CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

”Decapare” in limba engleza: Kovesi procuror european – o imensa mascarada?

9 comentarii / 8417 vizualizări / 6 februarie 2019

Agitație maximă după ce un document oficial a dat vestea măreață: Laura Kovesi e pe lista scurtă a candidaților la importantul post de procuror general european. Ba chiar ar fi pe primul loc, cum s-au grăbit fanii ei să interpreteze, fără a lua în calcul că plasarea ei acolo e justificată, poate, de faptul că e singura femeie din listă. Dincolo de asta, dacă e adevărat că diavolul se ascunde în detalii, s-ar putea ca respectiva candidatură a lui Kovesi să reprezinte, de fapt, o imensă mascaradă susținută parțial de la Bruxelles, unde Kovesi are amici influenți. Pentru că se ridică o întrebare majoră: cum se spune ”a decapa” în limba engleză?

Documentul publicat zilele trecute de QMagazine, prin care ministerul Justiției era informat oficial de către comisia specială de selectare a candidaților pentru postul de procuror general european că laura Kovesi a trecut de penultima probă, conține un mic amănunt interesant. În decembrie, aflăm din el, după ce s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor, comisia și candidații au decis, de comun acord, ca limba de lucru a probelor să fie engleza.
Examenul susținut de candidați pe 30 și 31 ianuarie, conform aceluiași document, a dus la celebra, de acum, listă scurtă, a candidaților din care va fi ales viitorul procuror de către parlamentul și consiliul european.
Un asemenea examen juridic, susținut de crema magistraților europeani, trebuie să fie unul extrem de dificil, implicînd nenumărate noțiuni tehnice din domeniul Dreptului.
Pentru a trece un asemenea examen dificil într-o limbă străină, trebuie să o stăpînești nu bine, ci excepțional.
Marea întrebare: Laura Kovesi vorbește engleza măcar la nivel de începător?
Răspunsul e în mod cert negativ.
Conform CV-ului său, fosta șefă a DNA vorbește și scrie engleza (și doar engleza) la nivelul B2, conform Cadrului comun european de referință pentru limbi, nivel care prevede că ”Pot să prezint descrieri clare şi detaliate într-o gamă vastă de subiecte legate de domeniul meu de interes. Pot să dezvolt un punct de vedere pe o temă de actualitate, arătând avantajele şi dezavantajele diferitelor opţiuni”.
Desigur, ideal ar fi fost un nivel C2 sau măcar C1, dar tot e bine și așa.
Din păcate, ceea ce a scris șefa DNA în CV nu s-a verificat în nicio situație concretă.
În perioada cînd Kovesi a fost detașată în funcţia de Înalt reprezentant la Misiunea României la Bruxelles pe probleme privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie, surse din instituțiile europene susțin că nu a participat la nicio ședință de lucru, preferînd să trimită un reprezentant, un anume I.S,, tocmai pentru că nu vorbea nicio limbă.
Să zicem, însă, că sunt doar zvonuri.
Numai că există și ceea ce s-ar putea numi dovezi concrete că ex-șefa DNA nu vorbește decît limba maternă.
Deși i s-au luat nenumărate interviuri de către organe de presă străine, din Franța, Germania, Italia șamd, de-a lungul timpului, și există înregistrări destule pe internet, în niciunul Kovesi nu vorbește altfel decît în română.
Există 2-3 situații în care ea ține discursuri în engleză, cum ar fi la ONU sau GRECO, dar, în toate situațiile, doar citește de pe hîrtie, cu ochii nedezlipți, și într-o engleză atît de necăjită încît a ajuns sursă de miștouri pe Youtube. La decorarea ei de către ambasada Franței, ambasadorul s-a străduit să vorbească în română; la fel și Kovesi.
Nicăieri nu apare vreo singură înregistrare care să o arate pe Kovesi vorbind vreo limbă străină la liber.
Nicăieri și niciodată.
Dovada supremă o reprezintă, însă, un interviu luat Laurei Kovesi în februarie 2017 de către postul TV bulgar BTV în care, rîsul curcilor, reporterul adresează întrebările în limba engleză, iar Laura Kovesi îi răspunde în română.
Ca să prinzi corupți dîmbovițeni nu ai nevoie de limbi străine.
Ca să supervizezi marea corupție europeană din zeci de state, însă, nici măcar o singură limbă stăpînită perfect nu e de ajuns, după cum o spunea recent procuroarea Angela Nicolae, fosta șefă a Direcției Relații Internaționale din Parchetul General, cea care a cunoscut-o îndeaproape și a însoțit-o pe Kovesi în mai multe deplasări externe.
”Cred că la nivelul exigențelor care se cer și anume o bună pregătire profesională și, pe de altă parte, o bună cunoaștere a limbilor străine, deci nu numai o limbă străină, limba engleză, un atu pentru a accede la astfel de funcții este să cunoști de la două limbi străine în sus. Îi doresc să aibă succes, dar cred că în condițiile acestor exigențe nu prea ar avea șanse să fie procuror șef european” spunea procuroarea, pentru Luju.ro, despre fosta colegă.

