor ceea ce ii lipseste lui Ponta? Daca da, atunci staff-ul sau face o greseala fatala. Daca, de pilda, Monica Macovei va reusi sa stranga semnaturile si va candida si va obtine cateva procente, ce isi imagineaza Ponta ca vor face votantii acesteia in cel de-al doilea tur de scrutin? Vor sta scarbiti acasa, lasandu-l pe Ponta ca, in numele baronilor sai penali, sa castige prezidentialele, pentru a pune pe butuci, in mod implacabil, justitia? Sau vor observa comportamentul si discursul lui Iohannis, precum si pozitia marelui Partid National Liberal in raport cu justitia? Evident, cei mai multi votanti ai Monicai Macovei il vor prefera, in turul doi, pe Klaus Iohannis. Si la fel se va intampla si cu ceilalti candidati. O exceptie, dar deloc incurajatoare pentru Victor Ponta, este domnul Calin Popescu Tariceanu. Intr-o proportie covarsitoare, cei care il voteaza in primul tur reprezinta electorat PSD. Nu PNL. Ceea ce inseamna ca, in aceasta situatie, nimic nu se pierde, nimic nu se castiga.

Ponta nu va avea de unde sa acopere cele 15 procente lipsa si va pierde alegerile. Klaus Iohannis va depune juramantul de presedinte. Ce se va intampla incepand din acel moment? In mod normal, Victor Ponta, daca are o minima onoare, ar trebui sa demisioneze atat din conducerea partidului, cat si din functia de premier. Cu alte cuvinte, ar trebui sa isi asume factura pentru esec. Daca nu demisioneaza, partidul ar trebui sa se apere. Sa-si conserve puterea si legitimitatea pentru viitor. In consecinta, ar trebui sa-l demita. In situatii de criza in interiorul unui partid, cum se va intampla la inceputul anului 2015, initierea si organizarea unui congres extraordinar este nu numai posibila, ci si inevitabila.

Dar sa admitem ca Victor Ponta se va crampona de functii, iar PSD se va crampona de Victor Ponta. In aceasta eventualitate, grupurile parlamentare vor trebui sa raspunda la o intrebare cheie. Daca a esuat electoral proiectul PSD, daca a fost respinsa strategia politica a reprezentantului PSD, daca el nu a fost sutinut de jumatate plus unu dintre cetatenii care s-au prezentat la urne, rezulta, in mod logic, ca nici Victor Ponta, nici PSD nu mai sunt in situatia de a conduce Executivul. Ar fi ilegitim. Executivul trebuie preluat de catre acea forta politica care este sustinuta de mai mult de jumatate din electorat. Respectiv de marele Partid National Liberal, precum si de partidele ale caror electorate au votat majoritar in favoarea lui Klaus Iohannis, refuzandu-i lui Ponta favoarea de a ajunge presedinte. In mod natural, asadar, nu fiindca va impune cineva de la Cotroceni sau din alta parte, majoritatea parlamentara se va schimba. O motiune de cenzura, act perfect constitutional, va fi catalizatorul acestei inversari a polilor din Parlamentul Romaniei. Daca Guvernul Ponta cade prin motiune de cenzura, Klaus Iohannis va avea obligatia sa nominalizeze, pentru formarea noului Guvern, un reprezentant agreat de noua majoritate. Dupa care Parlamentul va inscauna noul guvern.

Nu as vrea sa inchei aceasta succinta analiza fara a preciza ca singura posiblitate pe care o are PSD pentru a evita o asemenea situatie si pentru a nu intra in opozitie este sa nu-l nominalizeze pe Victor Ponta. In felul acesta, nu presedintele acestui partid si nu premierul vor plati factura. Va fi mai greu pentru actuala opozitie sa schimbe majoritatea parlamentara in conditiile in care presedintele PSD si, in acelasi timp, premierul Romaniei nu vor fi fost infranti la capatul unor alegeri democratice. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Srs,scuteste-ne cu marele partid liberal,pnl este o masca pentru pdl si tu un mic trepadus…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998