CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9491 RON UP | 1 USD = 4.5463 RON UP | 1 GBP = 5.6256 RON DOWN

De ce trebuie sa cada Guvernul Boc?

0 comentarii / 1544 vizualizări / 26 iulie 2010

Pentru ca este impopular? Nicidecum. Pentru ca sta prea jos in sondaje, lasand astfel impresia ca nu se mai bucura de sustinere si, deci, nu mai este reprezentativ? Oarecum. Pentru ca, nemaiavand credibilitate, nu mai dispune nici de vointa politica necesara pentru a scoate tara din criza? Posibil. Pentru ca asa doreste opozitia? In niciun caz. Pentru ca Presedintele intentioneaza sa se spele pe maini de Guvernul Boc? Iar PD-L se simte in pericol sustinand acest guvern? Probabil ca abia aici se afla adevarata explicatie.
Cu ce a gresit Emil Boc fata de Traian Basescu? In esenta, cu nimic. I-a fost, suta la suta, loial Presedintelui, chiar si cand acesta l-a pus in fata faptului implinit, luand deciziile in locul sau. I-a fost loial Presedintelui chiar si cand, procedand astfel, s-a umplut de ridicol. I-a fost loial Presedintelui in pofida membrilor Cabinetului si a unora dintre colegii sai de partid. L-a slujit pe Traian Basescu, cu ardoare si devotament, 24 de ore din 24. Si atunci de ce trebuie debarcat?
Este adevarat ca Traian Basescu a dorit, in acest al doilea mandat al sau si a si anuntat acest lucru, sa fie un presedinte – jucator. Si a fost. Inca mai este. Tine loc, de cate ori doreste, si de Guvern. Are initiative si ia decizii in locul Executivului. Dar tara se indreapta intr-o directie gresita. Guvernarea este perceputa drept rea. Drept dezastruoasa. E adevarat ca Presedintele nu mai are posibilitatea sa se lupte pentru un nou mandat. Dar daca popularitatea sa nu se duce definitiv de rapa, atunci el poate aspira, dupa modelul moscovit, sa devina, la un moment dat, premier. Si, in cel mai rau caz, sa se retraga demn in istorie. Din acest motiv, la ananghie fiind, el trebuie sa gaseasca un tap ispasitor. Care nu mai poate fi, de aceasta data, nici la PNL, nici la PSD, nici la conservatori si, cu atat mai putin, la UDMR. Tapul ispasitor nu poate fi decat Emil Boc.
Intr-o situatie asemanatoare se afla si PD-L, un partid pana de curand marcat de blestemata regula a unanimitatii, tipica partidelor de tip totalitar. Unitatea sa de monolit a fost, insa, sfaramata din simplul motiv ca PD-L, dand dovada de instinct de conservare, incearca sa opreasca hemoragia electorala. Pentru ca, intr-o buna zi, sa-si poata reface credibilitatea. Daca premierul Emil Boc a ajuns atat de impopular cat este, atunci e preferabil sa fie sacrificat. Impreuna cu intregul Guvern. Deci, si din punctul de vedere al partidului, Emil Boc a devenit indezirabil si trebuie debarcat.
Traian Basescu are o problema care, pana la urma, este comuna cu cea a PD-L. Daca Emil Boc este fortat sa demisioneze, pentru a numi un nou premier favorit, eventual dintre alesii PD-L, Traian Basescu are nevoie de doua certitudini. Prima, ca va putea dispune de o majoritate. Dar mai poate baga cineva mana in foc pentru UDMR? Si pentru cei 18 parlamentari, reprezentand alte minoritati decat cea maghiara? Iar a doua certitudine, care si ea inca lipseste, este ca inca un Emil Boc e, probabil, greu de gasit. Adica o sluga la fel de credincioasa.
Iata de ce raspundem da, Guvernul Boc trebuie debarcat, dar nu stim prea bine cand se va intampla acest lucru. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998