CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Decuplarea Bulgariei de România pe MCV

1 comentariu / 1800 vizualizări / 13 noiembrie 2018

Semnalele din ce în ce mai consistente care ne vin din direcția Uniunii Europene sugerează că în materie de MCV, respectiv Mecanismul de Cooperarea și Verificare, Bulgaria va fi decuplată de România. Cu alte cuvinte, statului vecin este posibil să-i fie ridicat MCV-ul. României, nu. Lectura celor două rapoarte, care vizează singurele state UE supuse acestui mecanism, ne va edifica pe deplin. Și, tot astăzi, un al doilea document lovește năprasnic România în șase din cele 13 puncte ale sale. Este vorba de rezoluția contra României, care este votată în Parlamentul European. E drept sau este nedrept? Cum s-a ajuns aici? Care sunt consecințele în plan extern și intern?
Este adevărat că nu toate cele 13 puncte ale rezoluției anti-România sunt critice la adresa statului nostru. În această situație sunt doar șase. Dar iată că asupra a șase capitole Parlamentul European cade de acord și pune la zid Exectivul și Legislativul de la București. Realitatea este că cele mai multe dintre cele șase critici sunt contestabile. Și pot fi răsturnate în planul unor dispute care, evident, vor avea loc. Numai că rezoluția anti-România este astăzi bătută în cuie. Așa cum a fost ea redactată. Nu produce efecte juridice. Dar produce efecte poltice. În plan intern și extern. Vom vedea care sunt acestea.
Și tot astăzi vine raportul anual pe MVC. Un mecanism inventat anume pentru România și Bulgaria. Neaplicat în cazul niciunui alt stat. Dovadă că, din capul locului, statele Uniunii Europene au identificat două oi negre, care trebuiau monitorizate ca atare. În paranteză fie spus, sunt alte state care au intrat în UE după România și Bulgaria. Dar ele nu au fost supuse acestei monitorizări. Iar monitorizarea în sine, solicitată insistent la vremea respectivă de tandemul Monica Macovei-Traian Băsescu, ne-a făcut mai mult rău decât bine. Nu a generat o Justiție mai eficientă și mai dreaptă. Dimpotrivă. Ca să nu mai vorbim de faptul că informările care stau la baza rapoartelor sunt făcute în cel mai bun caz după ureche și cel mai adesea cu rea credință. Și întotdeauna netransparent. Sunt tot felul de conaționali, o adevărată armată secretă care furnizează anual informații false, care stau la baza respectivelor rapoarte. Rapoarte false întărite oficial de reprezentanți ai opoziției. Din această perspectivă, în Bulgaria, unde dușmanul intern nu este chiar atât de înverșunat, lucrurile stau altfel, mai ales în ultima vreme. Astfel încât avem indicii temeinice că se prefigurează ridicarea MCV-ului pentru statul vecin. Europa va rămne cu o singură oaie neagră, numită România.
Cum s-a ajuns aici? Aici s-a ajuns pentru că, spre deosebire de toate celelalte state din Uniunea Europeană și probabil din lume, avem un președinte legitim ales, care în războiul său politic cu Guvernul și cu majoritatea parlamentară nu ratează niciun eveniment public în care are prilejul să afirme, de fiecare dată răspicat, că statul român nu mai este un stat de drept, că Justiția din România este îngenuncheată, că nivelul corupției crește în loc să scadă, pentru că procurorii și judecători sunt intimidați și că responsabili pentru cele de mai sus sunt majoritatea PSD plus ALDE și Guvernul. Un Guvern care, în plus, este și incompetent, astfel încâ nu-și va putea îndeplini sarcina de a asigura președinția rotativă a Uniunii Europene.
Să deschidem aici o a doua paranteză. Klaus Iohannis dorește un guvern al său în 2019. Ceea ce presupune cu necesitate să se întâmple în prealabil două lucruri. Ca majoritatea parlamentară să se destrame, constituindu-se o altă majoritate, probabil în jurul PNL; ca această nouă majoritate să genereze un guvern mai competent. Aceste obiectve sunt irealizabile. Chiar dacă, prin absurd, statul paralel ar mai avea vigoarea necesară pentru a pulveriza majoritatea parlamentară și asta s-ar întâmpla chiar astăzi, nu mai există timpul necesar până la sfârșitul anului de a trece cu succes o moțiune de cenzură prin Parlament, apoi de a face negocierile între nenumăratele partide și partidulețe care ar urma să compună noua majoritate, de a elabora algoritmul guvernamental, de a-i identifica pe viitorii miniștri, de a instala un guvern care să bată din palme și să elaboreze un nou buget, de a trece acest nou buget prin Parlament, de a face schimbări în profunzime în interiorul ministerelor și de a-i familiariza pe noii demnitari guvernamentali cu problemele, extrem de complicate de altfel, cu care se confruntă Uniunea Europeană și legat de care acești minștri noi ar trebui să conducă negocierile. Dar ceea ce pentru mine este evident, presupun că este evident și pentru Klaus Iohannis. Prin urmare, ceea e face el, susținut de opoziție, nu este decât cap coadă un joc de imagine. Adevăratul său obiectiv, nici acela realizabil, este să-și pregătească succesul în campania electorală prezidențială. Cu cinism. Sacrificând interese vitale ale națiunii române.
Cum spuneam, în ceea ce privește efectele, rezoluția contra României nu are consecințe juridice. Dar în plan intern are serioase efecte politice. Cu acest document în mână, opoziția va avea muniția necesară pentru a se răfui cu frontul PSD. Nu pentru a-l da la o parte, pentru că îi este imposibil să-i ia locul, ci pur și simplu pentru a demoniza majoritatea parlamentară și Guvernul, într-o tentativă cretinoidă de a obține astfel rezultate mai bune în cele patru runde de alegeri care urmează. În planul politicii externe, atât rezoluția anti- România cât și MCV-ul, în forma în care va fi ea prezentată, vor da din nou apă la moară celor care doresc, în beneficiu propriu, ca acest stat bogat, a cărui istorie modernă are 100 de ani, dar a cărui istorie adevărată are 6.000 de ani, să devină din ce în ce mai slab. În scopul manipulării conducătorilor săi și exploatării resurselor pe care le are.
Mai există, pentru a încheia, și un alt efect, de astă dată pervers. Punând astfel la zid România, statele puternice din Uniunea Europeană adâncesc falia dintre Estul și Vestul Europei și-și vor crea inevitabil în viitor o mare problemă, pe măsură ce Estul se vor uni și autocoordona, formulându-și politici distincte și ferme în interiorul Uniunii Europene, pe de-o parte și în raport cu Satele Unite, pe de altă parte. Cei care astăzi cred că au de câștigat de pe urma crucificării României vor avea pe termen mediu și lung numai de pierdut. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. De ce ar trebui sa aiba Bulgaria MCV? Ea nu are portul Constanta, nu are paduri, nu are gaze. Atunci? Rezolutia si MCV-ul doua hartii igienice de sters undeva. Cine sunt cei care pot da lectii Romaniei? Ala care sufera de sciatica (fara cuburi de gheata) si ceilalti8 la fel ca el? Niste neica nimeni in drum care nu-si vad decat interesele personale si ale tarilor lor.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998