CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De necrezut: ruptura politica majora intre Basescu si Udrea

1 comentariu / 2086 vizualizări / 16 iulie 2014

Incredibil, dar vizibil: Traian Băsescu dă semne că nu mai are aceleași opțiuni politice cu protejata sa, Elena Udrea, și încă în ceea ce privește cele mai mari teme cu putință, cum ar fi șefia statului.

Astfel, Băsescu a anunțat în clar, azi, într-un interviu dat EVZ, că îl susține pînă în pînzele albe la președinție pe Cristian Diaconescu: ”PMP-ul il are candidat pe Cristian Diaconescu, pe care il voi sustine atat cat imi permite functia de presedinte. Sper ca PMP-ul sa il sustina mai mult in teritoriu. Sper sa mai creasca, mai ales ca domnul Johannis e pe trend descendent. Din punctul de vedere al profilului, Cristian Diaconescu e un candidat net superior domnului Johannis”.

Precum se știe, Cristian Diaconescu, fost pesedist, fost consilier prezidențial, este candidatul PMP la președinție, desemnat de congresul partidului. În mod normal, el este cel care se va bate pentru accesul în finala prezidențială din noiembrie.

Cu sprijinul categoric, iată, al președintelui Traian Băsescu.

O singură persoană pare să nu știe asta.

Elena Udrea.

Care nu e alta decît președintele partidului amintit. Avem, practic, o premieră post-decembristă în care liderul unui partid democratic vrea să tragă preșul de sub picioare candidatului pe care tot el l-a binecuvîntat. (Cel puțin teoretic)

Elena Udrea se află, ea însăși, într-o cursă disperată pentru candidatură, și asta încă de la congres, cînd, după desemnarea lui Diaconescu, a avut grijă să anunțe presa că oricînd poate surveni o schimbare pînă în toamnă, dacă sondajele nu sunt încurajatoare.

Udrea nu a mai așteptat, însă, sondajele și a trecut la treabă.

În aparițiile televizate vorbește despre guvernul pe care și l-ar dori, ca președinte, despre avantajele de a avea o femeie președinte, despre faptul că Diaconescu nu e bătut în cuie șamd.

În ultimele zile, ea și-a înființat nu unul, ci două profiluri de candidat pe Facebook, ”Elena Președinte” și ”Elena Udrea Pentru România”, în care se prezintă astfel:

– un candidat pro-occidental si pro-american;

– un candidat ferm in credinta sa euro-atlantica;

– sustinator al statului de drept si al institutiilor anti-coruptie;

– un candidat credibil cand vorbeste despre justitie;

– un candidat cu un trecut fara pata, pentru a nu fi santajabil;

– sustinator al capitalismului si al economiei de piata;

– un candidat care sustine initiativa privata si retragerea statului din economie;

– care promoveaza concurenta autentica;

– care sustine scaderea taxelor si a accizelor.

– care a ramas alaturi de Traian Basescu pana la capat.

Ironia sorții e că, după cum se vede, Traian Băsescu e cel care nu a rămas alături de ea pînă la capăt, preferîndu-l pe Diaconescu. Un alt aspect în care cei doi au viziuni diferite este votul din turul doi: în timp ce Udrea declara cu ceva timp în urmă, într-un interviu, că ar vota în turul doi chiar candidatul PSD dacă acesta ar dovedi că nu e o marionetă a baronilor, Băsescu afirma răspicat, recent, că, în turul doi, PMP are datoria să voteze obligatoriu candidatul dreptei, oricare ar fi el.

Azi, cum spuneam, Băsescu a clarificat și opțiunea sa personală, Cristian Diaconescu, nelăsînd loc, nici măcar teoretic, pentru Elena Udrea, deși putea lesne să o facă. Ba chiar a dat un soi de avertisment PMP, prin afirmația că acesta ar putea face mai mult pentru Diaconescu, în teritoriu.

Să fie, oare, debutul unei răceli între doi foști apropiați care ar putea îmbrăca în viitor forme greu imaginabile în prezent? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Sugerati-i dnei Udrea sa-l intrebe pe Diaconescu unde trimitea ,cind avea de-abia 18 ani,note informative despre profesorul sau Steinhhard, si ce grad are ca ofiter acoperit si in ce Serviciu, Cit despre dna Udrea, vad ca in programul sau nu prea e loc pentru romani si Romania. Sa mai stea o tura ,poate doua,trei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998