Deparazitare la ANAF
0 comentarii / 1590 vizualizări / 4 mai 2012
Razbunarea nu numai ca nu este o prioritate a Guvernului Ponta dar nici nu este luata in calcul ca actiune politica. Indiferent cat de dureroasa a fost presiunea declansata impotriva opozitiei si societatii civile de catre PDL, de grupurile de interese ale acestui partid dar si de mecanisme ale statului, pe care Traian Basescu si le-a aservit. Nimeni nu are in vedere o declansare a unei vanatori de vrajitoare. Ceea ce nu inseamna ca, acolo unde se vor descoperi incalcari ale legii, cei vinovati nu vor fi pedepsiti. ANAF insa, cred eu, poate deveni un obiectiv al noului executiv. In sensul reformarii sale. Dar si a curmarii din temelii a unor practici extrem de pagubitoare pentru bugetul public si pentru climatul de libera concurenta. Din aceasta perspectiva, nu-l vad bine pe domnul Sorin Blejnar. El ar putea deveni primul demnitar al regimului Traian Basescu, care va trebui sa se confrunte cu oamenii legii.
Din momentul in care a devenit oficial faptul ca prioritatea numarul unu a Guvernului Ponta este restituirea pensiilor ciuntite si revenirea salariilor bugetarilor la normal, este de la sine inteles ca marea problema este identificarea surselor de venit de natura sa faca posibila indeplinirea acestui obiectiv. Cu alte cuvinte, in cele 6 luni pana la alegeri, incasarile la buget trebuie sa creasca fara ca impozitele si taxele sa fie miscate in sus. Cum este posibil acest lucru?
Intr-un singur fel. Prin dinamizarea activitatii ANAF. Dar lentoarea a fost oare pacatul numarul unu al acestei institutii? Doar prin lenea si nepasarea lucratorilor ANAF s-ar putea explica faptul ca, in ultimii ani, evaziunea fiscala, in loc sa se restranga, a crescut? Faptul ca s-au inregistrat grave neglijente privind restituirile de TVA, care au condus la falimentarea unor societati comerciale? Au suferit pur si simplu functionarii ANAF de orbul gainii, in raport cu un mare numar de societati controlate? Au ocolit din simpla lene inspectorii, in mod constant, unele societati, care, de fapt, sunt destul de multe?
Daca am raspunde pur si simplu afirmativ la intrebarile de mai sus, nu am ajunge prea departe. Dimpotriva. Am fi siliti sa comitem o mare eroare. Sa culpabilizam in bloc o institutie. Enigma trebuie dezlegata in alta parte. Acolo, la ANAF, a fost constituit un grup criminal organizat. A fost creat, de catre Sorin Blejnar si cativa colaboratori apropiati ai acestuia, un mecanism complex, care a adus atat de mari prejudicii bugetului de stat, incat, fara doar si poate, vom vorbi in curand despre subminarea economiei nationale.
Cum a procedat Sorin Blejnar? Mai intai a pus deoparte societatile comerciale finantatoare ale PDL ori acele societati in care, intr-o forma sau alta dar intotdeauna mascata, actionarii erau oameni politici ai acestui partid. Destul de repede, cercul s-a largit prin societatile UNPR si UDMR. Apoi, in urma unor presiuni, au mai fost atrase si altele. Acestea au inceput sa cotizeze politic si nu au mai fost controlate, astfel incat s-au sustras, in buna masura, unor impozite si taxe. A doua linie de prejudicii este creata de societatile de consultanta “prietene” ANAF. Care si ele au dijmuit banul public. Deci raul raului a fost Sorin Blejnar. Schimbarea mentalitatii ANAF necesita o ancheta serioasa. (Sorin Rosca Stanescu)
Sursa: CorectNews
Comenteaza