CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Debandadă în Europa

11 comentarii / 4833 vizualizări / 22 iulie 2022

După Boris Johnson, în Marea Britanie, Mario Draghi a fost demisionat şi el, în Italia. Reproşul făcut lui Draghi de Mişcarea 5 Stele (stânga populistă) a fost că acesta nu a ţinut cont de propunerile Mişcării în planul de redresare economică. Dar, mai mult decât atât, Mişcarea 5 Stele, Lega lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi (86 de ani), împreună cu majoritatea italienilor l-au acuzat pe Draghi de prea mare aliniere la sancţiunile economice împotriva Rusiei (Italia importă din Rusia 40 % din gazul care îi este necesar) dictate de Washington şi de Bruxelles, de NATO. În plus, Lega, Forza Italia la guvernare şi Fratelli d’Italia din opoziţie, toate partide de dreapta, sunt foarte interesate de noi alegeri.

Tehnocratul Mario Draghi (a condus Banca Centrală Europeană opt ani, Banca Italiei, a fost director la Banca Mondială şi vicepreşedinte al Goldman Sachs Europa), lipsit de viziune politică şi istorică, nu a fost capabil să-şi depăşească umbra de birocrat disciplinat, ignorând spaimele italienilor pentru iarna viitoare. Italia riscă şi ea să rămână fără gazul ieftin rusesc, la fel ca Germania. S-au anunţat alegeri anticipate, cu şapte luni înainte de termen, pe 25 septembrie.
Pe Mario Draghi l-a adus la putere UE, cu PNRR-ul. Acum se vede clar că marile sume promise de Bruxelles ţărilor UE au fost gândite pentru a păstra controlul, stabilitatea şi unitatea UE. O imitaţie a unor programe americane lansate deja de Administraţia Joe Biden. Mario Draghi, premierul impus de Bruxelles, a crezut că suma promisă Italiei (206 miliarde de euro), cea mai mare, îi ţine loc de partid şi de vot popular. Tehnocratul îngust s-a înşelat şi a fost trimis la pensie.

Cine va mai cădea după Boris Johnson şi Mario Draghi ? Sunt bine plasaţi pe tobogan Mark Rutte în Olanda, Olaf Scholz în Germania, Pedro Sánchez în Spania. Iar la iarnă, prin înlănţuirea inextricabilă a crizelor şi falimentelor, francezii au şi ei o şansă să-l „degajeze” pe Emmanuel Macron, cel impus de Davos, de oligarhii francezi şi de Finanţa mondială. Deocamdată, în România, Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, PSD şi PNL sunt stabili ca un mormânt politic în marmură neagră. Aflată şi ea la guvernare, doar UDMR se mai agită din când în când. UDMR e mai legată de politica Budapestei decât de cea (inexistentă) a Bucureştiului. Asociaţia (partidul) maghiarilor a fost chiar atacată „curajos” de PSD pentru că serveşte, alături de Viktor Orbán, interese ruseşti.

UE a anunţat, sinucigaş, a şaptea rundă de sancţiuni economice şi politice împotriva Rusiei, printre care interzicerea la vânzare a aurului rus, deşi SUA au ridicat câteva sancţiuni legate de comercializarea produselor alimentare, a grâului, a îngrăşămintelor chimice şi a materialului sanitar. Va răspunde până la urmă Rusia cu tăierea completă a gazului furnizat Europei aflată în mare nevoie ?
Italia se apropie de faliment, pe modelul Greciei de acum 10 ani. Datoria Italiei e de aproape 3.000 de miliarde de dolari, adică 150 % din PIB. Banca Centrală Europeană a ridicat joi rata dobânzii (care era negativă) cu 0,50 %, după 11 ani, aducând astfel dobânda la zero. Rata negativă a fost menţinută pe cheltuiala celor care au făcut economii, prin inflaţie. Întârziind prea mult ridicarea ratei şi lupta (imposibilă) cu inflaţia, gestul actual nu va face decât să grăbească intrarea în recesiune a întregii Zone Euro. România nu face încă parte din Zona Euro şi are încă norocul de a avea o monedă naţională.

