CURS VALUTAR
1 EUR = 4.8922 RON DOWN | 1 USD = 4.4928 RON DOWN | 1 GBP = 5.5612 RON DOWN

Declaratii halucinante ale guvernantilor: defrisarile salbatice – fake news platit de dusmanii tarii

4 comentarii / 3507 vizualizări / 26 iunie 2020

Atitudini schizofrenice la nivelul actualei puteri: în timp ce Klaus Iohannis trage semnale de alarmă și vorbește despre probleme stringente care trebuie rezolvate prin ”conservarea fondului forestier și campanii susținute de împădurire” pentru a preîntîmpina catastrofe naturale precum actualele inundații, guvernații și oamenii numiți de ei vorbesc despre defrișările masive de păduri ca fiind un fake news perpetuat de dușmanii țării.

Declarații absolut halucinante făcute într-un interviu de noul director general al Romsilva, numit acum cîteva zile în funcție de guvernul Orban.
Încă de acum cîteva luni, zvonul numirii lui Teodor Țigan, directorul Direcţiei Silvice Arad, drept director general al regiei dădea fiori presei din teritoriu. Mass-media vîlceană amintea că acesta ar fi fost implicat în fapte penale în mod repetat, între anii 2009-2015, la licitațiile de lemn și explotări forestiere, care au declanșat o anchetă DNA în anul 2016, ori că în ianuarie, prefectul de Arad îi ceruse demisia după ce fusese prins la vînătoare în timpul programului de lucru.

Pe 16 iunie, el a fost, totuși, numit în funcție, și și-a marcat momentul cu un interviu exploziv acordat jurnalistului arădean Ovidiu Balint. Interviu din care aflăm că marile semnale de alarmă care sunt trase de ani de zile privind defrișările scăpate de sub control sunt falsuri promovate de ONG-uri plătite de țări precum Austria.
Întrebat cum comentează respectivele semnale de alarmă trase de ONG-uri referitoare la exploatările forestiere din România, la tăieri ilegale, la furturi de material lemnos, în detrimentul pădurilor româneşti, Țigan a răspuns:

”Vreau să precizez ceva ce e recunoscut de multă lume în domeniu, dar nimeni nu vrea să spună: 90% din aceste organizaţii sunt anti-româneşti! Adică sunt plătite cu bani din afară pentru a pune frâne dezvoltării economiei româneşti! De ce să exploatăm pădurile României? De ce să nu lăsăm lemnul să putrezească în păduri? România are păduri foarte bune din punct de vedere calitativ, duse la un ciclu de producţie la 120-140 de ani, cu lemn excepţional, ceea ce face o concurenţă enormă”.

Și dă ca exemple țări cărora le facem concurență ”enormă” precum ”Austria, Germania, Franţa…”

Întrebat dacă nu ar fi mai rentabil, pentru Austria de pildă, să exploateze lemnul de la noi şi să îşi păstreze pădurile, Țigan dă un răspuns și mai și:

”Nu! Fiindcă ei au milioane de metri cubi de lemn provenit din doborâturi, furtuni etc. Şi nu au ce face cu asemenea cantităţi.

Şi atunci plătesc organizaţii care să îi facă României anti-reclamă, cum că lemnul ar proveni exclusiv din tăieri ilegale.

În România se taie conform amenajamentelor silvice. Datorită acestei exploatări avem păduri valoroase. Atât din punctul de vedere al calităţii lemnului, dar şi a biodiversităţii. Apoi, pe lângă că ne trimit lemn de calitate proastă, fiind provenit din doborâturi, mai importăm şi boli şi dăunători ai lemnului.”

Altfel spus, conform lui Țigan, România importă din Austria, Germania sau Franța lemn ”la un preţ foarte scăzut şi plin de boli şi dăunători”.

Întrebat, de asemenea, cum se explică atunci filmările cu păduri defrişate, cu dealuri rase, prezentate în numeroase filme documentare – inclusiv de către BBC – Țigan explică, sec:

”Vă mai spun ceva. Multe filmări şi fotografii nu sunt din România. În Harghita şi Covasna, de exemplu, au fost filmate cioate din tăieri de acum 20 de ani, ori din doborâturi în urma furtunilor. Nu sunt cioate proaspete”.

Vestea bună e că pădurile României de fapt nu scad, ci cresc:

”La 1 ianuarie 1990, fondul forestier era de 6 milioane şi 400 de mii de hectare, iar acuma suprafaţa împădurită s-a mărit cu vreo 200 de mii de hectare. Iar pădurile de stat sunt 48% din fondul forestier naţional. Restul sunt păduri private”.

”Am spus la început că avem păduri de o calitate excepţională. De-asta e mai profitabil să investeşti în campanii de denigrare a României” conchide șeful Romsilva.

Interesant de remarcat, afirmațiile sale halucinante nu sunt chiar întîmplătoare, ele coincid cu cele mai vechi ale ministrului liberal al Mediului, Costel Alexe, care într-o conferință de presă din 14 aprilie vorbea despre fake newsuri privind tăierile de păduri ilegale de la noi.

