CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Declaratii halucinante ale liberalilor: ”Presedintele desemneaza ministrii din guvern”

7 comentarii / 6531 vizualizări / 22 decembrie 2020

Senatorul PNL Virgil Guran a lansat în această aseară, în direct la TV, o serie de afirmații de-a dreptul halucinante, călcînd în picioare Constituția, ba chiar cu aerul unui profesionist în domeniu. Senatorul PNL, fost consilier al premierului Ludovic Orban, a anunțat că cel care selectează și desemnează miniștrii este președintele României, astfel că Iohannis va avea ultimul cuvînt în formarea cabinetului Cîțu.

Solicitat de Antena 3 să comenteze zvonul că premierul Florin Cîțu ar dori să desemneze personal un succesor la Finanțe, Guran a răspuns că ”Președintele va stabili pînă la urmă ce miniștri sunt nominalizați și ce miniștri vor fi trimiși pentru votul în parlament”.

La întrebarea moderatoarei, uluite, despre ce președinte e vorba, Guran a răspuns pe loc:

”Președintele României. Se va merge la președintele României, care desemnează premierul, dar și miniștrii. Într-adevăr, președintele desemnează premierul, care își formează cabinetul, dar, în același timp, uitați-vă în Constituție, dacă tot clamați Constituția, președintele poate să refuze anumiți miniștri în momentul în care sunt desemnați. Într-adevăr, se merge cu echipa după aceea în parlament și parlamentul votează dacă acel guvern trece sau nu trece” a mai spus Guran.

Contrat din nou de moderatoare că nu are dreptate, Guran a răspuns tăios: ”Uitați-vă mai bine în Constituție să vedeți că președintele poate!”.

Iată ce spune Constituția despre formarea guvernului și desemnarea miniștrilor:

ARTICOLUL 103
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

ARTICOLUL 85
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Ceea ce înseamnă că, odată desemnat premierul, guvernul nu mai are nicio legătură cu instituția prezidențială, ci doar cu parlamentul.

Ideea că președintele are drept de veto, o singură dată, asupra unei numiri de ministru în caz de remaniere guvernamentală – și numai atunci -, nu se regăsește în textul Constituției, ci doar într-o decizie destul de controversată a Curții Constituționale de acum cîțiva ani. Oricum, fără legătură, chiar și așa, cu informațiile transmise românilor de senatorul PNL.

Oricum ar fi, însă, afirmațiile senatorului Virgil Guran, parlamentar cu experiență, care nu e la primul mandat, sunt de o gravitate extraordinară, pentru că pur și simplu ele falsifică însăși Constituția, și nu e clar dacă se încadrează la ignoranță politică ori la art.404 din Codul penal, care sancționează difuzarea de informații false. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. Decizia controversată are legătură cu durerea pupinbăsistului prost Franklin, propunerea Norică Niciolai la MJ, persoană care n-ar fi dat cu să trăiți la SRI.

    Clănțăul ăsta imbecil, Virgil Guran, a fost liberal antibăsist până când s-a așezat DNA-ul cu curul pe moaca lui de iobag ardelean. De atunci a devenit o trompetă a Securității. :))))))))))))))

    • Iobag, dar si ofier in rezerva al ”armatei din Romania” !

  2. Gura prostovanului adevăr grăiește!

  3. Buey, asta a înțeles Guran din Constituția României când manca parizerul de pe ea. Si când îl consilia pe Orban despre vinurile care merg cu sifon.

  4. Sluga ordinara.

  5. @ Marfar – Las-o ba ca merge asa (OFFICIAL VIDEO) – YouTube , ?

  6. De parca nu stiam…Iohanis e-n toate, el ne spurca sarbatorile, ne trage de urechi si ne ameninta, el, ala care crede ca lumea face copii ca n-are bani de investit in case, ne anunta ca face Romania educata prin perceptul pedofil „copiii pot fi invatati cu lucruri rele”…acum, crapa fierea-n el ca nu i se mai ofera mai repede o panarama de ceremonie, cu pocnitul cacaielor si cu plecaciuni, sa-si numere el vasalii sa-si mai vada rictusul la televizor…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998