CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Declaratii explozive: Maghiarii nu sunt romani si trebuie sa fie stat in stat

4 comentarii / 4367 vizualizări / 30 iunie 2018

Fostul președinte al UDMR, Bela Marko, cunoscut ca un politician moderat, a făcut ieri o serie de declarații cel puțin incendiare, la Cluj, în cadrul taberei de vară organizate de UDMR şi de organizaţiile de tineret care colaborează cu Uniunea, adunate sub umbrela Consfătuirii Tinerilor Maghiari din Transilvania (Miért). Conform fostului lider, maghiarii din România trebuie să devină un stat în interiorul actualului stat și să fie independenți de politica românească. ”Nu suntem români cu toții” a fost concluzia lui Bela Marko, în opoziție cu ideile enunțate de Klaus Iohannis.

“Trebuie să ne integrăm în aşa fel în diferitele sisteme ale ţării, încât să ne construim şi să operăm şi un sistem instituţional propriu. Acesta este modul în care trebuie să ne îndreptăm în direcţia transilvanismului, prin urmare, către o politică centrată către Transilvania, una care să asigure un rol distinctiv Transilvaniei”, a spus politicianul maghiar, conform agenției hirado.hu. Potrivit lui Béla Markó, un alt principiu important al acestei politici distinctive este aceea că maghiarii transilvăneni trebuie să-şi păstreze unitatea şi independenţa faţă de politica românească, precum şi faţă de politica ţării-mamă.

Béla Markó a mai punctat că preşedintele României, Klaus Iohannis oferă o alternativă pentru politica de tip transilvănean, întrucât în opinia sa, “suntem, de fapt, români cu toţii, şi în cadrul acesta suntem diferiţi”. În opinia lui Markó, această abordare este una inacceptabilă pentru comunitatea maghiară. Referindu-se la Centenarul Marii Uniri, a afirmat că au trecut o sută de ani, dar situaţia Transilvaniei rămâne în continuare nerezolvată. “Maghiarii sunt mai puţini, dar suntem încă destul de mulţi ca situaţia noastră să necesite a soluţie de rezolvare”, a spus politicianul
maghiar.

“Mulţi cred că noi trebuie să ne integrăm în sistemul educaţional şi cultural din Ungaria. Trebuie să fim conectaţi cu acesta, dar nu trebuie să ne integrăm. Trebuie să ne imaginăm această unificare naţională maghiară în aşa fel, încât din punct de vedere politic şi cultural să ne păstrăm independenţa”, a conchis Béla Markó, în prezent şeful Fundaţiei Academice Károly Kós.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Acuma sa ‘alunecam’ la toate prostiile spuse de fel de fel de papagali, e totusi cam mult pentru aproape 30 de ani scursi de la lovitura de stat.

    Sa nu uitam ca intelegerea dintre Vadim si unguri a functionat excelent peste 20 de ani; in public se balacareau ca la usa cortului, iar in privat fiecare isi numara banii pe care-i facea pe spinarea fraierilor care puneau botu’… Si, din cand in cand, se intalneau sa mai stabileasca strategia pentru viitor (adica daca trec sau nu si la injuraturile de mama), asa incat perenitatea la guvernare sa fie asigurata.

    Si inca ceva: asa-zisele ‘scoli de vara’ organizate de toate partidele (cu ceva pretentii) sunt doar o gargara ieftina, facuta cu scopul de a ‘baga batul’ prin alte garduri, asa, de control…

  2. O intrebare: nu credeti ca ar fi infinit mai interesant de comentat jegul moral al „vicepremierului’ si ‘generalului’ ‘Gabita’ OPREA, un impostor ordinar si o scursura umana de cea mai joasa speta???

    Sau ordinul pe unitate a fost sa se activeze putin sentimentele anti-maghiare ca sa se mascheze in acest fel cac*tul comis de ‘Gabita’ cu visul lui erotic cu Obama, preluat deja, si dat in bucla, de Euronews?!?

  3. trebuie sa aducem niste refugiati din orientul mijlociu in ardeal.

  4. saracii unguri ei nici macar maghiari nu sint considerati in ungaria. ar trebui sa intelegeti ca sinteti romani de etnie maghiara si nu puteti creea o enclava etnica pe teritoriul romaniei. va doriti o tara a voastra? pao o aveti deja, de ce lucrati impotriva ei? cred ca sinteti singura minoritate care refuza sa invete romaneste in tara gazda.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998