CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9264 RON UP | 1 USD = 4.8175 RON UP | 1 GBP = 5.8439 RON DOWN

De ce să mai votezi cu UE ?

7 comentarii / 2226 vizualizări / 17 martie 2019

Rareş Bogdan, capul de listă al PNL la europarlamentare, e chiar ce trebuie. La fel ca Laura Codruţa Kövesi, Monica Macovei, Corina Creţu i tutti quanti, de la Siegfried Mureşan la Ioan Mircea Paşcu, care ne reprezenta în toamna lui 1989 la Phenian, în Coreea de Nord, la Festivalul Internaţional al Tineretului şi care azi ne reprezintă la Bruxelles, este chiar vicepreşedinte al Parlamentului European. UE e cu ei, ei sunt UE. PNL, prin Rareş Bogdan, anunţă clar ce le va oferi alegătorilor săi la europarlamentare : vorbe goale, principii bombastice, insulte cât cuprinde la adresa adversarilor, mediocritate, incultură, stat paralel, SRI, Eduard Hellvig şi Klaus Iohannis, preşedintele über alles. Şi mai ales „emisiuni”. Multe emisiuni… Rareş Bogdan o să-şi facă „treaba”, cum îndeobşte se repetă ambiguu, scremut acest calc din engleză.
Şansele ca PNL să se apropie în jos, descendent, de 7 % sunt foarte bune. USR + Plus îl poate depăşi deja de la europarlamentare. Până la parlamentarele de anul viitor, după trei runde de alegeri ratate şi pierdute, se va duce lângă PNŢCD, nu într-un loc cu verdeaţă, unde nu este nici întristare, nici suspin, ci într-un cimitir al dracilor politici, dacă există aşa ceva.
Ai putea crede că e vorba de o conspiraţie împotriva partidului care se pretinde, impostor, moştenitorul direct al Brătienilor. Dacă e o conspiraţie, nu poate fi vorba decât de una a prostiei, a amatorismului, a incompetenţei crase. Cum să le poată face vreun bine alegătorilor săi acest PNL, condus de un Ludovic Orban nul (os de ofiţer de Securitate, şi nicidecum de Brătieni), împreună cu câteva dame isterice, obraznice şi foarte dubioase şi ele, şi mai ales cu PDL-ul Vasile Blaga, foarte exersat în meseria de hrebenciuc, specialist în EADS, când partidul nu poate face ceva de Doamne ajută pentru pentru el însuşi ? Faptul că peneliştii fac apel la „providenţialul” Rareş Bogdan va introduce pe scena publică o confuzie suplimentară între acţiunea politică necesară şi propaganda cea mai ordinară, ceea ce nu poate fi decât fatal pentru ce-a mai rămas din ghiveciul numit încă PNL (fostul PNL, PDL, Klaus Iohannis, statul paralel). O fuziune cu PMP-ul lui Băsescu se impune înaintea dezastrului final.
Rareş Bogdan – o non-identitate, un neant politic, o carte de joc, un joker sau, mai degrabă, un păcălici – a fost trimis, evident, în misiune. Misiunea lui pare a fi aceea de a arunca în aer PNL-ul, ultimul partid istoric, cel puţin cu numele, cu pretenţiile. Nu e deloc exclus ca guristul TV să se retragă în ultimul moment de pe lista PNL. Nu aşa s-a întâmplat şi cu Marian Munteanu, pupilul de suflet al lui Măgureanu, candidat PNL la primăria Capitalei ? Cu rezultatele care se cunosc. Şi chiar dacă va deveni europarlamentar PNL, asemănarea lui cu Elena Băsescu, Corneliu Vadim Tudor sau Gigi Becali e tot falimentară, cu toate ţipetele lui penibile de mare democrat. Cui va folosi până la urmă această sinucidere în grup a PNL ? USR-ului sau PSD-ului ? Şi unora, şi celorlalţi ? PNL, prin fuziunea cu PDL (sau PD), e considerat de multă vreme un partid al Securităţii celei vechi. USR e văzut ca partid al Securităţii celei noi şi care trebuie să câştige. Fii şi nepoţi contra taţi şi bunici. Pentru că totul se petrece, de fapt, în familie. Nepotismul e regula de fier pentru supravieţuirea Sistemului securistic.
