CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce trebuie sa scapam de FMI?

0 comentarii / 1438 vizualizări / 1 august 2010

Din nou exista o disputa referitoare la imprumuturile angajate de statul roman de la Fondul Monetar International. Pe buna dreptate. Societatea e divizata. Unii cred ca sunt necesare asemenea imprumuturi iar altii, ca ele nu sunt recomandate. Pana la urma, nodul gordian nu poate fi dezlegat decat raspunzand la intrebarea taioasa daca poate fi depasita criza si fara imprumtul de la FMI.
Eu nu am ascuns niciodata faptul ca m-am plasat in categoria celor – la inceput foarte putini si, acum, din ce in ce mai multi – care au argumente sa sustina ca orice imprumut de la Fondul Monetar International este periculos. Si asta nu fiindca un sef de stat roman si-a rupt gatul – de fapt, a fost ciuruit – dupa ce a achitat un imprumut la FMI. Am alte motive pentru care sunt contra. In primul rand, nu pot sa nu remarc faptul ca civilizatia in care traim este bazata pe incredere. In afara credibilitatii, nu exista mai nimic. Nici o politica pe termen lung si nici un demers economic care sa conduca la un castig. O tara care nu beneficiaza de incredere nu atrage investitiile. Nu poate face intelegeri solide pe termen lung cu nimeni. Orice tara care apeleaza la Fondul Monetar Internatioanl pentru a cere ajutorul este lovita in ceea ce are ea mai de pret. Si anume in credibilitate. Apelul la FMI este un fel de sinucidere. Iata, am construit mai sus premizele unui rationament. Concluzia este ca, din punctul de vedere al credibilitatii, e bine sa evitam imprumuturile de la FMI.
Ce este Fondul Monetar International? Nici macar o banca. Daca apelezi la o banca, beneficiezi de consultanta pe termen lung. O banca responsabila se uita in afacerea ta – in afacerea pentru care soliciti un credit -, observa daca ea este solida sau nu, daca beneficiaza sau nu de indeplinirea tuturor conditiilor juridice si, daca ajunge sa creada in succesul tau, iti acorda un imprumut. Dupa care iti urmareste afacerea, ca sa aiba certitudinea ca poti restitui banii. Si de cate ori sesizeaza ca te poti poticni, iti atrage atentia. Uneori iti ofera si solutii. Dar FMI nu functioneaza ca o banca, in raport cu un solicitant de credit.
Fondul Monetar International este o organizatie de contabili. De birocrati. La FMI nu se pune pret pe creativitate. Dimpotriva. Numai aparent FMI este o banca. In sensul ca iti imprumuta bani cu dobanda si urmareste restituirea lor. Daca FMI ar fi venit in Romania si ar fi impus Guvernului, in schimbul banilor, macar cateva reguli elementare de disciplina financiara, nu as fi fost un adversar atat de inversunat al imprumuturilor. Dar FMI vine in Romania doar pentru a aplauda un guvern care pierde banii, in mod inconstient. Si pentru a-i oferi altii. Pana cand? Pana cand Romania intra in faliment.
M-as fi inselat, daca FMI ar fi pus, de pilda, conditia ca miliardele care ne-au fost imprumutate sa fie utilizate exclusiv pentru consolidarea monedei nationale si pentru relansarea economiei, pe calea unei infuzii de capital. M-as fi inselat, daca FMI ar fi tunat si fulgerat atunci cand Guvernul a tocat banii pe pensii si salarii, fara sa oblige bancile sa injecteze creditele primite in societatile comerciale. Dar nu m-am inselat.(Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998