CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Demonizarea Parlamentului e curata dinamita

0 comentarii / 1532 vizualizări / 6 noiembrie 2012

Avem trei puteri in stat. Executivul, puterea judecatoreasca si Parlamentul. Ele sunt independente una de alta dar se controleaza reciproc. Asa scrie in Constitutie, asa sunt normele democratice si asa este bine. A patra putere, presa, e importanta dar nu face parte din sistemul constitutional. Totusi, dintre aceste puteri, cea mai importanta este cea legislativa. Asa e in toata lumea civilizata. Demonizarea Parlamentului ca institutie poate rasturna scara de valori si poate da peste cap echilibrul puterilor in stat si, pana la urma, buna functionare a statului. De aceea, decredibilizarea Parlamentului este curata dinamita.
Parlamentul este cea mai importanta putere in stat, sub orice Constitutie democratica, din simplul motiv ca, spre deosebire de celelalte institutii, este ales prin vot direct de catre popor. Doar presedintele statului se mai bucura de acest privilegiu in baza Legii fundamentale din Romania dar cu observatia ca el nu poate fi o putere separata in stat. Ci reprezinta, in cel mai bun caz, o parte a Executivului. In mod normal, Parlamentul, in sistemul reciproc de control, trebuie sa aiba puteri extinse. Si Justitia ii controleaza pe parlamentari si este firesc. Numai ca si Parlamentul poate controla Justitia. Si este si mai firesc. Si Executivul poate exercita un control asupra Parlamentului si parlamentarilor. Si este firesc. Dar si mai firesc este ca Parlamentul sa controleze Executivul. Exista institutii care nu fac parte din niciuna dintre puterile statului si, totusi, ele isi exercita controlul asupra celor trei puteri consacrate ale statului, fara ca, la randul lor, sa se lase controlate in vreun fel. Cele mai elocvente exemple sunt acele servicii secrete subordonate direct presedintelui prin CSAT, Agentia Nationala de Integritate si, nu in ultimul rand, Curtea Constitutionala.
Toate aceste institutii, intr-o forma sau alta, trebuie sa dispara. Evident, fara sa dispara si competentele lor. Curtea Constitutionala ar putea, sub o noua lege fundamentala, sa fie o sectie a Inaltei Curti si va face parte din puterea judecatoreasca, nu din afara acestei puteri, ANI, care este un experiment romanesc, ar putea fi pur si simplu desfiintata, lasand procurorilor si judecatorilor sarcina de a sanctiona incompatibilitatile ori actele de coruptie ale functionarilor publici si demnitarilor iar serviciile secrete, toate, trebuie sa se afle sub control parlamentar.
De ce incep prin a afirma aceste lucruri? Pentru ca unul dintre principalele motive pentru care Parlamentul, si nu numai parlamentarii, a fost demonizat si a scazut alarmant in credibilitate este chiar faptul ca, deseori, el s-a dovedit ineficient in a controla celelalte institutii ale statului, inclusiv institutia prezidentiala iar harababura creata, astfel, la nivel national a fost pusa in carca puterii legislative. In plus, mecanismul de cumparare si fraudare a voturilor, destul de accentuat in Romania, i-a pus nu de putine ori pe parlamentari in situatia de a incerca sa-si recupereze banii astfel “investiti”, transformandu-i in persoane coruptibile sau chiar corupte. Din cele doua directii, s-a ajuns in situatia nefireasca in care Parlamentul ca atare a fost pus la zid. In fine, aceasta institutie a fost lovita si de catre instrumentele aflate la indemana unui presedinte iresponsabil, care le-a utilizat pentru a lovi in adversarii sai politici, multi dintre acestia fiind deputati sau senatori. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998