CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Decor intr-o piesa germana: lacrimile durului din Politia bavareza

1 comentariu / 4123 vizualizări / 4 iunie 2019

Pentru că nu pot exista alegeri, la noi, fără factor emoțional, anul ăsta ne-am pricopsit cu un nou episod, livrat pe filieră germană și pe care, ca mai mereu, toată lumea l-a înghițit pe nemestecate. E vorba de celebrul, de acum, caz al polițistului plîngăcios de la Munchen. De ce o fi plîns el, oare, cu atîta foc?

Ce am aflat, în seara alegerilor și în zilele de după, din zeci de media: că la consulatul României din Munchen s-a produs un eveniment inedit. Un polițist german cu origini românești, îngrozit de gîndul că vine ora 21 și nu apucă toți diasporenii să voteze, s-a apucat să reorganizeze gardurile de metal astfel încît să creeze un fals perimetru-prelungire a clădirii. Iar toți cei de acolo să poată vota, conform legii. O mică șmechereală balcanică, dacă vreți, cu spoială nemțească. Totul capturat pe film, desigur.

După care, l-a bufnit plînsul pe fond nervos, emoțional, văzînd ce ispravă a făcut.

Mai ceva ca în telenovele, cînd slujnica săracă află că de fapt e prințesă și miliardară, deci se poate mărita cu cel drag, indiferent cine ar fi respectivul.

Două zile mai tîrziu, un site obține un interviu cu polițistul german care simte profund românește și care e gata să dezvăluie o mulțime de lucruri despre el, cu o mică excepție: numele.
Pentru că, zice el, are o familie, o soție și un copil, și trebuie să îi protejeze.
De cine?
De ce?
De cei care nu au apucat să voteze în ciuda eforturilor lui ori de zurbagii de la PSD-ALDE care au pierdut alegerile?
Așa că rămînem doar cu prenumele. Și cu neliniștea că, dacă un  site din România l-a găsit așa iute pe polițist, cît de repede l-ar găsi dușmanii?

Despre Martin aflăm că e membru al forțelor speciale ale poliției bavareze și că a ajuns în Germania în 1990, cînd avea doi ani, pentru că tatăl său se săturase de corupție. Cam ciudat, pe atunci exista doar corupția comunistă, iar aceea tocmai căzuse cu zgomot. Să trecem peste asta, totuși.

Poliția bavareză are cinci departament speciale, dintre care doar patru acționează în Munchen:
Spezialeinsatzkommandos (SEK), Mobile Einsatzkommandos (MEK), Technische Einsatzkommandos (TEK) și Unterstützungskommandos (USK).
Primele se ocupă cu misiuni asemănătoare mascaților de la noi, unitatea lui Martin fiind ultima, așa numita unitate de sprijin a Poliției.
O unitate de elită, menită să acorde asistență Poliției în situații foarte dificile, cînd se produc revolte de stradă șamd.

Tocmai din acest motiv, membrii ei sunt antrenați pentru condiții extrem de dure, activitatea de tragere în poligon fiind de cincizeci de ori mai intensă decît a polițiștilor obișnuiți. În dotarea lor intră arme cu laser, pistoale, cuțite, cătușe, sprayuri paralizante, teasere, bastoane șamd. Pregătirea include cursuri de autoapărare (cu predilecție jiu-jitsu), jurisprudență, tactici speciale, rezistență fizică și, în special, pregătire psihologică. În plus, testarea psihologică, la recrutare, e la fel de importantă ca cea fizică. Anual, se dau teste de care depinde rămînerea în cadrul acestor trupe ori ba. Femeile nu sunt recrutate decît cu titlu de mare excepție.

Conceptul după care se ghidează trupele Unterstützungskommandos este cea mai bună apărare e atacul, iar membrii săi sunt instruiți să nu acționeze niciodată altfel decît ofensiv. De aici au și pornit, de altfel, frecvente probleme, trupele respective fiind acuzate de folosire excesivă a forței, soldate inclusiv cu morți.

Acestea sunt trupele din care face parte româno-germanul Martin, cel care se teme să nu i se afle numele, dar acordă generos interviuri și își distribuie larg fotografiile.
Eroul cu antrenament psihologic de maximă intensitate, testat anual, dar pe care îl podidesc lacrimile după ce rearanjează niște garduri metalice.
Ce mai aflăm despre eroul anonim: că niște restaurante din Brașov au decis deja, ca, în semn de mulțumire pentru eroismul dovedit cu portavocea, să îl servească de cîte ori le va călca pragul pe gratis.
Și mai aflăm că președintele liberal al Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a propus decorarea acestuia de către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Braşov.
„Este un moment de emoţie, este un moment pe care l-am văzut cu toţii. Cred că astfel de români ies din ce în ce mai mult în prim plan. Mă bucură foarte mult că este braşovean şi am propus ca, printre premiile care vor fi acordate de către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Braşov, fiind poliţist din Munchen, să fie luat în seamă”, a declarat Veştea presei.

Emoție, da, acesta e cuvîntul de care avem nevoie, mai ales în alegeri.

Mici întrebări de final: cum vor ști cîrciumarii brașoveni că Martin-clientul e același cu Martin-polițistul? După singura poză cît de cît clară apărută pe un site?

Și cum îl va decora autoritatea brașoveană pe cel care, cică, vrea să rămînă anonim, de dragul familiei? La secret, într-o ședință cu ușile închise? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Ca si la Basescu, la Iohannis totul este minciuna si manipulare. O sa ne coste foarte mult „emotia” electorala.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998