CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Demisia lui Tutuianu – diversiunea deceniului?

3 comentarii / 7287 vizualizări / 5 septembrie 2017

Ceea ce s-a întîmplat azi la MapN este un caz atît de șocant încît ridică, pe drept cuvînt, o întrebare : este posibil să ne aflăm în fața uneia dintre cele mai mari diversiuni din ultimii ani, menită să abată atenția de la un scandal uriaș, care ar fi trebuit, în mod firesc, să inflameze presa – dar nu numai – la extrem? Și care, după cum se observă cu ochiul liber, nu a făcut-o, decît pînă la un nivel mărunt.

Rezumat:
Un comunicat de presă transmis, azi, de reprezentanţii MapN, a prăvălit cerul în capul multor români: salariile militarilor vor fi plătite eşalonat în această lună, pentru că nu prea mai sunt bani. Și se așteaptă rectificarea bugetară – cînd va fi ea – pentru a se rezolva restul problemelor salariale.

Imediat, premierul Mihai Tudose l-a chemat la Guvern pe ministrul Adrian Țuțuianu, ca să-l tragă de urechi, ca pe un copil indisciplinat, sau doar tîmpițel, pentru că ”bani sunt, fără probleme, la toate ministerele”.

Rușinat, copilul indisciplinat și-a cerut scuze profesorului, și-a dat demisia spășit, iar acesta i-a acceptat-o imediat și a desemnat și un interimar.

”Eu am recunoscut în fața premierului că am greșit și în comunicarea cu domnia sa, pentru că nu l-am informat în timp util de această situație, și în al doilea rând că n-am comunicat în cursul zilei de astăzi cu presa” a spus Țuțuianu.

Pînă la această oră nu a apărut nicio explicație pertinentă asupra evenimentelor: ce s-a întîmplat, de fapt, la MapN?

Să zicem, prin absurd, că la Țuțuianu a venit contabilul-șef și l-a informat că nu mai sunt bani pentru salarii.

Atenție! Vorbim de salariile Armatei, cea mai puternică structură a statului.

O structură care trebuie întărită și modernizată, o structură în jurul căreia se învîrt cifre de miliarde de dolari în achiziții de armament.
Achiziții de miliarde și nu mai sunt bani de lefuri???

Bun. Și ce face ministrul după ce află cum stă treaba?
Sună urgent la comandantul suprem de la Cotroceni, la CSAT, la primul ministru?
Nu, se apucă și dă un comunicat gospodăresc către marele public.

În absența unei reacții rapide a premierului, în seara asta am fi putut avea miting în Piața Victoriei, dar nu de TFL-iști, ci de APV-iști.
O Poliție nervoasă i-a strigat în poartă președintelui țării ”Ieși afară, javră ordinară!”.
Ce ar face o armată nervoasă?

Nici nu vrem să ne imaginăm.

Țuțuianu nu a furnizat explicații ale halucinantului său comportament și pariem că nu o va face vreodată.

O ipoteză, însă, am îndrăzni să lansăm noi.
Una care să lămurească ceea ce s-ar putea afla în spatele mega-scandalului de azi.

Am asistat la o diversiune de proporții, cu acordul lui Adrian Țuțuianu, menită să mascheze un scandal gigantic, care ar fi trebuit să zguduie România. O diversiune plănuită atent de multă vreme, pentru că și miza a fost enormă.

E vorba de faptul că doi din primii trei bărbați din stat au căpătat un răgaz neașteptat într-o problemă de maximă dificultate grație deciziei stranii a unui judecător de a se pensiona.

În fix aceeași zi, una stabilită cu multe săptămîni în urmă, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca procesele lui Dragnea și Tăriceanu să se reia de la zero, pentru că s-a pensionat judecătoarea Ana Maria Dascălu, membru în completele din ambele dosare.

Ciudățenia e maximă, grație unei informații explozive: judecătoarea nerăbdătoare să plece la pensie a făcut, în ultimii ani, de două ori cerere către CSM de a i se aproba prelungirea activității în ciuda împlinirii vîrstei de pensionare.

O femeie promovată la ÎCCJ în 2004, în vremea guvernării PSD și care chiar vrea să muncească, altfel nu se explică cele două cereri de prelungire.

Anul trecut, CSM a aprobat nota nr. 13911/2016 a Direcției Resurse umane şi organizare, prelungindu-i judecătoarei activitatea pînă la data de 31 octombrie anul acesta.

Untitled

Pînă la expirarea acestui răgaz. Dascălu putea să judece fără probleme cîteva termene în cele două procese, ba chiar, în cazul lui Liviu Dragnea, procesul, aflat oricum la final, se putea încheia, iar condamnarea în primă fază putea fi pronunțată.

O condamnare care ar fi pus capăt fără drept de apel carierei lui Dragnea, pentru că ar fi fost cea de a treia consecutivă. Ideea că liderul PSD ar mai fi putut încerca să rămînă pe post pînă la recurs e ilară; zgîrciul nu se poate întinde la infinit.

Pesedistul e salvat, însă, pentru că, hodoronc-tronc, judecătoarei cu mult drag de muncă îi trece subit cheful de serviciu și face cerere de pensionare fără să mai aștepte expirarea peste două luni a prelungirii activității, pe care – repetăm – ea însăși o ceruse.

Bizar eveniment.
Două luni în plus de odihnă să valoreze pentru un judecător de la ÎCCJ mai mult decît un cap de super-greu politic atîrnat la cingătoare, un trofeu care i-ar fi încununat cariera și ar fi propulsat-o în panteonul marilor magistrați?

În România, de astăzi s-a deschis drum pentru o metodă nouă de a fenta justiția: pornind de la niște decizii ale CEDO insuficient de bine explicate publicului de la noi, dacă ți se pensionează unul dintre judecători ai cîștigat un răgaz uriaș, de un an, doi sau chiar mai mult. Pentru că toată munca se ia de la capăt.

Un subiect fierbinte care merita dezbătut aprig, întors pe toate fețele, răsucit și tăbăcit.

Nu s-a întîmplat asta, pentru că a demisionat brusc Adrian Țuțuianu și a luat caimacul televiziunilor.

Da, e vorba de același Adrian Țuțuianu care, numit ministru în iunie, a refuzat în mod misterios să demisioneze de la șefia Comisiei SRI, agățîndu-se de prevederile legislative care îi acordau un termen în care să opteze pentru funcția de ministru ori cea de șef al celei mai grele comisii parlamentare.

Deși peste vară a fost vacanță parlaamentară, iar Comisia SRI nu a avut activitate, Țuțuianu a ținut șefia ca gaia mațul.

De parcă ar fi știut că la începutul sesiunii de toamnă, se va întoarce în parlament, părăsind guvernul.
Ca un soldat credincios, care și-a îndeplinit misiunea încredințată în pragul verii de mai-marii partidului său. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. ce mizerabili pesedistii astia! doar sa fure stiu. oricum bugetul arata asa rau (desi e crestere economica!!!!) incat vom lua 20 de miliarde de la fmi din nou.

  2. Asa, si? femeia nu s-o fi simtind bine -la vasta ei se intampla -si s-a decis sa iasa la pensie, pana mai iese cu pensia aia mare, nu vedeti ca se tot discuta de pensiile lor si ca nu-s bani? Si eu as fi iesit urgent, in locul ei. Cand a iesit la pensie acum de curand turma de generali de securitate tot asa v-ati pus intrebarea daca e diversiune?

  3. Mai baiatule! Tu ce visezi noaptea, dimineata te apuci sa scrii?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998