CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De la 1 aprilie, romanii risca sa ramina fara plante medicinale

0 comentarii / 3016 vizualizări / 20 octombrie 2010

”Nu mai iau medicamente de 15 ani, mă tratez cu ceai de păducel”. Declarația aparține unui distins consilier prezidențial, Cătălin Avramescu, și a fost făcută acum cîteva săptămîni, la un simpozion pe teme medicale. Vestea proastă pentru Avramescu vine, însă, de la UE: dacă nu își face rezerve masive de păducel, să-i ajungă alți 15 ani, va fi nevoit, curînd, să treacă iar pe medicamente.

Producătorii români de leacuri naturiste, pe bază de plante medicinale, mai au opt luni la dispoziție pentru a respecta directiva UE cunoscută sub numele Traditional Herbal Medicinal Products (THMPD)”, care a fost adoptata la 31 Martie 2004, și care cere ca, de la 1 aprilie 2011 toate plantele medicinale să fie procesate după aceleaşi procedee ca şi celelalte produse farmaceutice. Acest lucru presupune inclusiv obținerea de certificate legale, la fel ca medicamentele, al căror cost se apropie sau depășește 100.000 de euro pentru fiecare plantă în parte, deși acestea sunt folosite de mii de ani. Costurile uriașe pe care le presupune intrarea în legalitatea vor lichida micii producători din domeniul plantelor medicinale în favoarea marilor coloși farmaceutici, ale căror produse nu vor mai fi concurate de păducelul lui Avramescu. Un semnal de alarmă a fost tras, recent, într-un articol publicat pe siteul infowars.com, care avertizează că, ”In loc sa priveasca produsele alimentare si medicamente traditionale ca probleme legate de drepturile omului, acestea au fost tratate ca probleme de comert. In acest fel, legile privind alimentatia si plantele sunt focusate pe dorintele marilor corporatii, nu pe nevoile si dorintele oamenilor”.

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai spune, pentru Inpolitics, că situația este extrem de serioasă și de gravă, totodată, pentru România: ”La noi, prețul uriaș al medicamentelor face ca majoritatea românilor să opteze, atît cît pot, pentru tratamente tradiționale cu plante medicinale. Mușețelul sau coada-șoricelului sunt singurele leacuri pe care și le mai permit sute de mii de oameni, iar apropiata lichidare a comercializării lor va da o lovitură cumplită sănătății, și așa precare, a românilor. Producătorii noștri din domeniu nu vor putea să se conformeze directivelor UE fără a intra în faliment, e o situație dramatică și încercăm în zilele următoare, la nivelul grupului de europarlamentari români, să găsim o soluție, poate o amînare a aplicării directivei în cauză sau ceva asemănător, dar e greu de spus, în acest moment, dacă se mai poate face ceva. Din păcate, dacă nu vom reuși, iar producătorii români nu se conformează noilor norme europene după data de 1 aprilie 2011, țara noastră riscă să fie dată în judecată de către marile concerne farmaceutice și nu e greu de ghicit care ar fi soarta unor asemenea procese”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998