Cum e posibil ca Laura Kovesi să fi trecut de comisia condusă de Ulrike Haberl Schwarz fără a ști vreo boabă de străineză?
I s-a permis accesul cu translatorul după ea?
Și dacă da, ăsta va fi stilul de lucru în cazul alegerii în post?

Ori asistăm la o imensă mascaradă bruxeleză, în care plasarea lui Kovesi pe lista scurtă e doar un servicviu de imagine care are menirea de a-i mai ridica un pic cota zdravăn mototolită în țară, în realitate ea neavînd nicio șansă de a fi, efectiv, desemnată? (Ceea ce ar explica și marele mister al difuzării, în presa koveșistă de la noi, a știrii că ea a trecut examenul cu o săptămînă înainte ca el să fi avut loc, ceea ce, în cazul unei competiții reale, ar fi fost în măsură să îi îngreuneze parcursul.)
Că de varianta ultimă, aceea că Laura Kovesi ar fi aleasă de sforarii bruxelezi tocmai pentru că NU știe vreo limbă se sparie gîndul, vorba cronicarului moldav. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. kovesi va fi aleasa procuror european. intre timp , romania ramane singura tara europeana care nu il sustine guido in locul lui maduro. pana si ungaria cu bulgaria nu il recunosc pe impostorul maduro presedinte. doar tradatorii prorusi de la bucuresti il sustin in continuare pe maduro

  • Securiștii ar susține și un escroc retardat președinte. Ah, deja ati facut-o in romania.

 2. Nu v-ati prins! Din patriotism si iubire de romani vorbeste numai limba romana. Si ,de fapt, ce-ti trebuie limbi straine sa nenorocesti oameni nevinovati? E destul sa fii servitoarea strainilor si sa tii in mina un pulan si o pereche de catuse.

 3. De ce si-ar dori investitorii din afacerea „lupta anti-coruptie in Romania” sa fie arestati la o ora de maxima audinta?

  P.S. Singura reusita a „luptei anticoruptie”: „Portocala”, modelul procurorului DNA, a intrat deja in folclor.

 4. Bruxellesul să organizeze concurs cu specialiști în recrutarea resurselor umane și proiect de management, pentru atribuirea funcției ?

  • Nu!!! Politrucii mafioți să-și asume astfel de numiri. Panaramele securiste, bâtele și baschetbalistele nu pot obține astfel de funcții prin concurs.

 5. nu este obligatoriu sa vorbeste engleza in aparitiile publice,nu asta este criteriul sa afirmi, daca o persoana vorbeste ori nu engleza,asteptam…..

  • Din contră, dacă ești o bâtă completă și nu vorbești engleza în public, numai atunci, adică doar atunci propaganda securistă poate afirma cu tărie că ești doxă de engleză. Bine, la halul în care se prezintă elitele de dreapta, meleonu’ de votanți, bâta își păstrează prestigiul și după demonstrația de prostie putrefactă. :))))))

 6. […] jurnalist Bogdan Tiberiu Iacob (InPolitics) întreabă dacă nu cumva asistăm ”la o imensă mascaradă […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998