CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Demisia lui Dîncu nu e sfîrșitul. E abia începutul!

17 comentarii / 11504 vizualizări / 24 octombrie 2022

Oficial, Vasile Dîncu a demisionat azi. Neoficial, el ar fi fost împins spre demisie pentru că și-a permis să vorbească despre pace în Ucraina. Încă mai rău decît ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, care demisionat acum cîțiva ani în semn de protest față de încheierea unui armistițiu cu mişcarea Hamas. Ce să-i faci, unora le repugnă războiul, altora pacea.

Demisia lui Dîncu nu va rămîne fără efecte. Deja presa internațională a explodat, 90% dintre articole anunțînd din prima frază ori chiar din titlu (aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici șamd) că ministrul român al apărării acuză președintele de incapacitate de colaborare, ceea ce ar putea afecta capacitatea de reacție a armatei în plin război în Ucraina. Conflictul nu s-a stins. Conflictul abia începe.

Afirmațiile lui Dîncu la adresa președintelui comandant suprem al forțelor armate, Klaus Iohannis, sunt extrem de grave, fără precedent la noi.

”Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”.

Respectivele acuzații întăresc, oficial de astă dată, zvonuri mai vechi și insistente, potrivit cărora președintele Klaus Iohannis nu are relații de colaborare, practic, cu nimeni, începînd de la proprii consilieri, care ar avea acces la el maxim 5 minute, pînă la șefii de servicii secrete și alte personalități a căror activitate reclamă obligatoriu colaborarea instituțională cu președintele.

Își mai amintesc unii cum se lăuda cîndva Iohannis, în interviuri că, la Sibiu, avea o singură ședință cu directorii din primărie, cu o durată de 15 minute, în dimineața fiecărei zi de luni?
15 minute pentru dezbaterea problemelor numeroase ridicate de administrarea orașului.
Își mai amintesc unii că primarul Iohannis recunoștea, onest, într-un alt interviu, că nu primește cetățeni în audiență la primărie, o tară care ar trebui corectată, fără ca asta să se fi și întîmplat?

Despre Iohannis se spune că nu discută, nu polemizează, nu colaborează: el dă ordine și apoi dispare.

Cum spuneam, ceea ce pînă azi se prezenta doar ca informații de culise, a devenit oficial, odată ce un ministru NATO spune public că Iohannis refuză să colaboreze instituțional pînă la punctul periclitării bunei funcționări a armatei române în plin conflict militar.

Se poate imagina o acuzație mai gravă în miezul unui război la porțile țării, într-un moment cînd se vorbește tot mai insistent despre atacuri nucleare, iar SUA își trimite o unitate de elită în estul Europei, în premieră după al doilea război mondial?

Cam greu!

 

Demisia lui Dîncu îl va împinge pe Klaus Iohannis să coabiteze cu al nouălea ministru al Apărării în cei mai puțin de 8 ani de mandat, dintre care 3 au fost numiți într-un singur an, 2017. O medie de 10 luni și ceva per ministru, fără a mai lua în calcul și interimarii.

Instabilitatea politică generată de prestația președintelui Iohannis creează în mod clar pericole pentru siguranța națională. Cînd Iohannis a făcut din România singurul stat european cu un premier militar, ni s-a servit o argumentație bazată pe riscul izbucnirii unui război în Ucraina, astfel că un prim-ministru general ar fi, vezi Doamne, un avantaj.

Dar să împingi miniștrii apărării spre demisie în plin război o fi o idee bună?
De luni de zile, presa internă și internațională exploatează și interpretează fiecare schimbare pe linie militară operată de Kremlin drept un semn de slăbiciune, degringoladă etc.

România lui Iohannis ce semnal dă către NATO și către lumea întreagă atunci cînd șeful armatei demisionează nu din motive de sănătate, să zicem, ci denunțînd probleme serioase în relația cu responsabilul suprem de armata română?

