CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce s-au napustit ministrii sa-si ia demisiile inapoi

0 comentarii / 2676 vizualizări / 22 iunie 2017

Nici nu s-au stins bine ecourile demiterii de către PSD a propriului guvern, prin moțiune de cenzură, că a venit altă decizie-șoc: miniștrii din guvernul Grindeanu, care demisionaseră în bloc din funcții și fuseseră, pe deasupra, și demiși prin moțiune, s-au bulucit să-și ia demisiile înapoi.

O tentativă chinuită de explicație a fost furnizată de ministrul Lia Vasilescu: ”Cred că o să ne retragem toți demisiile, ca să poată să fie funcțională activitatea ministerelor până când va fi învestit următorul guvern”.

Totuși, e greu de crezut că pe miniștrii demisionari i-a apucat, brusc, grija pentru soarta guvernului.

Explicația reală vine din cu totul altă direcție: frica lui Liviu Dragnea.

Concret, potrivit legislației în vigoare, un guvern demis prin moțiune de cenzură rămîne pe post pînă la depunerea jurămîntului de către miniștrii noi.
Asta poate, însemna, însă, o perioadă destul de lungă de timp, chiar săptămîni bune.

În cazul depunerii demisiei individuale, însă, ministrul respectiv e la mîna premierului și a președintelui, care pot lua în orice moment act de ea și să declare vacanța postului.
Din acel moment, ministrul demisionar și-a încheiat conturile cu executivul, locul său fiind luat de un interimar sau de un alt ministru desemnat de premier.

Manevra miniștrilor PSD, de a-și cere înapoi demisiile are menirea de a bloca accesul tandemului Grindeanu/Ponta la documentele ministerelor-cheie, prin numirea unor oameni fideli. Dacă operațiunea ar reuși, miniștrii ar reveni pe post și ar asigura protecția datelor delicate.

Iar Ponta și Grindeanu nu sunt interesați de toate ministerele, ci doar de vreo trei departamente: secretariatul general al guvernului, preluat de Ponta însuși, ministerul Dezvoltării, al lui Sevil Shhaideh și cel al Internelor, al lui Carmen Dan, ambele profund devotate liderului PSD.

Acolo, în bazele de date, se pot găsi urme ale unor eventuale manevre neortodoxe ale lui Dragnea, care i-ar putea da dureri de cap în viitor.
Nu e întîmplător că Grindeanu a trimis încă de acum cîteva zile la Cotroceni demisiile lui Shhaideh și Dan și nici că a numit, luni, la ministerul celei dintîi doi secretari generali adjuncți interimari.

În timp ce Ponta scotocește de zor la Secretariatul General, oamenii numiți la Dezvoltare fac, mai mult ca sigur, același lucru.

Și, dacă e să dăm crezare unor zvonuri de prin tîrg, deja s-au găsit lucruri extrem de interesante pe acolo.

Pentru a stopa, deci, scotocitul prin cutiuțele cu secrete de la anumite ministere, s-a declanșat de către 20 de miniștri operațiunea nebună ”Demisia înapoi”. Dacă ar fi făcut-o doar o parte dintre demisionari, ar fi bătut încă și mai rău la ochi; în principiu, însă, interesele vizează doar un număr mic de ministere.

Deocamdată, guvernul a respins, prin purtătorul de cuvînt, solicitarea celor în cauză. Urmează, probabil, contra-reacția lui Dragnea & comp.
Cum am mai spus-o, meciul nu s-a încheiat, abia începe. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998