”Rezonez cu emoția și îngrijorarea populației privind soarta pădurilor românești. Înțeleg emoția cu care reacționează fiecare român la orice camion încărcat cu lemne care circulă pe drumurile publice. Rezonez inclusiv cu emoția lor în fața fiecărui video cu imagini din pădure. Emoția lor este justificată! Justificată de un fenomen care riscă să scape de sub control și să pună în pericol pădurea, pe cei care muncesc să o protejeze, populația și inclusiv economia, prin posibila subminare a ei. Mă refer la fakenews-urile din această perioadă pe tema exploatărilor forestiere. Este o campanie agresivă și, poate, fără precedent! Zilnic este lansată pe rețelele de socializare o avalanșă de mesaje toxice. Am văzut și eu poze și video-uri cu zeci de mii de share-uri pe zi. Acestea au un singur scop: să le inducă oamenilor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești. Populația nu are nicio vină!”, spunea Alexe.

Cine difuzează aceste fake news?

”Politicieni reinventați, vedete tv și pagini anonime de Facebook au rostogolit, zilele acestea, sute de imagini cu camioane cu lemne de pe șoselele României, care mai de care cu mesaje mai alarmante: Tăieri ilegale!: Se fură lemnul din păduri; În timp ce ne țin în case, ei taie pădurea; Pădurile pleacă la export. Colegii mei au verificat toate imaginile care au putut fi verificate iar concluzia este una singură: toate aveau avize de însoțire în perfectă legalitate. Dacă vorbim despre lemn brut, țara noastră este importator net. Conform datelor provizorii ale INS, în 2019, România a exportat cca 100.000 tone de buștean și a importat 800.000. Raportul este de 1/8 în favoarea importului”, arăta ministrul.

Să tragem linie și să adunăm principalele idei ale guvernanților noștri:

– România stă excelent la capitolul păduri, ele sunt în creștere
– Tăierile ilegale, exporturile la negru și defrișările masive sunt fake news-uri
– ONG-urile de mediu care trag semnale de alarmă sunt plătite de dușmanii economici ai țării, Austria, Germania ori Franța
– Aceleași țări ne vînd lemn de proastă calitate și plin de dăunători, care afectează și propriul nostru fond silvic
– România, deși are lemn de cea mai bună calitate, importă de opt ori mai mult lemn decît exportă

Nici nu e de mirare că în noua Strategie Națională de Apărare a președintelui Iohannis la loc de cinste e pericolul fake news, dar nu se suflă un cuvînt despre drama pădurilor autohtone. Și duse sunt vremurile în care PNL considera defrișările ilegale drept o problemă extrem de gravă a României, iar Klaus Iohannis promitea să discute chestiunea la nivelul cel mai înalt în CSAT. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: rfi.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. O fi Tigan agent al guvernului austriac? Ca doar ticalosia, nu prostia, te poate determina sa declari, cu un evident regret, ca Romania face o ,,enorma” concurenta Austriei si Germaniei. Aflam si ca s-a marit fondul forestier din Romania comparativ cu 1 ianuarie 1990. Asa cum am aflat la referendumul pentru demiterea lui Petrov, din 2012, ca cetatenii cu drept de vot sunt 19 milioane. Partea cu legalitatea taierilor nu tine deloc. Toata lumea stie cat de usor e pentru o multinationala sa obtina ,,avize legale” pentru activitatile desfasurate.

  2. Intradevar omul e beton. E chiar mai tare ca Citu.
    O intrebare simpla: daca importam atata lemn, si mai ales de calitate proasta ce facem cu el?

  3. in mod evident, numirile tuturor responsabililor acestei guvernari – incepand cu conducerile administratiei centrale si terminand cu reprezentantii acestora in teritoriu – sunt facute cu mare grija, dupa chipul si asemanarea primilor conducatori (actuali, dar vremelnici) ai acestei tari, ‘selectarea’ lor fiind efectuata extrem de atent cu scopul unic de a respecta filonul definitoriu actual: prostocratia!

    si iata cum, ceeace nu a reusit nici macar partidul securist inventat de execrabilul basescu (care nu merita nici macar numele sa-i fie scris cu majuscula) respectiv distrugerea completa a notiunii de liberalism in sensul sau cel mai profund, mostenit de la fondatorii celui mai vechi partid din Europa ce inca parea sa mai existe pana de curand) a reusit o liota de neica-nimeni, atat din interiorul (!) PNL-ului cat si din exteriorul sau, adunati la un loc la fel cum puhoaiele valurilor de inundatii aduna la un loc toate gunoaiele si mizeriile ce au inecat aceasta tara…

    felicitari, asadar, actualei conduceri a PNL (responsabila atat pentru distrugerea definitiva a liberalismului in Romania, dar, mai ales, pentru compromiterea promiscua a ideologiei liberale) pentru zadarnicirea voita si asumata a dezvoltarii normale si armonioase a acestei tari si, in egala masura, pentru ‘defrisarea’ campului politic si ideologic din Romania si pregatirea lui pentru ‘insamantarea’ valorilor iliberale, in care mama devine tatal, tatal devine mama si impreuna vor creste copii gata spalati pe creier carora li se vor preda la scolile „moderne” cele 3 (!) genuri si o educatie asa-zis ‘sexuala’ care sa pregateasca generatii intregi de deviati de la orice norme morale si crestine normale…

  4. Teodor Țigan a fi fost implicat în fapte penale în mod repetat, între anii 2009-2015, la licitațiile de lemn și explotări forestiere, care au declanșat o anchetă DNA. Iar ajungem la aceasta organizatie terorista care se numeste DNA!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998