CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dedesubturile comasarii alegerilor: Crin, out?

0 comentarii / 1415 vizualizări / 23 ianuarie 2013

Decizia lui Ponta de a-i propune lui Băsescu demisia cu șapte luni mai devreme pentru a comasa prezidențialele cu europenele pare pe placul PNL și al lui Crin Antonescu, cel care s-ar putea vedea la Cotroceni înainte de termen. La o analiză mai atentă însă, o înțelegere Băsescu-Ponta pe tema mai sus pomenită ar putea bate în cuie eliminarea lui Crin din cursa prezidențială și trimiterea PNL în opoziție.

Pentru Băsescu, propunerea lui Ponta, susținută și de liberali, aduce un mare avantaj, în sensul că îl reintroduce – oficial cel puțin, nu vorbim aici de înțelegeri neoficiale – în ecuația negocierilor vizînd noua Constituție din care ponderea uriașă a USL părea să îl elimine.
Deocamdată președintele cugetă, dar e aproape cert că nu va respinge ideea premierului. Rămîne de văzut ce va solicita în schimbul renunțării la o parte din mandat.
Pe față, Băsescu ar putea părea interesat de reformarea și micșorarea parlamentului, vechea lui marotă și nu e exclus ca Ponta să fie de acord, cel puțin parțial, cu ideile sale, mai ales că acestea s-ar aplica doar din 2016.

Adevăratul interes al lui Băsescu și al păpușarilor din spatele său, însă, ar putea fi obținerea de garanții că succesorul său la Cotroceni nu va fi un lider politic pe care pînă și oameni din partidul său îl acuză de anti-occidentalism, ci unul 100% pro-american. (Că veni vorba, atenție la poziția extrem de critică, de la o vreme, a trustului american Media Pro față de Crin Antonescu și de PNL, lucru care spune multe).

Așa cum am mai avut ocazia să scriem, Antonescu are probleme severe de imagine la nivelul unor cancelarii vestice și nu pare nici dispus să le rezolve.
Cu totul alta e poziția lui Ponta, cel care se află în centrul unei operațiuni de re-branding extrem de eficientă; liderul PSD se transformă într-un pro-atlantic pur-sînge, vezi și modul în care a decupat guvernul nou, la formare, eliminînd anumite elemente suspectate tot de simpatii estice.
Relația tot mai bună Ponta-Băsescu îl conturează pe cel din urmă, după cum remarca recent și Alina Mungiu, care numai pro-pesedistă nu e, drept cel mai probabil succesor politic al președintelui. Nici Năstase, vizibil nemulțumit, nu ascunde că între Ponta și cel pe care îl consideră vinovat de încarcerarea sa se conturează o relație suspect de strînsă, postările pe blog ale fostului premier denotă asta limpede.

Mai mult de atît, Ponta însuși începe să vorbească deschis de o candidatură la președinție. Desigur, el nu uită să amintească faptul că USL are deja un candidat pentru viitoarele alegeri. În traducere, asta poate însemna, la fel de bine, că odată USL destrămată, Ponta are drum deschis. Pragmatic vorbind, pesedistul știe că puterea nu e eternă: peste 5-6 ani s-ar putea ca alta să fie situația în PSD-ul pe care acum îl controlează, deci fierul e bine să fie bătut cînd e cald. Candidînd la președinție, Ponta ar trage, totodată, în sus și lista PSD pentru europene, alt beneficiu important.

Traian Băsescu, la rîndul lui, din poziția de adversar major al lui Antonescu, e conștient că menținerea USL pînă la prezidențiale, indiferent cînd ar fi ele, îi dă liberalului prima șansă.
O variantă care nu e nici pe placul lui, personal, nici al altora, din cercul său de sprijinitori.

Pentru a nu pericilita bunele relații româno-americane, USL trebuie desfăcută pînă la prezidențiale, astfel ca prima șansă de a deveni succesor al lui Băsescu să revină altui lider.
Foarte probabil Ponta. Așa s-ar explica și venirea propunerii de comasare dinspre un lider care nu ar avea niciun interes politic să întărească, prin grăbirea trimiterii lui Crin la Cotroceni, forța unui partid, PNL, care deocamdată e vioara a doua în relația cu social-democrații.

Din acest punct de vedere, prețul neoficial al comasării prezidențialelor cu europenele și renunțarea lui Băsescu la o parte din mandat nu poate fi altul decît promisiunea de taină a lui Ponta că va arunca PNL peste bordul guvernării mai devreme decît cred mulți. (De aici poate și graba cu care PDL s-a grăbit să anunțe că e dispus să susțină ideea, deși, ca partid, ar fi mai degrabă dezavantajat în condițiile absenței unui candidat prezidențial-locomotivă).
Deocamdată, Antonescu pare fericit cu ideea, gîndind că îi vin Cotrocenii mai iute decît spera. Culmea ironiei, în decembrie el însuși punea pe tapet desfacerea USL și candidaturi separate la europene ale PNL și PSD pe motiv că ”USL s-a creat şi va rămâne împreună până când România va fi o ţară puternică, fără Băsescu”.

După propunerea inițiată de Ponta, suntem cu un pas mai aproape ca asta să se întîmple. Din păcate pentru Crin, din cu totul alte motive, credem noi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998