CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

De ce Robert Fico urăște Ucraina: Nu a uitat umilința!

2 comentarii / 2063 vizualizări / 22 octombrie 2023

Câștigătorul alegerilor din Slovacia, Robert Fico, are un motiv personal pentru care nu iubește Ucraina. În iarna lui 2009, când Fico era prim-ministru, tranzitul gazelor rusești prin Ucraina s-a oprit în țara sa, scrie Politico.

Închiderea a costat economia slovacă aproximativ 100 de milioane de euro pe zi, deoarece fabricile au fost forțate să se închidă. În disperare, Fico i-a sunat pe Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru rus, și pe premierul ucrainean Iulia Timoșenko, pentru a restabili aprovizionarea cu gaze.
Pe 14 ianuarie, o delegație slovacă condusă de Fico a aterizat la Kiev pentru a se întâlni cu Timoșenko. Ucrainenii i-au obligat pe slovaci să aștepte trei ore. Și apoi i-au invitat la o întrevedere, la care, spre surprinderea lor, au fost prezenți reprezentanți ai presei.
„Cu camerele pornite, Timoșenko l-a certat pe Fico timp de 20 de minute pentru că a fost de partea Moscovei în disputa privind gazele”, scrie publicația.

„A fost o situație absolut neplăcută. Fico era roșu de furie. A fost un dezastru. A fost umilit”, a spus un înalt oficial slovac familiarizat cu evenimentele din 2009.
Ulterior, slovacii au zburat la Moscova, unde au fost întâmpinați de Putin la o ceremonie în Sala Sf. Gheorghe a Kremlinului.
„După aceasta, Fico a început să ia o poziție în mod deschis anti-ucraineană”, a declarat Alexander Duleba, un coleg senior la Asociația Slovacă pentru Politică Externă. „El a spus că nu trebuie să-i sprijinim pe ucraineni, că Ucraina nu are nevoie de noi, că nu au conversații serioase cu noi. Acest lucru a devenit personal.” (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Sper sa fie consecvent!

  2. -ha,ha,ha,ha!
    ( Iulia Timoșenko „fata cu parul de aur”
    pt. ca se folosea de peroxid;de la adn este roshcata-roshcata)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998