CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dedesubturile unei sentinte: cum va face Voiculescu politica din puscarie

1 comentariu / 5762 vizualizări / 10 august 2014

Spre deosebire de Adrian Năstase și alții, condamnatul Dan Voiculescu va avea un privilegiu straniu – prin consecințe – în sensul că are drum deschis să facă politică și de după gratii. O situație ciudată și care, teoretic, ar putea să devină chiar și mai ciudată, punînd întreaga coaliție de guvernare într-o postură de toată jena.

Concret, decizia de vineri a judecătorilor prin care Voiculescu intră 10 ani după gratii conține și așa numitele pedepse complementare, adică interzicerea unor drepturi, precum cel de a fi ales în orice funcție publică sau în orice funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Nu însă și dreptul de a alege, care i-a fost luat lui Năstase și altor politicieni condamnați la închisoare.

Această omisiune interesantă îi permite lui Voiculescu să facă parte dintr-un partid politic, potrivit art.6 din legea partidelor politice și să aibă orice activitate de partid dorește.

Nu e mai puțin adevărat că toate statutele de partid au prevederi suplimentare clare vizavi de calitatea de membru, potrivit cărora persoanele condamnate nu pot face parte din respectivele structuri.

Nici Partidul Conservator nu face excepție: art.12 din Statut, alin b) prevede că nu pot avea calitatea de membri ”persoanele compromise moral si politic, care au suferit condamnari pentru tradarea intereselor tarii, coruptie, infractiuni savarsite cu violenta si alte fapte antisociale”.

Cum Dan Voiculescu e condamnat pentru corupție, el ar trebui în mod firesc exclus automat din partid în prima ședință a conducerii acestuia.

Contactat azi de Inpolitics, președintele executiv al PC, senatorul Vasile Nistor, e ușor buimăcit de chestiune: ”Probabil vom analiza cît de curînd această situație și vom vedea ce e de făcut”.

Din fericire, vicepreședintele Maria Grapini a rezolvat spectaculos dilema, într-o declarație pentru siteul nostru: ”Nu se pune problema excluderii domnului Dan Voiculescu din partid și asta dintr-un motiv foarte simplu: prevederea statutară conform căreia cei condamnați pentru corupție nu pot fi membri ai PC se aplică doar membrilor de rînd, nu și membrilor fondatori. Observați, dacă studiați statutul nostru, că în PC există trei tipuri de membri: simpli, de onoare și fondatori. Cum dl.Voiculescu e membru fondator, domnia sa nu poate fi exclus din partid în nicio împrejurare”.

Privilegiat pînă la capăt, deci, mai egal decît alții în materie de drepturi, Dan Voiculescu își va păstra calitatea de lider de partid timp de 10 ani, după gratii.

Și, trebuie spus, PC este singurul partid din România și, foarte probabil, din lume, în care există o funcție dedicată unei persoane anume, prin statut. Art.83 stipulează că ”Preşedintele Fondator este Domnul Dan Voiculescu. Presedintele Fondator este garant al unităţii şi al păstrării valorilor constitutive ale Partidului Conservator”.

Funcția este, menționăm, pe viață, nefiind eligibilă și nu o poate pune în pericol, iată, potrivit Mariei Grapini, nici măcar justiția.

De asemenea, potrivit aceluiași statut, pușcăriașul – mai nou – Dan Voiculescu este și președintele Consiliului de Onoare al PC, care, potrivit art.86 are următoarele atribuţii:

a) pentru a garanta probitatea morală şi profesională a reprezentanţilor Partidului Conservator în structurile centrale executive şi legislative, Consiliul de Onoare avizează nominalizările propuse de conducerea partidului pentru aceste funcţii; b) avizează modificarile ideologice si/sau doctrinare precum si realizarea fuziunilor cu alte partide si/sau realizarea aliantelor politice si electorale; c) acordă diplome şi medalii de excelenţă membrilor de partid care dovedesc un puternic ataşament faţă de idealurile partidului; au o contribuţie deosebită la creşterea numerică şi valorică a partidului şi care au o vechime în partid de cel puţin 3 ani”.

Interesantă situația: de după gratii, Voiculescu va trebui să avizeze probitatea morală a candidaților de miniștri, senatori, deputați șamd.

Fără avizul lui, de asemenea, nu se pot decide fuziunile sau alianțele cu alte partide.

Mai mult, secretariatul general al partidului este obligat prin statut să elaboreze permanent rapoarte informative legate de activitatea de partid către președintele fondator, care este trecut în toate împrejurările – atenție! – înaintea celorlalte funcții de conducere precum președinte, președinte executiv șamd.

Una peste alta, grație deciziei judecătorilor, Victor Ponta, Gabriel Oprea și ceilalți lideri marcanți ai alianței PSD-PC-UNPR rămîn, vrînd-nevrînd, asociați politic la guvernare cu politicianul care a luat cea mai grea pedeapsă în ultimii 25 de ani (după Nicolae Ceaușescu, desigur).

De vineri, coaliția de guvernare are o ”aripă” în pușcărie, în mod instituțional, dacă ne putem exprima astfel.

Va fi extrem de interesant dacă Dan Voiculescu chiar se va agăța de prerogativele care i-au rămas, astfel încît să vedem conducerea PC cum merge periodic, la Jilava ori Poarta Albă, la vorbitor, ca să obțină votul ori semnătura președintelui fondator.

Sau poate, cine știe, o să-l vedem pe însuși premierul Ponta bătînd drumul pînă acolo, deloc neplauzibil dacă ne gîndim că, în ultimii ani, deciizii politice majore s-au luat la sediul mogulului, Grivco.

Salvarea aliaților PC de la o situație absolută ridicolă poate veni din altă direcție, și anume foarte probabila destrămare a PC. În chiar ziua condamnării, presa relata deja despre trei plecări de parlamentari, în scurt timp e de așteptat să se reorienteze toți către zări mai calde. PC nu a fost niciodată un partid autentic, ci doar anexa politică a trustului Intact, finanțată integral de mogul; în lipsa banilor acestuia, vajnicii conservatori se vor răspîndi curînd prin alte ogrăzi politice. La fel cum, previzibil, o va face și trustul Intact. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: nouarepublica.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] “Nu se pune problema excluderii domnului Dan Voiculescu din partid și asta dintr-un motiv foarte simplu: prevederea statutară conform căreia cei condamnați pentru corupție nu pot fi membri ai PC se aplică doar membrilor de rînd, nu și membrilor fondatori. Observați, dacă studiați statutul nostru, că în PC există trei tipuri de membri: simpli, de onoare și fondatori. Cum dl. Voiculescu e membru fondator, domnia sa nu poate fi exclus din partid în nicio împrejurare”, a confirmat vicepresedintele PC Maria Grapini pentru InPolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998