CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce vrea USL alegeri in octombrie. Si cum a ratat Blaga ocazia sa taca!

0 comentarii / 1584 vizualizări / 7 iunie 2012

Vasile Blaga a ieșit pompos în media cu un atac la guvernul Ponta, pe care îl acuză că vrea alegeri parlamentare mai devreme pentru a nu fi nevoit să elaboreze bugetul de stat pe 2013 înainte de scrutin, iar românii să vadă cît de dramatică se anunță situația economică de anul viitor. O gogoașă majoră, chiar dacă există un sîmbure de adevăr, dar și un auto-vot de blam pe care și-l dă PDL prin respectivul comunicat, din motive pe care le vom expune imediat.

„Am constatat cu profundă nemulţumire că Guvernul Ponta doreşte alegeri în octombrie. Consider că manevra pe care o încearcă Victor Ponta urmăreşte să aducă alegerile parlamentare mai aproape şi să împingă dezbaterea bugetului pentru 2013 după alegerile parlamentare din toamnă. Victor Ponta ştie care e realitatea economică de care este răspunzător, dar vrea să o ascundă şi refuză să o prezinte românilor. Victor Ponta vrea să ascundă proba cea mai clară a incompetenţei Guvernului pe care îl conduce. Doresc să atrag atenţia că dovada faptului că măsurile anunţate de Ponta pe 2013 sunt nechibzuite şi imposibil de pus în practică va fi clară pentru toată lumea în bugetul de stat pentru anul viitor”, se arată în comunicatul de presă PDL, remis azi de Vasile Blaga.

Așa să fie oare?

În ce ne privește, avem serioase dubii.
Scenariul lui Blaga este cel puțin penibil, dacă ne amintim că, în precedentul an electoral, 2008, PDL și guvernul Boc au tărăgănat elaborarea bugetului pînă la finele lunii februarie a anului următor, cînd a fost, în sfîrșit, adoptat.
După raționamentul lui Blaga, guvernul Ponta ar merita mai degrabă laude pentru că face eforturi să elaboreze bugetul la termen, chiar devansînd alegerile parlamentare pentru asta. Dacă ar aplica strategia PDL din 2008, Ponta ar aștepta, liniștit, să-și vadă sacii electorali în căruță, și abia apoi și-ar vedea de buget. Pe de altă parte, e jenant să afirmi, astăzi, că USL s-ar face vinovată, după cîteva săptămîni de guvernare, de realitatea economică actuală, după ce România a fost guvernată 3 ani și jumătate de Blaga, Boc & comp.

În realitate, prin propunerea ca alegerile să aibă loc mai devreme, Ponta încearcă să împace și capra interesului de partid, și varza interesului național.
Interesul național reclamă ca bugetul să fie votat pînă la finele anului, ceea ce ar însemna ca proiectul să fie pregătit și adoptat de guvern, în principiu, undeva, pe la începutul lui noiembrie, pentru ca parlamentul să aibă timp pentru o dezbatere pe fond, nu doar pe formă, mai înainte de votul final.
Cum, potrivit legii și Constituției, alegerile nu ar putea avea loc mai devreme de 30 noiembrie, care pică anul ăsta vineri, înseamnă că scrutinul ar fi, cel mai devreme, duminică, 2 decembrie. Numărătoarea voturilor, repartizarea mandatelor (atenție, nu se știe încă dacă uninominalul pur va trece de Curtea Constituțională!), depunerea jurămîntului de către noi aleși, alegerea Birourilor permanente și împărțirea pe comisii ar putea înghiți primele 2-3 săptămîni din decembrie, astfel că formarea noului guvern, elaborarea noului buget și adoptarea lui e greu de crezut că ar avea cum să se mai producă pînă la finele anului, ținînd cont și de sărbătorile de iarnă.

Care ar fi alternativa?
Simplu: bugetul de stat să fie elaborat de actualul guvern și votat de actualul parlament, pînă la terminarea mandatului său.

Acest lucru ar însemna, în cazul alegerilor la termen, că elaborarea proiectului de buget, adoptarea sa de către guvern și trimiterea la parlament să aibă loc în același timp cu viitoarea campanie electorală, adică în luna noiembrie.

Chiar dacă Ponta ar reuși să se ocupe și de buget și de alegeri, există, însă, un risc politic uriaș, și aici e, de fapt, cheia devansării alegerilor.

E vorba de faptul că actualul premier riscă incapacitatea de a trece viitorul buget prin parlament.
Pe de-o parte, la alegerile locale de duminică participă în calitate de candidați zeci de parlamentari, dintre care o bună parte vor fi aleși și vor părăsi pînă în toamnă legislativul, fără posibilitatea de a fi înlocuiți. Cum favorita sondajelor e USL, e limpede că actuala putere va pierde cei mai mulți oameni în favoarea structurilor locale.
Pe de altă parte, oricît de generoase ar fi PSD și PNL, o parte a actualilor parlamentari nu se vor mai regăsi pe listele de vot în toamnă. Asta înseamnă că, în momentul în care vor fi chemați să voteze noul buget, pînă la 30 noiembrie, respectivii aleși nici nu mai sunt motivați să se implice, nici nu mai riscă sancțiuni, ei fiind, deja, în afara jocului electoral.
Cum guvernul Ponta are nevoie de majoritatea voturilor pentru a promova bugetul, riscul ca acesta să pice e mai mare ca oricînd.

Iar un buget căzut în parlament (ceea ce, măcar potrivit cutumelor, ar trebui să ducă la căderea guvernului) exact înaintea alegerilor e o lovitură de imagine pe care niciun partid sănătos la cap nu o poate accepta.
Iată de ce USL încearcă disperată să aducă alegerile în octombrie, deși șansele sunt infinitezimale, pe motiv de litera Constituției.

Rămîne, în acest caz, fie riscul mai sus expus, al respingerii proiectului în parlament, fie repetarea cu orice risc a scenariului din 2008, adică amînarea votului pînă prin ianuarie 2013, ceea ce ar putea crea alte dureri de cap, însă, din punct de vedere economic. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998