CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce tavalugul anti-coruptie isi va reduce curind turatia motoarelor

5 comentarii / 3973 vizualizări / 22 aprilie 2015

Iureșul anti-corupție al DNA pare abia la început, dacă e să dăm crezare spuselor Laurei Kovesi de prin interviuri pline de emfază, (”vom aresta și 10.000 de oameni dacă trebuie” etc) și se va prelungi mult și bine de aici încolo; în realitate, analizînd la rece modul în care se prezintă situația în acest moment și aruncînd un ochi scrutător spre viitor, am susține mai degrabă contrariul: vîrful de sarcină a fost deja depășit, de acum începe reducerea turației motoarelor.

E campania anti-corupție a binomului SRI-DNA, așa cum ne-a obișnuit ea pînă acum, pe final? Mai mult ca sigur da, din motive pe care le vom expune de îndată.

Mai întîi, să remarcăm obiectiv multitudinea de ciudățenii care au apărut după ce praful descinderilor agresive cu mascați, al arestărilor pe bandă rulantă, al dezvăluirilor explozive din dosare, ”pe surse”, în media, s-a mai așezat. Ce văd românii de rînd, exact cînd se încinseseră mai tare pe subiectul anti-corupție?

Că lupta contra corupților face niște meandre destul de neortodoxe.
Se vehiculează numele cele mai grele cu putință, din mediul politicii, în special, miniștri, foști miniștri, senatori, consilieri prezidențiali, șefi ai serviciilor secrete, grei ai partidelor etc, se aruncă în media informații-bombă despre aceștia, dar, finalmente, în arest ori în judecată ajung figuri mult mai mărunte.

Dosare grele pleacă din pușcă, dar se opresc misterios, pe parcurs, și din ele ajung în instanță doar niște cauze mărunte, disjunse; alte dosare grele rămîn promisiuni perpetue, vezi cazul deja scandalos al EADS, despre care însuși președintele în exercițiu al țării scăpa informațioa că trebuia să explodeze încă din campanie.
Dosarul Microsoft s-a fîsîit și el, în mare măsură, artizanii Florică și Pescariu nefiind nici măcar trimiși în judecată, cît despre numele ultra-sonore de miniștri vehiculate în legătură cu el, ce să mai spunem? S-a vorbit de implicarea lui Mihai Tănăsescu, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu, Valerian Vreme, Alexandru Athanasiu, Gabriel Sandu, Adriana Țicău, Elena Udrea, Dorin Marian, Cătălin Harnagea, Dorin Cocoș, Dumitru Nicolae, Gheorghe Ștefan și mulți alții. Cu toții foști miniștri, consilieri prezidențiali, șefi de servicii, afaceriști de top.

Finalmente, ne-am ales cu doi-trei inși trimiși în judecată: Cocoș, Niro, Pinalti și Gabi Sandu.

Restul?
Mai așteaptă, nu se știe pînă cînd, deocamdată încă suntem în stadiul de ridicat imunități.
Ca să nu fie agitat excesiv incomodul dosar Microsoft, Elena Udrea a fost ”pasată” dosarului ”gala Bute”, de mai mică anvergură, și trimisă în judecată.

De asemenea, majoritatea zdrobitoare a cauzelor penale instrumentate de DNA sunt fapte vechi, comise acum 6-7 ani sau mai mult. Chiar niciun demnitar nu poate fi săltat pentru vreo faptă comisă acum 2-3 săptămîni, ori luni? Chiar niciun flagrant, în țara unde șpăgile se dau cu gențile, pungile, sacoșele, cu sacii? Chiar toate dosarele trebuie să stea cu anii la dospit?

Se vede cu ochiul liber un fenomen mai vechi în justiția post-decembristă, anume căutarea disperată a unor cauze care să implice fix țintele politice stabilite și care să aibă cît mai puține victime colaterale. Nu altfel s-a ajuns la condamnarea lui Adrian Năstase în niște dosare ridicole, deși fostul premier era considerat un etalon de prim rang al corupției (se vorbea de o avere de peste un miliard de euro).

În cazul de față, cum spuneam, se conturează tot mai clar teoria că asistăm nu la o campanie reală anti-corupție, cît la o decupare politică pe bază de cătușe a scenei actuale, cu bătaie spre anul electoral 2016, poate cel mai important din ultimele decenii. Ținta prestabilită e Traian Băsescu, liderul politic care ar putea da peste cap planurile de polarizare a scenei politice pînă la nivelul a două partide mari și late, unul de stînga, unul de dreapta.
Un număr important de anchetați ai momentului, de la Elena Udrea și Remus Pricop la preacinstitul Yassin sunt tot atîtea fire care duc, într-o formă sau alta, spre fostul președinte, deci pîrghii de cumințire politică a lui.

Rețeta dă semne că funcționează, dovadă numărul tot mai mare de politicieni ”băsiști” ori lideri de opinie de aceeași culoare care se dezic de fostul idol.
(Pînă și încarcerarea lui Adrian Sîrbu se circumscrie aceleiași bătălii din 2016. Cum se știe, mogulul avea în plan, pentru acest an, lansarea la apă a unui nou trust de presă, cu accent pe on-line, dar și cu televiziune de știri, la finele anului trecut negocierile concrete cu figuri importante din media fiind în toi. Numai că un trust de presă neîncălecat de structuri e un potențial pericol electoral – mai ales că magnatul ex-PRO TV chiar știe să facă presă -, așa că s-a ales varianta executării sale din fașă, pentru a-i bloca planurile).

