CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce nu vrea Iohannis boicotarea austriecilor

6 comentarii / 3269 vizualizări / 14 decembrie 2022

”Acest moment poate fi tratat într-o singură cheie: cu diplomație. Am auzit nenumărate opinii, sfaturi. Vreau să vă spun foarte clar: nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român. Nu așa se tratează astfel de probleme. La cald și emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. România nu va ataca la CJUE această chestiune”, a declarat azi președintele Klaus Iohannis.

Anunțul sec al președintelui lasă în ofsaid o armată de policieni români care s-au repezit în ultimele zile să anunțe măsuri represive, de la mutarea conturilor entităților de stat la alte bănci decît cele austriece, eventual CEC – cea mai arhaică și mai neperformantă bancă din România care nici nu ar avea capacitatea operării unor asemenea conturi – la blocarea șefiei austriece la OSCE, naționalizarea unor companii austriece ori acționarea în judecată la CJUE.

De ce s-a poziționat astfel Klaus Iohannis înaintea Consiliului European de mîine?
Un răspuns ar fi pentru a evita o situație de un imens ridicol.

Guvernul României a făcut azi un anunț important, prin premierul Nicolae Ciucă: tot mâine, va fi depus la sediul OCDE de la Paris Memorandumul inițial pentru aderarea României la această organizație.

Ce este OCDE și de ce e important să aderăm la ea?

Explicăm pe scurt: din multe puncte de vedere, aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică e mai importantă decît cea la Schengen.

OCDE e un for interguvernamental care veghează, să zicem, la asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Cînd ești în OCDE ești într-un club select al democrațiilor de tip occidental care contează, la nivel mondial. Ești alături de SUA, Marea Britanie, Germania, Japonia, Canada, Italia, Franța șamd.

Pentru că România e codașă peste tot, noi și bulgarii stăm și aici pe afară, alături de unele state din Balcani. Și nu de ieri, de azi, ci mult înainte de aventura Schengen.
Am depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE încă din aprilie 2004, din nou în noiembrie 2012, şi am reînnoit-o anual începând cu 2016.

De 18 ani facem tușa, sub ochii blînzi ai unei duzini de guverne care s-au perindat la noi.
Cehia, Polonia și Ungaria au devenit membre în anii 1995 și 1996, Slovacia în 2000, Slovenia și Estonia în 2010, Letonia în 2016, Lituania în 2018.
Din afara Europei au intrat pînă și state precum Costa Rica ori Columbia, ca să ne facem o idee.
Pentru regimul Iohannis, la fel ca și pentru Băsescu, aderarea la OECD a fost considerată un obiectiv de maximă importanță al politicii externe. Inutil, pînă acum.
Anul ăsta s-a recurs la un heirup politic, doar-doar reușim să mai mișcăm lucrurile.
Există, însă, o mică problemă: presupunînd că depășim toate obstacolele ridicate de foaia de parcurs ce ne-a fost stabilită, decizia finală se ia prin consensul membrilor OCDE.
Iar unul dintre membri e Austria.

