CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9459 RON DOWN | 1 USD = 4.6730 RON DOWN | 1 GBP = 5.7464 RON DOWN

De ce Romania si nu Marea Britanie?

1 comentariu / 2805 vizualizări / 10 decembrie 2014

Din nou, ma fac vinovat de anuntarea unei stiri triste. Incarcata de dramatism. Dar si de consecinte nefaste pentru Romania. Este vorba de un fapt negat de toti oficialii de la Bucuresti. Si anume ca, pe teritoriul Romaniei au existat locuri de detinere si de tortura ale prezumtivilor teroristi. Putini au crezut ceea ce, de mai multa vreme, am afirmat. Si anume ca o ancheta la cel mai inalt nivel din Statele Unite va putea avea consecinte devastatoare asupra imaginii Romaniei.
Iata ca s-a intamplat. Congresul Statelor Unite si-a incheiat ancheta. Autoritatile Statelor Unite se fac vinovate de torturarea unor oameni si, implicit, de incalcarea tratatelor internationale semnat de Washington pentru interzicerea acestor practici. Oficialii de pe malul Potomacului, vinovati de asemenea practici, care reprezinta si un derapaj grav de la valorile democratiei, vor plati asa cum va stabili Legislativul din Statele Unite.
Dar vor plati si complicii. Printre complici se numara Romania. In numele statului roman, oficialii de la Bucuresti au incalcat si ei grav atat Conventia impotriva torturii, cat si legislatia europeana. Este, acum, un fapt dovedit ca in Romania au fost organizate, cu sprijinul unor servicii secrete, cu acordul expres al presedintelui Traian Basescu, locatii in care oamenii au fost torturati, sub pretextul ca ar fi fost teoristi. Unii dintre acestia, asa cum s-a dovedit, nu au fost teroristi. Dar si in cazul teroristilor, legile interziceau asemenea practici.
Fapt este ca, de la nivelul Uniunii Europe, au existat numeroase semnale in acest sens. Ba chiar si solicitari exprese adresate oficialilor romani pentru ca acestia sa dea un raspuns sincer si sa explice ce anume i-a determinat sa incalce legea. Si, de fiecare data, autoritatile au negat. Mai mult chiar, a fost creata o comisie parlamentara de ancheta care, rau informata de catre SRI si SIE, i-a informat pe oficialii europeni ca nu s-a intamplat acest lucru in Romania. Pur si simplu, ne-am facut de ras.
Vor fi unii care se vor grabi sa sustina teza conform careia, ceea ce a facut Romania reprezinta un tribut platit Parteneriatului Strategic cu Statele Unite. Asa sa fie? Nu cumva, existau si alti parteneri strategici ai Statelor Unite, care nu se fac vinovati se asemenea faradelegi? Nu cumva, cel mai important partener strategic al Statelor Unite este Marea Britanie si nicidecum Romania? De ce Marea Britanie poate ramane loiala acestui parteneriat, fara a incalca legile interne, conventiile internationale si normele Uniunii Europene, iar Romania trebuie sa procedeze pe dos?
Pana la urma, cine va raspunde? (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Dle stanescu,comparati Marea Britanie cu Romania? Comparati oamenii politici englezi cu cei romani?In 90% din cazuri am mers de-abusilea in fata marilor puteri pentru pastrarea scaunelor,in detrimentul interesului national. Foarte bine, sa plateasca cei care sint implicati, ceea ce nu cred ca se va intimpla,conform bunelor obiceiuri romanesti.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.