De la Sorin Crivăț la Florian Coldea
0 comentarii / 4122 vizualizări / 28 iulie 2016
Sorin Crivăț este mort. Din anul 2007. Florian Coldea este viu. Ceea ce îi leagă pe cei doi este Serviciul Român de Informații. Primul a decedat în condiții extrem de suspecte, fiind, la acea dată, ofițer acoperit SRI. Cel de-al doilea a fost și este șeful operativ al instituției. Dincolo de asasinarea cu sânge rece a lui Sorin Crivăț sau doar de decesul său care trezește, în continuare, serioase semne de întrebare, există o informație cheie pe care cei mai mulți analiști au trecut-o cu vederea.
Dacă Sorin Crivăț a fost otrăvit cu cianură, asta se va putea afla și peste zeci de ani. Pentru că cianura rămâne în organism. Dacă a fost suprimat prin alte metode, va fi mai greu. Indiferent cât de mult se zbate familia acestuia. Pentru că, dacă l-a suprimat serviciul secret din care făcea parte, acesta avea interesul să șteargă toate urmele. Și doar sistemul penitenciarelor ținea de Ministerul Justiției. Iar Justiția, cu ANP cu tot, face parte din câmpul tactic al SRI, conform declarației unuia dintre cei mai importanți subordonați ai generalului cu patru stele, Florian Coldea.
Dar care este informația trecută prea ușor cu vederea și acoperită prin uriașul scandal provocat de moartea suspectă a lui Sorin Crivăț? Acesta, absolvent al Facultății de Drept din București, a fost recrutat de Serviciul Român de Informații și a lucrat ca agent acoperit. Până aici, nimic neobișnuit. În niciun caz nu-i poate fi imputat directorului operativ SRI de atunci și de acum, generalului cu patru stele, Florian Coldea, fapul că, în subordinea sa, au existat ofițeri acoperiți. Dimpotrivă, cu cât un serviciu dispune de mai mulți acoperiți, cu atât performanțele sale pot fi mai mari, iar conducerea operativă trebuie felicitată. Există însă un “detaliu” care schimbă fundamental lucrurile.
Sorin Crivăț nu era un ofițer acoperit oarecare. El era un ofițer acoperit plasat în structurile guvernamentale. Și care acționa sub aparenta calitate de înalt funcționar al Guvernului României. Din însemnările olografe lăsate de acesta, dar și din însemnările sale electronice culese din computerul său personal, rezultă că, în această calitate, de ofițer acoperit într-o structură guvernamentală, Sorin Crivăț a avut acces la informații grave, legate de corupție la vârf, care îi implică pe Traian Băsescu și pe Theodor Stolojan. La data respectivă, Traian Băsescu își exercita primul mandat prezidențial, iar Theodor Stolojan era unul dintre cei mai importanți susținători politici ai acestuia. De dragul lui Băsescu, începuse să rupă hălci din Partidul Național Liberal. Deci, prima informație extrem de gravă este că, dacă a fost ucis, Sorin Crivăț nu numai că a murit în misiune, dar a fost sacrificat deliberat și cinic, pentru a ține sub tăcere fapte grave săvârșite de însuși șeful statului. Și asta nu este tot.
Deși există suficiente indicii în acest sens, electronice, olografe și de altă natură, Traian Băsescu și Theodor Stolojan se pot bucura bine mersi de prezumția de nevinovăție, pentru că este probabil imposibil de făcut o legătură directă între moartea complet neașteptată, în penitenciar, a lui Sorin Crivăț, un om tânăr și sănătos tun, și informațiile pe care acesta, în calitate de ofițer acoperit, le-a cules despre Băsescu și Stolojan.
În schimb, un alt element este gata dovedit și, într-un stat de drept în care funcționează respectul față de lege, el ar trebuie sancționat ca atare. Și anume că Sorin Crivăț a fost ofițer acoperit nu oriunde, ci într-o structură guvernamentală. Iar legile statului român, începând chiar cu Legea fundamentală, cu Constituția, interzic, în mod expres și deloc întâmplător, ca un membru al Executivului să fie ofițer al unui serviciu de informații.
Dacă moarte suspectă a lui Sorin Crivăț poate fi în continuare ținută sub semnul întrebării și urmează sau nu să fie temenic investigată, dacă dezvăluirile acestuia vizându-l pe Traian Băsescu sau pe Stolojan sau alte personalități ale statului pot fi și ele subiect al unei dezbateri sau chiar al unor viitoare investigații, dubla sa calitate, de agent acoperit și de membru al unei structuri guvernamentale, este o certitudine. Și tot o certitudine este că, în felul acesta, legea a fost grav încălcată. Iar a treia certitudine e că, de atunci și până acum, nu s-a întâmplat nimic.
Ceea ce înseamnă că într-adevăr, așa cum a declarat mâna dreaptă a lui Florian Coldea, justiția a fost și rămâne un câmp tactic al SRI. Ceea ce, din nou, este anticonstituțional.
Dar cine a fost și este directorul operativ al celui mai important serviciu secret al țării? Numele său este Florian Coldea. Nu el trebuie să răspundă dacă legea a fost încălcată? Colaboratorii acestuia din presă, partizanii săi – căci despre fani nu prea cred că e vorba – ar putea răspunde, apărându-l, că nu Coldea este vinovat pentru această încălcare a Constituției. Nu el, ci un ofițer operativ l-a plasat pe Crivăț în structurile guvernamentale. Nu Coldea, ci respectivul ofițer acoperit se face responsabil. Iar, în conformitate cu secretul care domină serviciul de informații, ce presupune, între altele, o structură compartimentată, Florian Coldea, în calitatea sa de director operativ, ar fi putut să nu fie informat asupra faptului că un ofițer acoperit, prin încălcarea legii, a lucrat pentru Executiv.
Toate cele de mai sus sunt adevărate. Dar la fel de adevărat este că decesul extrem de suspect al lui Sorin Crivăț a produs valuri și a devenit public încă din 2007. Tot din 2007, se știe, în mod oficial, că Sorin Crivăț a lucrat ca ofițer acoperit în structurile guvernamentale. Și mai avem o certitudine. În fața acestei încălcări grosolane a Constituției, directorul operativ al SRI, Florian Coldea, nu a reacționat în niciun fel. Nu a ordonat o anchetă. Nu i-a pedepsit pe cei vinovați. Nu a luat niciun fel de atitudine. Ceea ce îmi creează prezumția că, în mentalitatea domnului Florian Coldea, încălcarea Constituției, încălcarea altor legi ale statului reprezintă un simplu exercițiu tactic. (Sorin Roșca Stănescu)
Comenteaza