Ca să ataci Austria în preziua depunerii Memorandumului de aderare, eventual chiar în aceeași zi, cu prilejul Consiliului European, nu ar fi fost, cum spuneam, decît o mostră de ridicol politic absolut. Nu știm cînd ar ajunge Austria la mîna României.
Din păcate, știm cu certitudine că România va mai fi o perioadă la mîna Austriei în chestiuni grele, precum Schengen și OCDE.
În 2017, Ungaria a anunțat că și-a retras sprijinul pentru aderarea României la OCDE doar din cauza închiderii unui liceu din Târgu-Mureş.
Greu de crezut că Austria ar juca mai moale. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. O fi si asta, dar, mai ales, el n-are voie sa vrea ceva de capul lui…oricum, boicotariada nationala era o proba de ridicol absolut, mai ales ca era dirijata de beneficiarii tuturor pomenilor politice si ale intereselor straine…niciun folos, din nou, pentru romani…asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne uitam mai atent la serviciile oferite de sponsorii prezidentiali (simplul fapt ca au risipit bacsisuri pe la toate institutiile statului ar trebui sa ne puna pe ganduri – cine da spaga, are prioritatea de a si-o recupera…de la prostime)…Si pentru ca, in ultima vreme s-au trezit destui romani din visare si l-au identificat pe Iohanis in mai toate pozele afacerilor austriece la noi, s-a trecut la varianta Kovesi – i s-a deschis operatia (de restaurare a virginitatii politice) lui Chirica…cu retineri, cu anchete, cu presa si perchezitii…maine vom vedea sacii de bani gasiti in privata din fundul (!!!!) curtii si sub lespedea mormantului pisicii…ne vom reaminti ca si-a improprietarit fiul abia nascut…d-astea, retete faraonice aplicabile PSD-ului la ‘emotii’ cotroceniste….si cand interesul superior o cere, unei surori de lapte sorosist, sacrificate pe altarul salvarii ‘duamnei Ursula’ de efectele secundare ale miliardelor de vaccinuri….Cine zicea ca s-a blegit Faraoanca?! Ea e vie si infloritoare, multilateral dezvoltata, doar ca nu si-a mai imbunatatit patentul, te gandeai ca, la curti domnesti, si-o spala si ea bocancii…bine ca are presa!

 2. Citat din Einstein : „Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii alt rezultat”

  Cu „diplomatie” Iohannis si regimul lui imputit nu au facut NIMIC timp de 10 ani de zile ! Absolut nimic !
  Cu „diplomatie” sau fara, Romania nu are rezultate ! Asta e tot ce conteaza ! Ma sterg pe „diplomatia” romaneasca care nu obtine nimic, nu are niciun rezultat concret.
  Cu „diplomatie” suntem calcati in picioare de 30 de ani de zile. Polonia si Ungaria nu ar fi acceptat refuzul Schengen sau orice alta mizerie europeana. Noi stam si incasam pumnii lor cu „diplomatie” romaneasca adica mamaligari si le dam totul pe tava pentru nimic !

  Cu „diplomatie” Romania este o colonie si un stat esuat la groapa de gunoi a istoriei, care sta in genunchi cu pantalonii jos si gura punga, siluita de slugile tradatoare si colonizatori straini.
  „Diplomatia” este un gunoi, la fel ca si idiotii utili care propaga vrajeala cu „diplomatia”, adica Iohannis, Trabucel&co din hoarda de retardati/tradatori.

 3. Iohannis are dreptate, dar care ,,diplomatie”? Aia care trimite fufe la ICR Londra ca sa stea in chirii de jdemii de lire sterline pe luna? Care reactioneaza la cald, retragandu-si ambasadorul de la Viena? Si care a mai luat-o in barba grav, in 2016, de la to’arsul Boiko Borisov, razgandit probabil de Putin in chestiunea Black Sea Flotilla? Tovarasii aia de prin anii ’60-’70, pe care ii injura Tismaneanu, mancau diplomatie pe paine. E adevarat, intr-un context diferit, dar aplicand principiul reciprocitatii si pe cel al suveranitatii. Cum face si Austria, care-i mai intai nationala (si populista), si abia apoi europeana (si probabil si un pic ruseasca). Fara principiile astea, chiar si date pe silentios, nu practici diplomatie, ci slugarnicie. Altii, concomitent cu actiunea diplomatica, mai dau drumul si la ceva strategii economice, institutionale, universitare etc. La noi, ,,strategiile” apar doar atunci cand vine vorba de investitii in telegondole, parcuri si terenurile de fotbal in panta din mediul rural. Ia sa vedeti ,,actiuni concertate” si inter-partinice in 2023, pentru 7% din PIB. In conditiile in care deficitul comercial trece anul asta de 10%. Iar cresterea economica, cu care se mandreste establishmentul PNL-PSD, se duce taman in salariile cetatenilor din statele care ne iau la suturi cand vine vorba de Schengen.