Pe de altă parte, politic vorbind, Dîncu se poate considera un norocos. O serie de acuzații puse în cîrca lui, de la scurgerea către presă a drafturilor legii securității ori declarațiile privind oficiali români care sunt în slujba rușilor pînă la ideea păcii în Ucraina, vor juca în viitor în favoarea și nu împotriva lui. Iar faptul că ultima teză a sa a fost criticată de însuși Zelenski – cel care în august îl decora pentru ”contribuția la consolidarea cooperării și sprijinirea suveranității și integrității Ucrainei” – s-ar putea, de asemenea, să-i fie de folos în viitor fostului ministru. Nu de alta, dar liderul de la Kiev începe să coboare tot mai mult pe toboganul simpatiei și nu se știe cînd și unde se va opri.

Dacă adevăratul motiv care a dus la eliminarea lui Dîncu din guvern e declarația privind nevoia declanșării negocierilor de pace în Ucraina, de bună seama belicoșii americani își freacă mîinile de satisfacție. Alte puteri poate că nu. Cu Germania în frunte, țară care a colonizat economic, și nu numai, Transilvania, acel spațiu de unde apar de la o vreme tot mai multe voci favorabile încheierii cît mai curînd a războiului pornit de Rusia.

Vasile Dîncu nu poate să tacă după ce a lansat racheta spre Cotroceni și nici nu credem că o va face. El va trebui să dea măcar cîteva elemente care să susțină teza incapacității președintelui de a colabora, iar de acolo ar putea începe probleme serioase pentru Iohannis. PSD, la rîndul său, ca partid serios și responsabil, e obligat să discute nu doar despre succesorul lui Dîncu ci, mai ales, despre problema invocată de acesta în relația cu președintele. Și nu la partid, ci într-o audiență la palatul Cotroceni, cît mai curînd.

Înclinăm să credem că Dîncu nu e singur și nici nu a vorbit de capul lui în problema păcii din Ucraina. În România pre-electorală, apele geopoliticii încep să se separe și marii actori politici, le convine sau nu, vor trebui să aleagă curînd o tabără. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. Generalul (r) David Petraeus, fost director al CIA și fost comandat al trupelor din Afganistan, a spus într-un interviu la ABC News, la inceputul lui octombrie, că SUA ar putea conduce o coaliție militara multinațională (care sa nu implice numele NATO) care să intervină împotriva Rusiei.
  Baza atacului ar fi în România, cea mai apropiata de trupele Rusiei din Ucraina!
  In Romania tocmai se declanseaza operatiunea militara „Balaurul”, dupa ce aici s-au concetrat trupele occidentale americane, franceze etc. (KoreKT)

  • «Două noi convoaie militare ale Franţei au ajuns pe teritoriul României: „Militarii se antrenează în România pentru un război cu Rusia”
   Ţara noastră a devenit teritoriul preferat de NATO în ce privește trimiterea de echipamente și blindate militare din ultimiii zeci de ani.
   Franța are de gând să livreze în total un număr de circa zece astfel de garnituri, iar mai apoi va fi trimis și un escadron ce conține circa 12 tancuri marca Leclerc.
   – – – România, în război cu Rusia – – –
   În cursul zilei de sâmbătă 22 octombrie 2022, un reportaj al CBS a venit să reitereze că „militarii americani antrenează în România pentru război cu Rusia, la câţiva km de graniţa cu Ucraina“. De altfel, Divizia 101 Aeropurtată a SUA este desfășurată pe teritoriul României, lângă granița cu Ucraina, pentru prima dată după 80 de ani, date fiind tensiunile existente între Rusia și Occident.
   – – – Operațiunea Balaurul – – –
   Transporturile de duminică au fost întâmpinate de colonelul francez Alexandre de Feligonde, dar și de Tiberiu Cojocaru, colonel al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est. Scopul declarat al transportului de tehnică militară – Operaţiunea Balaurul – este cel al completării dispozitivelor tehnice necesare grupului de luptă al BGFP (Battle Group Forward Presence)», care, deşi s-a înfiinţat în cadrul NATO, poate acţiona formal în afara Alianţei militare nord-atlantice, ca o alianţă militară restrânsă.

   • Romania = noul Afghanistan?
    (de asta o fi plecat Dancu?!)

    • Jidanistanul Mare!

