CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce s-a apucat Iliescu de confesiuni in scandalul inchisorilor CIA

8 comentarii / 4281 vizualizări / 24 aprilie 2015

Dacă e să ne luăm după mințile încinse prematur de o caniculă încă așteptată la noi, pentru că ar face jocul rușilor. Punînd România pe coji de nucă spre a dovedi ce focar de instabilitate și nedemocrație poate fi, sub tutela americană. În realitate, răspunsul se conturează a fi mult mai simplu: pentru că se apropie funia de par și în toamnă se anunță evenimente majore pe această temă, la nivel european. Iar fostul președinte nu are chef să deconteze integral acțiuni în care sunt implicate multe alte nume grele.

Să reamintim, pe scurt: în decembrie, anul trecut, un raport al Senatului american, puternic susținut de democrați, a relansat scandalul închisorilor ilegale ale CIA din anumite state ale lumii, în care erau deținuți și torturați suspecții de terorism, lucru imposibil pe teritoriul american, din cauza legislației.

Din raport s-au scurs spre opinia publică, în diverse moduri, doar o mică parte, dar a fost suficient pentru ca Parlamentul European, spre exemplu, să se declare consternat.
Cu 8 ani în urmă, P.E. mai anchetase odată scandalul respectiv, care afecta și țări precum România, Polonia, Lituania, dar lipsa de informații concrete a dus la un final în coadă de pește.

Odată cu raportul Senatului american, însă, scandalul e relansat, și încă de pe o trambulină de mare înălțime.

În februarie anul acesta, PE a decis, printr-o rezoluție, ca mai multe comisii ale sale, cele pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului să reînceapă în forță ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE.

De această dată se anunță groasă, pentru că P.E. cere congresului american raportul complet, finalizat anul trecut, iar acolo pare că se regăsesc informații de maximă acuratețe.
Cum ar fi datele, difuzate de prestigiosul Washington Post, potrivit cărora CIA ar fi plătit oficialilor din țările care acceptaseră închisori ilegale șpăgi de multe milioane de dolari.

Ancheta celor trei comisii e pe agenda lunii septembrie și se va derula, în mod cert, și pe parcursul anului viitor.
Care an, să nu uităm, e electoral peste ocean.
Miza e mare: democrații atacă pentru prima dată în istorie, președinția țării cu o femeie, un nume de top, anume Hillary Clinton, lider în sondaje la această oră. Republicanii i l-ar putea contrapune pe al treilea Bush, fratele mai mic al lui George junior.
Dacă cei din urmă ratează, democrații ar putea realiza performanța mai rar întîlnită de a conduce America trei mandate consecutiv, ba chiar patru, dacă ne gîndim că, după era Carter, mandatele duble au devenit aproape o regulă la Casa Albă (Reagan, Clinton, Bush Jr., Obama).

Raportul Senatului american, incriminînd fapte petrecute în mandatele lui Bush Jr. ar putea deveni, în consecință, o armă electorală importantă a democraților, fiind de așteptat, deci, ca P.E. să beneficieze de tot sprijinul acestora în ancheta de pe bătrînul continent.

E probabil ca Ion Iliescu să fi aflat data exactă a relansării anchetei de la europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al P.E., dar și al Comisiei pentru afaceri externe și un apropiat al fostului președinte.
Pentru Ion Iliescu e mai onorabil să recunoască singur decizia luată acum mai bine de un deceniu, așa cum a făcut-o omologul Kwasniewski din Polonia, decît să aștepte ancheta comisiei.
Mai ales că e foarte puțin probabil ca fostul președinte să se fi mînjit cu dolarii dați ca șpagă de americani, așadar de ce ar continua să protejeze inutil fapte de care se face doar parțial responsabil?

Recunoașterea sa, în interviul acordat ”Der Spiegel”, l-ar putea scuti de a compărea în fața comisiilor de anchetă, mai ales că Iliescu știe și că nu are de ce să se aștepte la menajamente din partea acestora, în primul rînd din cauza componenței lor.
Cu excepția lui Pașcu, de care vorbeam, în cele trei comisii însărcinate cu ancheta se regăsesc, din partea României, numai nume ostile fostului președinte, începînd cu Monica Macovei și terminînd cu Traian Ungureanu, Cristian Preda ori Daniel Buda.

Iar Macovei are propriile frustrări legate de subiect: în 2013, ea a criticat violent P.E. pentru că ar fi ”mușcat” mărul otrăvit al închisorilor CIA din România oferit publicului de Antenele ”securistului Voiculescu”. La acea vreme – octombrie 2013 – Macovei își negocia de zor cu PDL locul doi pe lista pentru europenele din 2014, pe care l-a și obținut, și știa că scandalul închisorilor CIA l-ar fi decontat nu atît regimul PSD, cît regimul Băsescu, deci implicit PDL.

Și, că veni vorba de Băsescu, poate nu ar fi rău să ne punem o întrebare: cînd a vorbit, în cîteva rînduri, de ”guantanamizarea” României, fostul președinte a vrut doar să folosească o metaforă, ori a transmis, mai degrabă, un semnal către anumite structuri că, în condiții extreme, și-ar putea da drumul la gură pe subiectul, de acum, atît de fierbinte? Cu toate consecințele pe care le-ar putea avea asemenea acțiuni, în special la nivelul serviciilor secrete autohtone, aflate în parteneriat cu cele americane. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

  1. […] sursa: inpolitics.ro […]

  2. Bineinteles ca exista inchisori CIA in Romania, asa cum exista si multi agenti CIA si Mossad in structurile de putere ale Romaniei, inclusiv in serviciile secrete

  3. Iliescu nu comite greseli esentiale. Este un politician foarte aten, cuminte, chiar docil. Nu intamplator a fost de trei ori presedintele Romaniei. Daca americanii nu-l agreiau, Iliescu ar fi fost demult un anunim precum, de exemplu, liberalul Campenau sau fostul presedinte Constantinescu.

    In consecinta, avand in vedere afirmatiile publice ale lui Iliescu despre unele actiuni ale CIA pe teritoriul Romaniei, ar fi de interes ce are in vedere administratie SUA sa comunice publicului, si nu octogenarul Iliescu, in prezent doar sotul doamnei Nina.

  4. pai polonezi au recunoscut. si? nu li s-a intamplat nimic.

  5. *polonezii

  6. Ca sa deruteze opinia publica, sa abata atentia de la anchetarea sa asupra evenimentelor din decembrie 1989 si anii urmatori. Se pricepe bine batrinul la astfel de lucruri.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998