 4. Grea intrebare. Pentru ca e nasul de cununie al nu stiu carui austriac, pentru ca a decorat nu stiu ce austrieci, pentru ca el insusi a fost decorat pentru servicii aduse Austriei (???), si in general pentru ca este o sluga, cum rar s-a mai vazut.

 5. […] ”Acest moment poate fi tratat într-o singură cheie: cu diplomație. Am auzit nenumărate opinii, sfaturi. Vreau să vă spun foarte clar: nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român. Nu așa se tratează astfel de probleme. La cald și emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. România nu va ataca la CJUE această chestiune”, a declarat azi președintele Klaus Iohannis. Anunțul sec al președintelui lasă în ofsaid o armată de policieni români care s-au repezit în ultimele zile să anunțe măsuri represive, de la mutarea conturilor entităților de stat la alte bănci decît cele austriece, eventual CEC – cea mai arhaică și mai neperformantă bancă din România care nici nu ar avea capacitatea operării unor asemenea conturi – la blocarea șefiei austriece la OSCE, naționalizarea unor companii austriece ori acționarea în judecată la CJUE.De ce s-a poziționat astfel Klaus Iohannis înaintea Consiliului European de mîine?Un răspuns ar fi pentru a evita o situație de un imens ridicol.Guvernul României a făcut azi un anunț important, prin premierul Nicolae Ciucă: tot mâine, va fi depus la sediul OCDE de la Paris Memorandumul inițial pentru aderarea României la această organizație.Ce este OCDE și de ce e important să aderăm la ea?Explicăm pe scurt: din multe puncte de vedere, aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică e mai importantă decît cea la Schengen.OCDE e un for interguvernamental care veghează, să zicem, la asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.Cînd ești în OCDE ești într-un club select al democrațiilor de tip occidental care contează, la nivel mondial. Ești alături de SUA, Marea Britanie, Germania, Japonia, Canada, Italia, Franța șamd.Pentru că România e codașă peste tot, noi și bulgarii stăm și aici pe afară, alături de unele state din Balcani. Și nu de ieri, de azi, ci mult înainte de aventura Schengen.Am depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE încă din aprilie 2004, din nou în noiembrie 2012, şi am reînnoit-o anual începând cu 2016. De 18 ani facem tușa, sub ochii blînzi ai unei duzini de guverne care s-au perindat la noi.Cehia, Polonia și Ungaria au devenit membre în anii 1995 și 1996, Slovacia în 2000, Slovenia și Estonia în 2010, Letonia în 2016, Lituania în 2018.Din afara Europei au intrat pînă și state precum Costa Rica ori Columbia, ca să ne facem o idee.Pentru regimul Iohannis, la fel ca și pentru Băsescu, aderarea la OECD a fost considerată un obiectiv de maximă importanță al politicii externe. Inutil, pînă acum.Anul ăsta s-a recurs la un heirup politic, doar-doar reușim să mai mișcăm lucrurile.Există, însă, o mică problemă: presupunînd că depășim toate obstacolele ridicate de foaia de parcurs ce ne-a fost stabilită, decizia finală se ia prin consensul membrilor OCDE.Iar unul dintre membri e Austria. Ca să ataci Austria în preziua depunerii Memorandumului de aderare, eventual chiar în aceeași zi, cu prilejul Consiliului European, nu ar fi fost, cum spuneam, decît o mostră de ridicol politic absolut. Nu știm cînd ar ajunge Austria la mîna României.Din păcate, știm cu certitudine că România va mai fi o perioadă la mîna Austriei în chestiuni grele, precum Schengen și OCDE.În 2017, Ungaria a anunțat că și-a retras sprijinul pentru aderarea României la OCDE doar din cauza închiderii unui liceu din Târgu-Mureş.Greu de crezut că Austria ar juca mai moale.Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

 6. Ca si prietenul tau Coroiu o ti langa. Nu vom intra in oecd si pt noi nu este o mare scofala pt ca nu ne putem ridica la nivelul tarilor din oecd. Iar cec este o banca f buna cu mare intindere teritorială. Dar cand esti cum esti capul plecat.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998