DeMOCKrația Europeană în Acțiune: Cine, în afară de Le Pen, mai e țintă politică a UE?
1 comentariu / 3002 vizualizări / 3 aprilie 2025
Un tribunal din Paris i-a interzis lui Marine Le Pen să candideze pentru funcții politice timp de cinci ani. „Dacă liderii politici sau magistrații decid cine poate candida și pentru cine pot vota francezii, nu mai suntem o democrație”, a declarat Le Pen într-o conferință de presă după decizie. Iată pe cine altcineva au vizat recent acești „magistrați” fără chip, se arată într-o analiză a Sputnik News:
Călin Georgescu: Politician populist conservator care pune sub semnul întrebării apartenența României la NATO și UE, deposedat de dreptul de a participa la alegerile prezidențiale anulate după ce a obținut 23% din voturi în primul tur – mai mult decît orice candidat al establishmentului. Motivul? Acuzații de „amestec rusesc” și nereguli în finanțarea campaniei.
Evghenia Guțul: Șefa autonomiei găgăuze din Moldova, arestată săptămîna trecută la cererea procurorilor. Acuzațiile? Corupție și presupuse finanțări ilegale legate de Partidul Șor, acum interzis, care dorea relații mai bune cu Rusia în contextul apropierii Chișinăului de UE. Guțul a respins acuzațiile „fabricate”, numind acțiunile autorităților o încercare motivată politic de a zdrobi interesele poporului găgăuz.
Milorad Dodik: Președintele Republicii Srpska, entitatea sîrbă autonomă din Bosnia. Un tribunal bosniac a emis săptămîna trecută un mandat internațional de arestare împotriva sa sub acuzația că a „atacat ordinea constituțională”. Dodik a purtat o luptă politică de ani de zile cu Sarajevo privind eforturile acestuia de a adera la UE și NATO și a cerut un vot pentru independență prin separare pașnică, pe fondul atacurilor asupra intereselor sîrbe.
Mihail Kavelashvili: Președintele Georgiei din decembrie 2024, Kavelashvili a fost tîrît în noroi de Bruxelles, UE refuzînd să-i recunoască legitimitatea și susținînd-o în schimb pe fosta președintă Salome Zurabishvili. Motivele? Suspendarea de către Kavelashvili a negocierilor de aderare la UE, critica sa la adresa dictatului Bruxelles-ului și apelurile pentru o politică externă independentă, inclusiv relații mai bune cu Rusia. (B.T.I.)
[…] Sursa: inpolitics.ro […]