CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Decizie-soc: Elena Udrea, intre ortodoxie si Steaua lui David

2 comentarii / 5334 vizualizări / 24 iulie 2017

Despre ea s-a spus adesea că nu e ușă de biserică, dar, odată cu trecerea anilor, ceva s-a întîmplat și personajul a început să devină din ce în ce mai pios. A investit sume mari de la buget în restaurarea de lăcașe de cult, pe cînd era ministru, apoi a fost văzută tot mai des la biserică și chiar a demarat un masterat în Teologie. Și totuși, a recurs recent la un gest absolut șocant și, pînă acum, neexplicat, fără ca asta să fi stîrnit cea mai mică reacție publică.

Elena Udrea, căci despre ea e vorba, a avut, în ultimii ani, o relație tot mai strînsă cu biserica ortodoxă. A anunțat public, nu de mult, că l-a descoperit pe Dumnezeu și că a început să dedice o parte din timpul zilnic meditațiilor și rugăciunilor. A început să fie întîlnită tot mai des la slujbe, în biserică.

„M-am spovedit pentru prima oara in viata mea anul trecut, nu intelegeam de ce e important. Nu trec prin cea mai linistita si fericita perioada din viata mea si, cu toate astea, eu ma simt extraordinar de bine. Fac 15-20 de minute de meditatie pe zi. E important sa iti rupi 20 de minute din timp, sa te retragi, sa nu te gandesti la nimic, sa vezi apoi ce minuni se intampla in viata ta”, spunea Elena Udrea anul trecut, la Kanal D. Nici marele Steinhardt nu ar fi spus-o mai bine….

A folosit contul de Facebook pentru a da mesaje creștine și chiar pentru a apăra Biserica de atacuri: ”Cred ca astazi salvarea Romaniei poate veni din credinta crestina a poporului, care sa ne indemne la bine, toleranta, iubire, caritate, solidaritate si nu din raul, ura, frica, egoismul, marsavia sadite de slujitorii Sistemului. In loc de a o desfiinta, cred ca avem nevoie sa o implicam institutional in reconstruirea societatii. De aceea sustin ferm legiferarea unui parteneriat concret, functional, practic intre Biserica si stat, in folosul oamenilor. Fara Securitate si securisti putem trai, fara credinta si Biserica, nu!” scria ea, anul trecut.

Tot pe Facebook a început să dea sfaturi despre post, rugăciuni, familie, lumînări.

I-a scris chiar Patriarhului un text, criticînd reacția tardivă a preoților după tragedia de la Colectiv: ”Nu știu motivele pentru care preoții au întârziat slujbele pentru victime, dar dacă noi toți, credincioșii, ne rugăm în stradă, acasă, în biserică, atunci preoții noștri, în frunte cu Patriarhul Daniel trebuie să fie alături de noi pentru ca relația noastră să rămână una de încredere”.

Toamna trecută, a picat chiar o bombă: Udrea a decis să se înscrie la cursurile de masterat ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, secţia Asistenţă pastorală.

„Dorinţa mea e să mă pregătesc în consiliere pastorală tocmai pentru a putea să-i sprijin pe cei care au probleme de natură emoţională, spirituală, care se pot trata inclusiv prin metode religioase. Pe viitor s-ar putea să mă înscriu chiar la facultate, dar momentan m-am înscris la master, pentru a putea fi cât mai repede aproape de cei care au nevoie de sprijin. (…) În faţa morţii, nu există atei. Dumnezeu ne aduce la un moment dat în faţa lui”, a spus ea la România TV.

Pe la începutul acestei luni, opinia publică de la noi află că fostul ministru s-a logodit cu iubitul ei, Adrian Alexandrov. Pe 10 iulie, de altfel, acesta chiar scrie pe Facebook ”M-am logodit”.

Aici, ar fi un prim mic semn de întrebare.
Ce să fi presupus respectiva logodnă?

Se știe, deja, că încă de acum cîțiva ani, Sf.Sinod a interzis categoric, prin Hotărârea nr. 9027 din 25 octombrie 2011, ca preoții să mai oficieze slujbele religioase de logodnă altfel decît după căsătoria civilă. ”Pe viitor, să nu mai fie permisă în nici o situație săvârșirea logodnei religioase separat de Sfânta Taină a Cununiei” se arăta în Hotărîre.

Patriarhia reacționa tăios, astfel, în fața prevederilor noului Cod Civil, care introducea, în premieră, ideea de logodnă civilă, în fapt, o procedură mai de grabă meschină, al cărei singur efect juridic putea fi doar restituirea cadourilor făcute între logodnicii care nu mai ajung să se căsătorească.

”La nivelul unităților bisericești din Patriarhia Română, să se precizeze clerului și credincioșilor că încheierea logodnei civile nu obligă Biserica să oficieze această ierurgie separat de Sfânta Taină a Cununiei, pe care o pot primi doar credincioșii creștini ortodocși care fac dovada încheierii căsătoriei civile” mai se arăta în decizie.

Greu de crezut că Udrea și-a anunțat public logodna doar pentru a-și securiza eventualele cadouri făcute iubitului; la fel de greu de crezut, însă, că un om prins în sistemul de învățămînt teologic recurge la o logodnă religioasă ”la negru”, în pofida deciziei Patriarhiei.

De departe, încă, cel mai ciudat aspect e altul.

Fix în perioada logodnei, Elena Udrea a început să apară în fața jurnaliștilor, în diverse ocazii, purtînd la gît Steaua lui David, simbolul absolut al iudaismului, prezent inclusiv pe drapelul Israelului.

 

udrea-plaja

Și nu doar ea: un pandantiv identic poartă și iubitul ei, mai nou, semn că e vorba în mod clar de ceva cu încărcătură simbolică și nu de o simplă toană feminină (deși chiar și aceea ar fi greu explicabilă: din cîte obiecte de aur se pot atîrna la gît, să fie ales taman simbolul mozaismului??).

Nici ea, nici iubitul ei – rus lipovean de etnie – nu știm să aibă rădăcini evreiești.
De unde apetența bruscă pentru simbolul unei alte religii, apetență care pare menită să sfideze fățiș ortodoxia?

S-a supărat Udrea pe biserica strămoșească?
Vizează, din motive neștiute, trecerea la iudaism, proces extrem de lung și teribil de dificil?
Nu știm.
Știm doar că, la noi, nimeni nu pare să fi observat noul ”look” al amorezilor. Cînd Britney Spears a apărut, în 2009, cu un pandantiv identic, presa din întreaga lume a luat foc, pînă s-a aflat că artista cocheta, într-adevăr, cu religia mozaică.

Ori, poate, adevărul e altul.
De cînd cu misterioasele atingeri ale nasului, Elena Udrea – un personaj mai complex decît cred unii – ne-a obișnuit cu transmiterea de semnale indirecte.
Oare ce semnale transmite de această dată? Și către cine? (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

fotografii: Adevărul/Click

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Cat o fi durat prima spovedanie?!Vreo luna de zile?!

  2. prea cuvioasa Nuti e spovedita dar nu si spasita cu adevarat, cocheteaza cu ortodoxia, dar si-a luat pandantivul ca sa atraga atentia: te pui cu mine te pui cu manastirea israeliana! stie Nuti ca Base e bine cu ea!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998