Din sancţiuni în sancţiuni, din provocare în provocare, cu o inflaţie-record în ultimii 40 de ani, Europa se duce la vale. Susţinută entuziast de democraţii şi neoconservatorii de la Casa Albă şi de la Departamentul de Stat. „Fuck the EU !” (Victoria Nuland). Aşa cum se anticipa în urmă cu mai bine de un an, după ce a pierdut 13% din valoare, euro a reuşit să egaleze dolarul. Dar nu se va opri aici. Prăbuşirea monedei europene nu mai poate fi oprită, iar ea poate duce chiar la sfârşitul Uniunii Europene. Pericolul cel mai mare vine din Germania, care se poate decide să părăsească mai repede, pe modelul Brexit-ului, un euro şi o Uniune în implozie. În acest moment, nimeni nu mai crede într-o Europă germană, ci doar într-o Europă total aservită NATO. În frunte cu Ursula von der Leyen, care apare ca un comisar NATO, deocamdată fără uniformă.

Ţările din Europa de Est, care au integrat NATO după 1997, încep să descopere că istoria lor, diferită de cea a Occidentului, atârnă greu şi contează. Mai bune cunoscătoare ale Rusiei, după zeci de ani de Pact de la Varşovia şi de CAER, ţările est-europene au mari dificultăţi să înţeleagă fanatismul Occidentului împotriva Rusiei. Excepţie fac doar Polonia şi ţările baltice, total aliniate pe înverşunarea lui Boris Johnson. Deşi aparent marginalizat, proiectul politic al lui Viktor Orbán e împărtăşit cel puţin parţial de mulţi politicieni din Estul Europei. Deocamdată activă doar în culise, ruptura dintre Estul şi Vestul Europei este din ce în ce mai palpabilă şi poate avea consecinţe imprevizibile. (Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Cei enumerați in articol și-au făcut datoria în Pandemie. Acum trebuie înlocuiți pentru următoarea etapă spre Noua Ordine. Deja trăim într-o teroare mediatică: Boală, Război (nuclear), Foamete, Secetă, etc.

 2. Premierul bulgar a plecat deja, se negociaza o noua putere si un alt premier.
  As the largest political group in parliament, Change Continues will nominate the candidate for prime minister. It is expected that this will be the former Deputy Prime Minister and Finance Minister Asen Vassilev, but the former speaker of the parliament, Nikola Minchev, is also highly recommended as a consensus figure.

 3. MARIO DRAGHI A LOVIT LA TEMELIA POPORULUI ITALIAN…BANDIT PRIN INTREAGA LUI EXISTENTA SI ACTIVITATE. CAT DE BUN AR FI PUTUT FI EL LA BANCI INTERNATIONALE, DACA A FACUT NUMAI RAU TARII LUI?! JEGURILE GLOBALISTE SUNT ARUNCATE LA COSUL ISTORIEI…URMEAZA STOLTZ, MACROU SI NU NUMAI..
  I-A RESETAT PUTIN PE TOTI…VITEAZA IOROPA RUPTA IN KUR SI CONDUSA DE CALAREATA CURVA URSULA VON DER PFIZER, CARE MERITA SPANZURATA SI NU INDEPARTATA…CACI ZDREANTA ASTA ISI ASTEAPTA SI EA RANDUL…CAND LUMEA E CONDUSA CA ROMANIA, DE RATATI SI IMPOSTORI, OAMENI DE NIMIC, CA IOHANNIS, CIUCA, CIOLACU, CATU, LUDOVIC ORBAN, TARICEANU, BARNA, CIOLOS, KOVESI…LEPRE SI GUNOAIE ALE SOCIETATII, REPETENTI SI IMBECILI SPOITI DE BOLNAVII MINTALI DIN SERVICIILE SECRETE TRADATOARE…CUM DRACU SA IL PUI PE HELL( DRACU SA IL IA, CA DRAC E) VIG, CARE ESTE SCOLIT DE SOROS SA SE OCUPE DE S.R.I. DECAT DACA SI TU, IOHANNIS ESTI O LOAZA CA EL! DE FAPT, CE TE RECOMANDA IN AFARA DE NEVASTA RAVASITA SI MEDITATIILE CARE, ZICI, CA TE-AU IMBOGATIT?! CE TE RECOMANDA, CIOLACULE? OMAR HAYSSAM…DUMNEZEU NU POATE FI INSELAT, DOAR VA LASA CA SA VA POCNEASCA MAI BINE!

