CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Defectiune a puterii in Senat: ordonanta importanta trintita la vot

0 comentarii / 1538 vizualizări / 8 septembrie 2010

Senatorii au respins OUG prin care plata sumelor pe care statul le datora ca despăgubiri bugetarilor, prin titluri executorii, se amâna prin reeşalonare pe trei ani, fapt ce ar putea crea dificultati financiare sporite actualului guvern. Trîntirea ordonanței ar putea reprezenta, pe de altă parte, un semn de nervozitate în relația cu PDL din partea UNPR ori UDMR.

Raportul Comisiei de muncă asupra OUG nr. 45/2010, pentru modificarea art.1 din OUG nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii, având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, a fost respins de plenul Senatului, cu 57 voturi „împotrivă”, 10 voturi „pentru” şi o abţinere. Întrucât raportul comisiei, care formulase şi amendamente, a fost respins, a fost supus votului plenului textul iniţial al ordonanţei, fără modificări, fiind şi acesta respins, cu 34 de voturi „împotrivă”, 31 de voturi „pentru” şi două abţineri. Conform procedurii, a fost supusă la vot şi respingerea OUG, 37 din senatori votând pentru respingere, 31 împotrivă, iar doi s-au abţinut. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prevedea că plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea bugetarilor, devenite executorii la data intrării în vigoare a ordonanţei se amânau prin acordarea a 34% din valoarea titlului executoriu în anul 2012 şi a câte 34% în 2013, respectiv 2014.

Motivarea oferită de Guvern avea la bază influenţa „substanţială” asupra bugetului de stat pe 2010 pe care ar fi avut-o executarea titlurilor executorii emise anterior, una dintre consecinţe fiind „imposibilitatea menţinerii echilibrelor bugetare” şi, implicit, „nerespectarea angajamentelor interne şi internaţionale” asumate de Guvern.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998