Revenind, e posibil ca, finalmente, DNA să cîștige bătălia cu Traian Băsescu.

Numai că grijile nu ocolesc, totuși, nici binomul Coldea-Kovesi.

Cheia problemei se află în sondajele din acest an, care arată clar că, anul viitor, vom avea în parlament doar două partide, PSD și PNL, cel mult trei, dacă micul UDMR reușește vreo minune electorală. Sigur că în rîndurile PSD vom contabiliza și UNPR, dar linia demarcatoare între cele două partide e aproape insesizabilă.

Asta înseamnă, în principiu, că PSD și PNL se vor plasa, după redistribuire, în jurul a 50% de procente fiecare, plus minus cîteva, care vor decide intrarea la guvernare.
Pentru prima oară după revoluție, am putea avea un partid de guvernămînt care să dețină, singur, majoritatea fotoliilor parlamentare, ceea ce nu e un lucru rău, în sine. Disiparea responsabilității politice a fost unul dintre factorii care au bulversat electoratul ultimilor 25 de ani, care nu știa limpede în a cui cîrcă politică să pună neîmplinirile.

În noua formulă, vinovații nu mai unde și cum să se ascundă.

Pericolul esta altul, însă, în cazul unei asemenea formule.

Mai exact, un scandal major de corupție care, fie ar exploda prea aproape de alegeri, fie ar porni mai devreme, dar ar atinge figuri grele din interiorul unuia dintre cele două mari partide, ar putea declanșa o reacție în lanț și o dezechilibrare a balanței politice.

Asta ar însemna migrația neprevăzută a unor procente, mai ales din rîndul electoratului ne-captiv politic, dinspre un partid spre celălalt.

Ce s-ar întîmpla, pe fondul unui asemenea scandal, dacă viitorul PNL sau PSD ar ajunge să controleze nu 52-55% din parlament, ci, să zicem, 65%?

Consecințele ar putea fi dezastruoase.

În Ungaria, marea speranță a democrației, a orientării spre vest, adică FIDESZ-ul lui Orban, s-a prăbușit, stupefiant, în brațele extremismului, a naționalist-autoritarismului, după scorul prea mare luat în 2010, în alegeri, Dintr-un stat model, Ungaria a devenit, rapid, oaia neagră a Europei răsăritene, iar democratul Orban a devenit un dictator rusofil.

Un partid de peste 60% poate guverna după bunul plac, poate suspenda oricînd președintele, poate modifica la fel de ușor Constituția, poate monopoliza toate structurile din stat.
Iar într-o țară ca România, probabil nu ar ezita să folosească pîrghiile puterii pentru a-și fărămița adversarul politic.

Un accident de acest gen poate da peste cap însuși viitorul unei țări pentru mulți ani de aici încolo.

Analizînd felul în care se derulează campania anti-corupție de la noi, e limpede că serviciile secrete și procurorii sunt foarte atenți la situația din interiorul celor două mari partide.

În cazul PNL, partid mult mai debil, structural, decît PSD, există o grijă neprecupețită de a nu se atinge nicio mare figură, începînd cu Blaga, Boagiu, Anastase, Oltean, Boc, Berceanu, Barbu și toți ceilalți care au guvernat cum au guvernat ani de-a rîndul. Nicio anchetă nu dă semne că ar trece de un anumit nivel, nu se dorește agitarea unor teme grele precum finanțările ilegale de partid; figuri mărunte gen Bica, Dumitrean, Horia Georgescu, Cocoș pare că au făcut tot ce au făcut de capul lor, la ei s-au oprit toate uriașele sume rezultate din corupție. Asta pentru că orice zguduire a bărcii liberale o poate face să ia apă.

De cealaltă parte, la PSD, Liviu Dragnea ar putea deveni ultimul mare cap care să cadă, pentru că Ponta, Gabi Oprea, Ioan Rus, Plumb, Bejinariu, Andronescu & comp par să se bucure de o protecție misterioasă în raport cu anchetatorii, una care alimentează deja teorii ale conspirației (blat cu Iohannis etc).

Nu altfel vor sta lucrurile de aici încolo, pînă la alegerile de anul viitor.

Anchetele procurorilor se vor limita la execuțiile unor baroni locali – pentru că se vrea, oricum, readucerea deciziei politice la centrul partidelor -, la parlamentari de calibru mic, la ”foști” inofensivi, precum Hrebenciuc ori Mitrea, la apropiați ai unor figuri grele din partide, dar nu și la figurile grele însele. Ceea ce înseamnă că tăvălugul anti-corupție trebuie să înceapă reducerea vitezei, nu de alta, dar se apropie ”stația” alegerilor și nimeni nu riscă deraierea trenului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. Adica Vasile Blaga, „hrebenciucul” lui Basescu, sa scape de sanctiuni „la masa verde”?

  2. Poate sunt speculatii,dar Spitfire-ul,bine conservat e minunat ! Este cel mai faimos avion de vanatoare din WW II,cu care britanii au castigat marea batalie a aerului in 1940 cu Luftwaffe,aviatia hitlerista.

  3. mai stii, poate ca blaga trebuie sa castige alegerile cu peste 50% in 2016, dupa aia poate fi arestat, pana atunci nu, ca ramane pnl-ul nou fara organizator

  4. […] sursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998