CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

De ce pe dreapta nu exista un tandem

0 comentarii / 1594 vizualizări / 23 iulie 2014

Asa e. Marele Partid National Liberal, care se formeaza din fuziunea PNL si PDL, merge in alegerile prezidentiale cu un candidat. Probabil Klaus Iohannis, pentru ca, in toate cercetarile de piata de pana acum, a fost mai bine plasat decat Catalin Predoiu. Dar o face singur. Nu in tandem cu un posibil prim-ministru. In timp ce, este de presupus ca PSD, daca va candida Ponta, va anunta si numele, in varianta sa, a viitorului premier. Acolo va fi tandem. De unde si de ce aceasta diferenta? Cum poate fi ea explicata?

La sfarsitul acestui an, in Romania, au loc alegeri prezidentiale. In niciun caz nu vom avea anticipate parlamentare. Prin urmare, avem o prima certitudine ca, in decembrie, aceasta tara va avea un nou presedinte, dar si o a doua certitudine ca, cel putin pana la sfarsitul anului, nu poate fi pusa in discutie o noua majoritate parlamentara. In prezent, majoritatea parlamentara este detinuta de PSD impreuna cu aliatii acestui partid. Victor Ponta, premier fiind, in eventualitatea in care candideaza pentru functia de presedinte al Romaniei si reuseste sa obtina cele mai multe voturi, va lasa vacanta functia de prim-ministru. In cazul lui si al PSD-ului, firesc este ca opinia publica sa fie informata din timp, inca din luna septembrie, cu privire la persoana succesorului lui Ponta la Palatul Victoria. Aceasta conditie nu este obligatorie si nici cat de cat necesara in cazul marelui Partid Liberal. Din simplul motiv ca, in principiu, alegerea ca presedinte al Romaniei, sa spunem a lui Klaus Iohannis, nu vacanteaza functia de prim-ministru.

In primul scenariu, cel al candidaturii lui Ponta, cetatenii, atunci cand se prezinta la urne, au dreptul sa stie ce se intampla daca isi dau votul pentru acesta. Cine va veni in locul lui la conducerea Guvernului. Este o persoana pe care romanii o agreaza? Da sau nu. Este un om in care romanii au incredere? Da sau nu. Este un cetatean cu reputatia nepatata? Da sau nu. Are minimum de experienta, necesara pentru a conduce Executivul? Da sau nu. Si atunci cand electoratul se duce la vot stie ce are de facut, in functie nu numai de optiunea pentru sau contra lui Victor Ponta, ci si in raport cu preferinta sau non-preferinta pentru cel nominalizat ca prim-ministru. Daca PSD nu ar proceda asa, daca nu ar nominaliza un tandem, ar comite o mare greseala. Pentru ca ar crea un sentiment de incertitudine. In aceste conditii, pentru multi, ar fi de preferat sa stea acasa sau sa mearga la sectia de votare, dar pentru a-l sustine pe Iohannis.

Dar de ce situatia este total diferita in ceea ce priveste marele Partid National Liberal? Neramanand teoretic vacant postul de premier, in acest caz, votantul se pronunta doar pentru presedinte. Este considerat Iohannis un om mai echilibrat si mai serios decat Victor Ponta? Daca da, oamenii il vor vota. Este considerat Iohannis un om sincer si de cuvant spre deosebire de Ponta, care este perceput mai degraba ca un mincinos si ca o persoana instabila? In acest caz, il vor vota pe Iohannis. Deci, Klaus Iohannis nu are nevoie sa anunte numele vreunui prim-ministru. Nici nu ar fi bine si nici nu ar fi corect sa faca acest lucru. De ce? Pentru ca, daca ar anunta un viitor prim-ministru, ar transmite in populatie un sentiment de pericol. In sensul ca urmeaza o perioada de instabilitate politica. Dupa cum se stie, un prim-ministru este dat, conform Constitutiei Romaniei, de partidul care a reusit sa construiasca o majoritate parlamentara. Acest partid este PSD. Daca domnul Klaus Iohannis ar iesi la rampa si ar anunta un prim-ministru la care se gandeste, asta ar insemna, in primul si in primul rand, ca seamana in mod periculos cu Traian Basescu. In sensul ca este jucator. Ca intentioneaza sa distruga majoritatea parlamentara existenta, utilizandu-si prerogativele prezidentiale in exces, pentru a genera o noua majoritate. Nu s-ar putea face acest lucru fara a traversa o perioada mai mare sau mai mica de tensiuni si de instabilitate politica. Iar romanii s-au cam saturat de asa ceva.

Cu totul si cu totul alta va fi insa situatia in care persoana anuntata de Victor Ponta pentru functia de prim-ministru, chiar agreata fiind de electorat, nu va intruni si asentimentul majoritatii parlamentare. Atunci, s-ar putea crea o instabilitate, chiar in conditiile in care Ponta va avea cele mai multe voturi si va deveni presedintele Romaniei, iar PSD va continua sa stranga in jurul sau o majoritate parlamentara.

Aceasta este, pe scurt, povestea tandemului. Intr-o parte va fi, in cealalta parte nu este necesar sa fie.(Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998