CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Declarație-șoc a unui deputat PNL: ”Metehnele rromilor îi duc în zona unor paria”

0 comentarii / 3195 vizualizări / 17 mai 2013

Chestiunea țiganilor din România e abordată dintr-un unghi neașteptat de către un deputat al PNL, Aurel Nicolae, printr-o declarație politică în parlament în care avertizează că reprezentanții acestei etnii au năravuri care îi duc în zona persoanelor de neatins, adică paria.

”La o primă vedere, dar şi în urma unui studiu amănunţit, putem constata că s-a făcut mult pentru această etnie în ultimii 20 de ani. Subliniez: „s-a făcut”! Întrebarea pe care nu mulţi îndrăznesc a o rosti este: „ce a făcut etnia pentru ea însăşi”? Chiar şi străinii se întreabă şi ne întreabă acest lucru. Ce fac rromii pentru ei, ce face fiecare individ rrom pentru el însuşi, pentru cei din jur – care sunt atât membrii ai propriei etnii, dar şi pentru cei din comunităţile conlocuitoare? Folosesc termenul „individ” în sens larg, nepeiorativ, întrucât mulţi nu pot fi numiţi cetăţeni, în lipsa unor înregistrări oficiale, în lipsa actelor de naştere, de identitate, de stare civilă, în lipsa unei conştiinţe proprii. (…)
Dezrobirea ţiganilor nu s-a încheiat. Partea cea mai grea şi mai complicată, partea care depinde doar de membrii etniei, pare că abia a început. Şi, din păcate, aceasta nu este o constatare, ci mai degrabă o speranţă!
Rromii trebuie să continue actul dezrobirii, dar de data aceasta nu de asupritori, nu de stăpâni, ci de propriile metehne şi de mentalităţile care îi ţin captivi în mizerie, neintegrare, dezintegrare, discriminare, analfabetism, infracţionalitate. Toate acelea care, încă, pe mulţi dintre ei îi duc în zona unor paria, a ceea ce grecii numeau „athinganein”, adică a nu se atinge” afirmă deputatul liberal de Călărași. ”Stăpâni liberi pe branşele proprii de mai bine de 150 de ani, multora din rândul etniei le este mai uşor să aleagă a sta cu mâna întinsă, sau chiar a o ridica la vecinul mai avut şi a smulge cu ea bunul altuia” mai spune acesta în declarație. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998