CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deputat AUR: Ceralele ucrainene toxice sunt comercializate ilegal pe piața noastră

4 comentarii / 1593 vizualizări / 13 martie 2023

Deputatul AUR Dumitru Flucuş cere statului, într-o declarație parlamentară, să ia urgent măsuri de protejare a fermierilor români grav afectați de valul de produse alimentare din Ucraina, acuzînd că acestea sunt comercializate ilegal, fiind neconforme, pe piețele românești.

”Ne-am pus la dispoziţie porturile maritime şi fluviale pentru ca Ucraina să îşi poată vinde cerealele. Am dat permisiunea camioanelor încărcate cu cereale din Ucraina să treacă pe şoselele noastre înspre Europa. În urma acestui trafic intens şi de mare tonaj, în afară de aglomeraţie, şoselele au suferit avarii şi serioase degradări.
În realitate însă, o parte din produsele agricole provenite din Ucraina, precum cereale, lapte şi altele, care au primit permisiunea să tranziteze teritoriul ţării, nu au mai părăsit ţara noastră, ajungând să fie comercializate pe piaţa românească, în mod ilegal.
Fiind scutite de taxe vamale şi având costuri de producţie mai mici, aceste produse au dezechilibrat piaţa autohtonă, aducând grave prejudicii fermierilor români.
Conţinuturile ridicate de pesticide, insecticide şi conservanţi fac ca produsele ucrainene să fie neconforme, normativele din Ucraina fiind diferite faţă de cele din UE. Din această cauză, cerealele ucrainene sunt folosite în ţările UE cu precădere la hrana animalelor.

Situaţia este asemănătoare şi în cazul producătorilor de lapte. Laptele neconform venit din Ucraina şi, mai nou, din Belarus, care trece graniţa prin Republica Moldova în România, este preferat de procesatorii din ţara noastră.
Este de prisos să menţionez că marile fabrici de procesare nu aparţin românilor şi au ca interes doar obţinerea unui profit cât mai mare.
În aceste condiţii de concurenţă neloială, fermierilor români le sunt anulate contractele de achiziţie a laptelui de către procesatori, dacă nu acceptă preţurile impuse de aceştia.
În această perioadă, fermierii români care s-au asociat în cooperative şi livrează cantităţi mari de lapte primesc între 1,4 şi 2 lei pe litrul de lapte. Fermierii mici primesc chiar mai puţin decât atât. Vara, preţul laptelui va scădea şi mai mult.
Vedeţi cu toţii care este diferenţa dintre 1,4 lei pe litrul de lapte, cât primeşte un producător, şi cât plăteşte cumpărătorul.
Această diferenţă este profitul procesatorilor şi al supermarketurilor, ai căror proprietari în majoritate nu sunt români” mai spune deputatul, concluzionînd că statul trebuie să urmărească traseul produselor ucrainene care intră pe piaţa românească şi să ia măsuri, iar fermierii români să primească compensaţii din partea statului român şi a UE. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Cine sa ia măsuri, pupatorii de moaște de la mUE în frunte cu dulapul?!

    • Ai gura plina de coaie si mai vrei sa zici ceva?

  2. Producatorul român autentic este pe cale de disparitie. Daca citesti etichetele produselor românesti, cam la 99% dintre ele, desi se mentioneaza ”produs in România”, la materia primă scrie ”proveniență UE” sau ”din afara UE”. Toate mezelurile de firmă, inclusiv Agricola Bacău, produc salamuri, crenvursti, muschi file, etc. cu carne provenita din UE sau de aiurea. Sunt cateva firme mici, no name – de obicei sunt ocolite de consumatorul ”rafinat”, care produc mezeluri cu carne din România. Si in cazul lactatelor este la fel. Vedem reclame cu cașcavaluri asa-zis românești, dar laptele este din UE. Probabil ca si ceea ce vine din Ucraina, avand in vedere dragostea pana la lacrimi a Ursulei pentru aceasta tara, este mentionat ca fiind din UE si la non UE. Asadar obediența guvernanților nostri distruge Țara, pe noi si tot ceea ce inseamnă economie națională. Cargill Ucraina oferă acces clandestin fermierilor ucrainieni la pietele din România si din UE dar ce acces la alte pieţe a oferit Cargill România fermierilor nostri? Niciunul. Doar spoliere.
    Sprijinim populațiile altor state, dupa cum ni se dikteaza, in detrimentul propriilor cetateni. Cred ca daca nu am mai plati taxe si impozite aici – dupa exemplul altora, care sunt protejati, si am lăsa sa le plătească ucrainienii cu firmele lor de rahat, poate atunci se mai trezeste statul român din tâmpeală.

  3. uite o dezvaluire din evz.ro, care spune totul despre afacerile din spatele scandalului Bastroe si cine i-a ars la buzunar pe fermierii nostri:

    https://evz.ro/exclusiv-uriasele-afaceri-din-spatele-scandalului-bastroe.html

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998