După cum subliniază politologii occidentali, mai liberi pe altermedia, „înainte de a te întreba pentru ce partid şi ce deputat să votezi, este important să-ţi pui o altă întrebare : dorim ca deciziile vitale pentru ţară şi pentru populaţie să fie luate nu la nivel naţional, ci la un nivel supranaţional, independent de interesul naţional ? Dacă asta dorim, trebuie să mergem să votăm, prea puţin contează pentru cine. Dacă nu, trebuie mai bine să stăm acasă […], ca să rămânem în viaţa reală, cea în care avem un stat şi o naţiune, o lume democratică atât cât este posibil. O lume asupra căreia populaţiile pot avea încă un control” (Karine Bechet-Golovko). În acelaşi studiu se vorbeşte despre „suveranitatea europeană” (e citat Emmanuel Macron) – o enormitate, o înşelăciune –, se vorbeşte de „cetăţenie europeană” – o ficţiune, cum tot o ficţiune e şi moneda euro, devastatoare pentru cei mulţi –, iar în curând se va ajunge la oximoronul complet aberant „cetăţenie universală”. Asistăm, de fapt, neputincioşi la o despuiere a cetăţenilor europeni de toate drepturile câştigate în aproape 200 de ani de exerciţiu democratic (mai ales în Marea Britanie şi în Franţa) şi instaurarea unui nou medievalism economic (expresia lui Mircea Vulcănescu) sau chiar a unui nou sclavagism care nu-şi spune numele. Nu puţini sunt cei care afirmă că scamatorii de azi sunt, de fapt, tot scamatorii de ieri, cei care au impus comunismul în Rusia în 1917 şi în toată Europa de Est după cel de-al doilea război mondial.
Despre alegerile europene se va mai scrie mult şi neortodox. Deocamdată să spunem că, după Brexit, după Donald Trump, după Vestele galbene din Franţa, după punerea la colţ pe coji de nucă a Poloniei, a Ungariei şi a Italiei, după toate agresiunile venite dinspre UE la care România a trebuit să facă faţă, cu ambasadori complet nediplomatici la Bucureşti, multora nu le mai rămân decât trei abordări posibile faţă de votul cerut de această aşa-numită nouă Uniune Sovietică, nouă „închisoare a popoarelor”. Primul şi cel mai simplu răspuns este să nu te prezinţi la vot. Absenteismul masiv, prevestit deja de toate sondajele, va diminua capacitatea UE de a face rău mai ales celor mici. Dacă totuşi ţii să mergi la vot, poţi foarte bine să votezi alb, deşi votul alb nu este încă luat în considerare. Iar dacă insişti să votezi, atunci poţi să-i votezi pe eurosceptici, pe naţionalişti (cum ar putea fi eventualul canditat Sebastian Ghiţă, reprezentantul unor securişti seniori naţionalişti, care mai există totuşi), pe populişti, adică pe aceia care ţin cu poporul… şi nu cu tagma jefuitorilor globali.(Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Tare…. Trist dar adevarat!!!

