CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce trebuie desfiintat CNA?

0 comentarii / 1587 vizualizări / 16 ianuarie 2013

Cel putin in forma in care el exista. Cancerigena. Este tema pe care am lansat-o azi in prima conferinta de presa pe care am tinut-o impreuna cu colegii mei din Comisia pentru cultura a Senatului. Ma simt responsabil, desi m-am opus intotdeauna, pentru felul in care aceasta institutie a cenzurat presa. Fara ca, pe aceasta cale, sa faca audiovizualul mai bun decat e. Dimpotriva. Sub CNA multe televiziuni au deraiat. Iar tabloidizarea tinde sa se generalizeze. Si atunci de ce ar mai fi nevoie de CNA?
Consiliul National al Audiovizualului s-a nascut in urma unui santaj. La inceputul anilor ’90. Ce s-a intamplat atunci? Nu exista decat televiziunea publica. In Bucuresti si in alte orase ale tarii cetatenii solicitau, inclusiv sub forma unor demonstratii, libertate pentru audiovizual. Dreptul oricui de a infiinta televiziuni si posturi de radio. Iar Guvernul se opunea. Existau si atunci birocrati gen Monica Macovei, care isi gaseau de lucru pe la Uniunea Europeana sau in jurul altor institutii influente din lume. Acestia aveau un limbaj dublu. Pe de-o parte insistau, facand presiuni asupra autoritatilor de la Bucuresti, pentru a permite liberalizarea audiovizualului, pe de alta parte incercau sa forteze organizatiile de presa, cele care aparau dreptul la libera exprimare, sa accepte existenta unei institutii gen CNA. Dar nici in visurile cele mai nazdravane ale acestor birocrati tip Macovei nu se putea profila o institutie monstruoasa, asa cum de-a lungul timpului a devenit, prin modificari succesive de legislatie, Consiliul National al Audiovizualului.
De ce afirm acest lucru? Pentru ca, pe de-o parte, mesajele violente ori de prost gust au proliferat, in special in spatiul TV romanesc, iar pe de alta parte prerogativele CNA au crescut treptat, pana la cote care nu mai exista in Uniunea Europeana. Ca, de altfel, si costurile acestei institutii, care isi plateste reprezentantii cu lefuri de ministri. In timp de criza. Iar in jurul acestora sunt o puzderie de functionari si consilieri, finantati si ei de la buget.
CNA ar trebui, in viitor, sa fie o institutie care sa acorde licente din punct de vedere tehnic, sa sanctioneze derapajele tehnice ale televiziunilor si posturilor de radio si, in ultima instanta, sa ridice licentele daca statiile nu mai luceaza la parametrii tehnici normali.
In aceste conditii, se pune, fireste, intrebarea: ce se intampla cu derapajele de continut din audiovizual? Cine si cum va opri pornografia, violenta, abjectia care prolifereaza, in special pe micile ecrane? Aceasta intrebare poate avea un dublu raspuns. Intr-o prima forma, raspunsul poate consta intr-o alta intrebare. Ca urmare a activitatii CNA de 20 de ani si a cheltuirii unor sume uriase pentru intretinerea acestei institutii, a fost sau nu diminuat procesul de tabloidizare? Sau, dimpotriva, acest proces nu a putut fi in niciun fel stopat? Al doilea tip de raspuns este ca cetateanul poate fi aparat pur si simplu prin aplicarea legilor existente, fara CNA.
In esenta, CNA trebuie redus la dimensiunea sa tehnica, pur si simplu pentru a nu mai exista vreo forma de cenzura, vreun instrument de cenzura care sa poata fi si in continuare manipulat politic. Noua majoritate nu doreste sa terorizeze audiovizualul opozitiei utilizand CNA. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998