 2. DUPA TUNUL BMW, IOHANNIS AVEA VREUN TUN CU ARMAMENT…CU CIUCA SE MAI INTELEGE EL, DAR SI CU DANCU, E PREA MULT…O SA AUZIM DESPRE UN TUN DAT CU COMISION PENTRU MUMIE…CORVETE, AVIOANE DE-O VARSTA CU MUMA-SA SAU CASCARAVETE ZBURDALNICE DE-O VARSTA CU RAVASITA…PARDON RAVASITOAREA! HOTIE INCA DIN PRIMARIE….GLONTUL PATRIEI E LEAC PENTRU GUNOAIELE EUROPENE…JEGUL ASTA E DESCENDENTUL LUI HITLER CUMVA?! CUM DRACU A AJUNS TARA SA EXECUTE ORDINELE UNUI BABUIN?! TOATA CLICA POLITICII MERITA SCUIPATA DREPT INTRE OCHI…MAIMUTELE DRACULUI! SI MULTI SI PROSTI!

 3. “Bunul Dumnezeu nu cu parul bate. Ci cu alianţe rele.”
  https://amp.dw.com/ro/catastrofa-românească-de-la-stalingrad-şi-ipoteca-antonesciană/a-42425586
  … pare cunoscuta situatia!?

  • Asta se întâmplă atunci când șmecherii care ne conduc nu vor să învețe nimic din Istorie. Sau poate că nu au habar. Ei au ținut-o langa doar cu deportările antonesciene, ignorând total dramele ostașilor români de pe câmpul de luptă.

   • In-KoreKT. Eşti KKo.

 4. Bravo lui Dâncu pentru pozitia pacifista. Johannis ar trebui dus undeva, noi nu vedem ca ne duce la pieire cu slugărnicia lui gângavă?

 5. Traiasca Brzeziński… Zbigniew Brzeziński si a lui tabla de sah!
  … si, uite fix d’aia, TARA NE VREA PROSTI!

 6. Dancu e noul Tokes !
  Adica va juca rolul jucat de popa in 1989 !!!

 7. Ce sa spuna klaun in sedinte cu altii? Nu are ce spune de aceea le reduce la minimum. Sa se spele pe cap stapanii care au pus o astfel de sluga unde nu avea ce cauta.

  • Corect

 8. Avertisment pentru guvernantii romani care sprijina Ukropistanul terorist:

  Orice ajutor dat teroristilor hoholi in frunte cu Jeglensky va fi considerat ACT DE TRADARE NATIONALA, GENOCID IMPOTRIVA POPORULUI RUS,, INCITARE LA RAZBOI SI URA RASIALA, TERORISM.

  DUPA VICTORIA IMPOTRIVA GLOBALISMULUI ZIONIST ASTFEL DE INFRACTIUNI VOR FI PEDEPSITE CU MOARTEA.

  Pentru ca nu exista alta pedeapsa pentru genocidarii si tradatorii care s-au vindut pactului teroristo – zionist nato

 9. & Frunză verde, dezbrăcați,
  Mult mai bine arătați
  Cu fasole și cîrnați,
  „Alimentați”, ?

 10. Soldați, vă ordon: treceți Nistrul !

 11. „Războiul NATO vs. Rusia se va purta în România…
  America a participat după cel de-Al Doilea Război Mondial la 7-8 mari războaie. Niciunul nu a avut loc pe teritoriul american. E interesată să fie războiul cât mai departe. În al doilea rând, în zona aceasta a României sunt cele mai slabe interese din punctul de vedere al Americii. Economico-politic spun. Vă amintesc: cea mai mare companie petrolieră americană, cea mai mare din lume, a plecat cu afacerile din România cu puțin timp înainte de războiul din Ucraina. În timpul războiului, Ford a plecat de la Craiova și i-a lăsat pe turci. Au plecat. Nu dai un asemenea mesaj în timpul războiului! Acesta e un mesaj! (…) A plecat Exxon, acum pleacă și CarLine. A început deja. Este clar, se știe că vor să vândă. Acestea sunt mesaje”:
  ROMANIA VA FI TEATRU DE RĂZBOI.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998