CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Debarcarea din martie

0 comentarii / 1506 vizualizări / 20 decembrie 2010

Presedintele PSD, Victor Ponta, si-a terminat calculele politice. Si a ajuns la o concluzie la care ajunsesera, anterior, nenumarati analisti. Si anume ca prin luna martie a anului viitor vor exista premizele pentru ca Traian Basescu sa fie debarcat. De ce liderul socialistilor a adoptat acest deadline? De ce a facut-o atat de tarziu? Si, in definitiv, cat de sigur este ca seful statului va putea fi, efectiv, aruncat peste bord in primavara?
Cand m-am numarat printre cei care, in vara acestui an, au afirmat, in mod insistent, ca sfarsitul lui 2010 ne va gasi sub aceeasi conducere, am luat in calcul complexitatea situatiei politice din Romania. Si, in primul rand, faptul ca lipsa vointei politice de a prelua puterea, demonstrata cu prisosinta de catre liderii opozitiei, s-a cuplat cu rabdarea iesita din comun a romanilor si cu lipsa lor de intuitie si de anticipare a ceea ce urma sa li se intample. Desi Traian Basescu nu mai are decat 10 la suta sustinatori, ceea ce inseamna ca la fiecare 10 romani, 9 sunt impotriva lui sau absolut indiferenti in ceea ce priveste destinul sau politic, nu se crease si nu s-a creat nici in acest moment o masa critica in ceea ce priveste vointa populara de a-l debarca. S-a vazut cu ocazia demonstratiilor. Pe mine unul nu m-a impresionat deloc faptul ca s-au strans mii de oameni, si o singura data zeci de mii, care au protestat impotriva puterii. Nici ca unii dintre acestia l-au trimis la plimbare, desigur verbal, pe domnul Traian Basescu. Nu m-a impresionat nici faptul ca, din ce in ce mai frecvent, asa cum prognozam inca de anul trecut, reprezentantii puterii sunt huiduiti atunci cand ies in public. Sub aspectul efectelor politice, aceste tipuri de reactii sunt irelevante.
Atat timp cat in Parlament puterea dispune de o majoritate relativ confortabila, atat timp cat Presedintele o sustine, atat timp cat in slujba puterii functioneaza nu numai banul public, ci si serviciile secrete si institutiile de forta, sunt slabe sperante ca obrazul celor aflati la butoane sa se subtieze in urma sondajelor de opinie, ca ei sa-si recunoasca neputinta de a face fata provocarilor crizei si sa plece singuri acasa. Si asta, in conditiile in care liderii opozitiei se harjonesc, avand mai degraba o atitudine de strengari, decat de barbati de stat si s-au aratat, pana una alta, incapabili sa ofere un program comun de guvernare. Si, pana la urma, sa propuna un guvern si un candidat la presedintie.
Ce se poate schimba pana la primavara? Pana la primavara, economia se va deteriora si mai mult. Finantele tarii se vor subtia intr-un mod galopant. Daca astazi jumatate dintre romani traiesc la limita saraciei, peste cateva luni procentul se va ingrosa. Si din ce in ce mai multi romani, ca o consecinta a politicii aberante condusa de Traian Basescu, vor ajunge sub limita saraciei. Adica vor muri de foame. Si nu vor fi doar batrani si copii neputinciosi. Printre cei condamnati la moarte, vor fi si barbati in toata firea. Ce vor alege acestia? Sa moara ca oile impinse in prapastie sau sa se lupte impotriva celor care ii distrug?
Ponta se bazeaza pe ruperea acestui echilibru precar in societate. Eu unul insist ca mai trebuie ceva: un program si un guvern si un presedinte al opozitiei unite. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998