 2. Mda… analiza de cunoscator….Eu voi merge totusi la vot…chiar daca aceasta UE seamana din cee in ce mai mult nu cu fosta URSS ci cu Reichul german…al patrulea ….poate ca din interior se mai poate face ceva…de exp Vestele Galbene au tot timpul sa isi faca un partid si sa participe la vot…Oricum eu pledez pt o Europa a statelor nationale unite prin principii si nicidecum dominate de santajul actual al celor platiti de Open Society…

 3. Ce faceti, domnule Romosan??? Ne-o dati ca sursa bibliografica pe doamna Karine Bechet Golovko, jurista sedusa de Rusia inca din 1991, cu ocazia unui sejur ” lingvistic”, casatorita cu un rus si tinand cursuri universitare la Moscova? Ale cui interese sunt sustinute de aceasta europeana convertita ? Ce misiune are ea la Vilnius ? Daca acestea sunt sursele dvs. inspirationale, va vom citi pe viitor cu foarte mare neincredere si precautie. Fiindca cine sunt cu adevarat rusii stim prea bine din istoria traita si din marturiile fratilor nostri moldoveni.

 4. Tovarasa Otilia, Sa stiti ca toti rusii sint niste monstri, Tolstoi, Dostaievski, Cehov, dar trebuie sa recunosteti ca si Dvs sinteti o imbecila si o pupincurista de doi lei la Occident… Parintii Dvs nu au fost cumva securisti si vizitau Moscova cu mare placere ?

  • Domnule „Dr. Copy Paste” (stupid pseudonim!), v-ați pripit cu etichetările date Otiliei 1956. Eu cred că dv sînteți „tovarăș”, nu ea! Și nu văd de unde reiese „pupincurismul” său. Ați avut un comentariu mizerabil. Dar, mă rog, e chestie de convingeri mai vechi (ale dv, bineînțeles). În legătură cu cu cei trei mari scriitori (primii doi numai ruși, ultimul rus și sovietic), da, sînt trei „monștri sacri” și i-ați băgat fraudulos, abuziv în discuția asta. Dar știți ceva? Am găsit cu vreo 20 în urmă această idee în presa culturală de la noi: nici marii scriitori ruși din timpul țarismului și nici cei din timpul URSS-ului niciodată nu au pus în discuție cuceririle imperiale și nu s-au opus oprimării altor popoare de către conducătorii ruși sau sovietici! Au fost cei trei niște… monștri?!

 5. Pacepa lanseaza o ipoteza socanta: Corina Cretu, „randunica” KGB, a incercat sa il recruteze pe Colin Powell
  13 August 2013,

  Pacepa lanseaza o ipoteza socanta: Corina Cretu, „randunica” KGB, a incercat sa il recruteze pe Colin PowellFoto: arhiva

  Fostul general Ion Pacepa a scris un editorial in care a lansat ipoteza conform careia Corina Cretu ar fi lucrat pentru KGB incercand sa il racoleze pe generalul Colin Powell de partea Moscovei.

  Editorialul a fost publicat de site-ul WND cu titlul: „Partea intunecata a prietenei blonde din Romania a lui Colin Powell”

 6. Gheorghe Piperea
  1 oră ·
  Atat de bune sunt leadership-ul si oferta politica actuala incat apar la tv din ce in ce mai multe fantome – Adrian Nastase, Cristian Popescu Piedone, Gabriel Oprea etc.
  Intre timp, partidul experimentelor proaste, am numit PNL, isi pune in frunte un cocalar, iar alianta USR – Plus da mesaje, prin “personalitati” ale facebook-ului, care iti ridica parul maciuca in cap – o tipa zice ca proprietatea privata e obsolete, iar casatoria – un anacronism, preferabile fiind proprietatea obsteasca si relatiile amoroase in grup (si, de regula, in forma de spirala a integrarii in absolut), alta tipa propune, ca metoda de curatare a tarisoarei de hoti, avortul obligatoriu pentru toti săracii, adica pentru noua din zece romani care inca nu au plecat mancand pamantul din tara. Lenin si Mengele ar aplauda frenetic aceasta “ideologie”.
  Intre timp, presedintele pe care l-am votat pentru ca nu il suportam pe Puie Monta, e aproape hotarat pentru un referendum cu tema “fara penali in functii publice”. Sunt aproape uluit ca dl Iohannis si consilierii sai de imagine nu stiu ca treaba asta e deja rezolvata in Codul penal.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.