CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce s-a pus batista pe tambalul mega-procesului EDF

0 comentarii / 2247 vizualizări / 26 martie 2010

Un proces aproape la fel de spectaculos precum cel de la Haga, contra Ucrainei, a fost castigat acum cateva luni de catre tara noastra la Washington, in celebrul scandal EDF, dar presa autohtona aproape ca nu a suflat o vorba despre aceasta victorie. De vina e, probabil, faptul ca justitia americana i-a gasit nevinovati pe doi importanti lideri pesedisti, Adrian Nastase si Miron Mitrea, pentru ca, daca verdictul ar fi fost altul, ar fi vuit toata media luni in sir.

Scurt remember: compania Eastern Duty Free (EDF), cu sediul in Marea Britanie si afaceri in Laos, Vietnam si Filipine, a cerut in 2005 despagubiri de 132 de milioane de dolari intr-un proces intentat statului roman la Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID) din Washington, o institutie de arbitraj a Bancii Mondiale. Compania a acuzat statul roman, recte fostul premier Adrian Nastase si fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, ca i-ar fi „expropriat investitia realizata pe Aeroportul Otopeni” si ar fi blocat „prelungirea contractului de societate al EDF ASRO SRL in mod nejustificat”. Firma engleza se asociase cu doua companii de stat, impreuna cu care a format EDF ASRO SRL si Sky Service (ROMANIA) SRL, prin care EDF urma sa furnizeze servicii de duty-free dar si alte servicii de vanzare cu amanuntul, pe aeroporturi romanesti si la bordul avioanelor companiei TAROM. Dupa cum a consemnat si presa, EDF a cerut Curtii de Arbitraj sa condamne Romania la plata de despagubiri de 132 milioane de dolari SUA, acuzand exproprierea investitiilor sale si faptul ca a fost tratata nedrept, inechitabil, in mod arbitrar si discriminatoriu. Statul roman a fost aparat in acest proces de firma internationala de avocatura White & Case, in consortiu cu firma locala Tuca Zbarcea & Asociatii, expertii legali fiind profesorii Corneliu Barsan si Lucian Mihai. De partea EDF au fost avocatii Wolf Theiss, secondati de firma locala Voicu & Filipescu, iar expertul legal al acuzatorilor Romaniei a fost Valeriu Stoica.

Avocatul Florentin Tuca

Ce a insemnat pentru tara noastra victoria avocatilor de la firma Tuca, Zbarcea & Asociatii ne-o spune insusi avocatul Florentin Tuca, intr-un scurt interviu acordat Inpolitics.

Reporter: Ce a insemnat pentru Romania decizia justitiei de la Washington?
Florentin Tuca: Este vorba despre unul dintre cele mai complexe procese la care am luat parte vreodata. Arbitrajul s-a desafasurat pe o perioada de patru ani. Dosarul cazului a continut aproximativ 60.000 de pagini si a acoperit o istorie de 12 ani a Aeroportului International Otopeni. Partea adversa l-a avut ca expert legal pe Valeriu Stoica. Va spun cu toata sinceritatea, dupa o munca titanica, succesul in acest proces a reprezentat una dintre cele mai mari satisfactii profesionale.

“Victoria trebuia sa fi fost o stire de prima pagina”
Reporter: Ce interese au gravitat in jurul acestui arbitraj?
Florentin Tuca: Interesele, in cazul acestui arbitraj, nu au fost numai de genul celor care tin de batalia juridica. Au existat foarte multe presiuni exterioare, printre care, si un tapaj formidabil din partea mass-media. Dupa victoria noastra, am fost siderat sa realizez ca, in presa romaneasca, s-a asternut o tacere mormantala. Erau inalti fosti demnitari ai statului roman – Adrian Nastase, Serban Mihailescu, Daniel Daianu – care fusesera absolviti, gratie acestui arbitraj, de orice acuzatii. Erau acuzatii multiple. Cea de luare de mita era, de departe, acuzatia cea mai spectaculoasa. Din punctul meu de vedere, o astfel de victorie reprezenta o stire de prima pagina. Nu a fost sa fie asa. Probabil ca, daca rezultatul era invers, ar fi aparut stiri pe prima pagina.

“Am castigat cu 3-0!”
Reporter: Ce a castigat statul roman de pe urma arbitrajului de la Washington?
Florentin Tuca: Dupa un astfel de proces extrem de complex, deliberarile au durat aproximativ sase luni. Apoi, hotararea ne-a instiintat ca am castigat cu 3-0, in unanimitate. Erau trei arbitri, un francez, un italian si un american. Toti trei s-au pronuntat in favoarea partii romane. Zero dolari despagubiri, aceasta in conditiile in care au fost solicitate despagubiri de 110-120 milioane de dolari. Noi nu am cheltuit nici macar cheltuieli de judecata. (Interviu realizat de Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998