 4. «Schimbarea fără progres, cerința fără cunoaștere, vorbitul fără scop, mânia fără cauză, încrede-rea în străini și credința că oamenii falși îți sunt prieteni – iată cele șase semne ale prostiei»
  Așa spune un proverb. Iar noi, timp de „treizeci_și” de ani, doar pe aceste „coordonate” am mers în ceea ce s-ar putea numi : ”Marele Război al Românilor împotriva României”.
  –––
  Mulți Români (în afară de o „masă flușturatică”) au acum posibilitatea de a compara (cu bune și cu rele) perioada „Socialistă” (cu „Varșovia & CAER”), cu perioada actuală – mult-râvnitul „Capitalism”, cu simbolurile lui „sacre”: ”NATO & UE”. Putem vedea, așadar, de unde am pornit, unde ajunsesem și de ce ne-am „împotmolit” în regimul „Socialist”, comparativ cu de unde am pornit, unde suntem și ce se va mai alege din noi, „la braț” cu „Americanii” și cu ”Capitaliștii”.
  … Firește, „regimul perfect”, nu e niciunul. Dar caracteristica comună a celor două perioade (și cam de pe la „fanarioți” încoace), e aceea că noi, tot timpul nu facem decât să căutăm /așteptăm „străinul ideal”, care să vină și să „ne ajute”, „cinstit și dezinteresat”, ca să ajungem pe „culmile de bunăstare” ce credem noi că ni se cuvin, fără să facem nimic – în afară de „ifose”, „gherțoială”, „spălat la varză” și „tăiat frunze la câini”.
  Este exculs ca actualul „politic” să ne scoată din fundătura în care ne-am prăbușit : că ne place sau nu, că vedem sau nu, actuala „clasă politică” nu este decât expresia fidelă a „firii noastre”.
  Avem, bine-nțeles, și oameni capabili de alte abordări, dar, fără înțelegerea și sprijinul poporului, nimeni nu va putea face, niciodată, nimic.

 5. bogdane, iar maninci kkkk rusesc> din cite vad, cam ca pe gratis> iti sta-n git? daca n-ai talent… scrii prost si mirosi pestilential> activistul din tine duhneste, n-ai ce sa faci> duhoarea nu ies nici cu toata apa din volga, nici cu peria de sirma> a, era sa uita, te lauda stalinistul cristoiu, de incurajare, zice ca esti pe lista lui de preferati> in consecinta, pofta buna!, impreuna> unul cu polonicul, altul cu hirdaul

  • Ţi-a activat canicula prostia explozivă latentă?

  • cred ca tatal tau te/a facut in palma si te/a aruncat in pizda mati de aia ai iesit asa prost mai bine te ineca mata cind te/a facut sau esti facut de o matusa ?articolul este scris de PETRU ROMOSAN BOULE [ALUPIGUS]

 6. Europa e gata, se pregateste de plecarea definitiva spre alte epoci. La noi prostii din structuri sunt oricum depasiti, mai ales la aia care au tradat suta la suta, ca aia ai lu Hell…

  • Caca maca, maca maca, caca papa – asta eşti, prostie.

 7. „Mai bune cunoscătoare ale Rusiei, după zeci de ani de Pact de la Varşovia şi de CAER, ţările est-europene au mari dificultăţi să înţeleagă fanatismul Occidentului împotriva Rusiei.”

  Hahahahaha, ce hal de prostovan putea să scoată în evidență o gogoașă mai umflată ?!?

  Poetu’ pulii, cu excepția Ungariei kagebistului Orban, Europa de Est să pișă cu boltă pe Rusia ta mamă!!! :)))))))

  • un jewkrainean care suge lindikul lui Zelensky, în timp ce mă-ta stă capră să i-o tragă tot batalionul Azov.
   S-au mai şi căcat toţi în gura ta, aşa că acum dai pe afară.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998