CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON UP

Deputat PSD – intrebare cheie: vaccinul AstraZeneca, sacrificat pentru ca e prea bun?

2 comentarii / 2484 vizualizări / 6 decembrie 2021

Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, se vede confruntat cu o chestiune fierbinte ridicată chiar de propriul partid, prin deputatul PSD Ileana Cristina Dumitrache, care sugerează că guvernanții lichidează vaccinul AstraZeneca pentru că ar fi mai eficient decît celelalte.

Deputata amintește, într-o interpelare parlamentară, că președintele Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării, col.Valeriu Gheorghiță, a anunțat intenția renunțării la utilizarea vaccinului Astra Zeneca, începând cu luna ianuarie 2022, și a trimis o solicitare în acest sens către ministerul Sănătății. Solicitarea se bazează pe “lipsa de interes din partea populației și pe problemele privind managementul vaccinului” afirmă deputata.

”Informații de actualitate venite din partea oamenilor de știință din Marea Britanie înștiințează opinia publică de faptul că serul AstraZeneca oferă o imunitate mai lungă decât alte vaccinuri. Precizarea este completată cu date care atestă că vaccinul ar putea fi unul dintre motivele pentru care Marea Britanie a reușit să evite ultimul val de covid-19 și să reducă substanțial numărul spitalizărilor comparativ cu alte țări din Europa(…) În fața acestor recente studii și descoperiri ce argumente științifice stau la baza deciziei CNCV, instituție subordonată Ministerului Sănătății, de a renunța la vaccinul AstraZeneca?” mai afirmă Dumitrache, solicitîndu-i lui Rafila să clarifice urgent situația incertă a vaccinului AstraZeneca în România. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Pe scurt, pentru doamna parlamentar, Biontech scrie asta la ei pe site „mRNA vaccines do not utilize a vector thus avoiding issues with anti-vector immunity, making multiple vaccinations/boosts possible”
    Ca sa explic pe inteles, vectorul viral care transporta instructiunile de productie a proteinei spike, un adenovirus de la cimpanzei, poate fi atacat in viitor de sistemul imunitar inainte de a putea infecta celulele gazda si a produce proteinele spike. Deci este destul de probabil ca boosterele la AstraZeneca nu prea se pot face cu acelasi adenovirus pentru ca vor fi ucise de sistemul imunitar inainte de a-si descarca incarcatura in celule.

    Poate ca acesta este motivul pentru care AstraZeneca a descoperit accidental ca daca prima doza era administrata doar jumatate de cantitate de ser iar a doua doza era completa, eficacitatea vaccinului ajungea la 90% in loc de aproape 70% cat a fost in cazul a doua doze egale. Poate de aceea, guvernul UK a decis si cresterea intervalului intre cele doua doze pentru a permite nivelului de anticorpi generat contra adenovirusului vector sa se reduca pentru a permite celei de-a doua doze sa aiba eficienta maxima.

    Astra-Zeneca has stated that they do not intend to make any profit during the pandemic on this vaccine. The costs that we discussed with the other vaccines is around $20. For the Astra Zeneca Oxford vaccine will be sold for three to five dollars.

  2. @ Dacă vaccinarea a avut ca obiectiv să ajungă și virusologul Rafila ministru la Ministerul Sănătății, că așa au organizat avansările, că îi consiliase pe mai mulți, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998