CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Derapaj grav al ministrului Justiției. Alina Gorghiu, demisia urgentă!

8 comentarii / 3980 vizualizări / 27 iulie 2023

Două derapaje grave într-un stat de drept: în decurs de o oră, doi politicieni de rang înalt, Cătălin Drulă și Alina Gorghiu, cea din urmă însuși ministrul Justiției, au criticat o decizie a instanței de judecată, fapt absolut inacceptabil într-o democrație. CSM trebuie să se autosesizeze urgent și prin Inspecția Judiciară să verifice dacă aceste declarații afectează imaginea magistraților, dar cel puțin în cazul ministrului Justiției, acesta trebuie urgent să plece din scaun.

Faptele: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus azi achitarea definitivă a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase.

Imediat după sentință, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a scris pe Facebook:

”Fără a interfera cu rezultatul analizei de la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și distinct de atribuțiile mele de ministru al justiției, pot spune că pentru mine e o zi tristă azi! Mi-aș fi dorit, ca simplu cetățean al unei țări, pentru care dictatura va rămâne o amintire sinistră, care a măcinat destine, să nu fiu martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură, al legitimizării instrumentelor de forță care aruncă în obscur drepturi și libertăți fundamentale”.

La rîndul său, preşedintele USR, deputatul Cătălin Drulă, a calificat pe Facebook drept o „ruşine istorică” achitarea definitivă a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu. Drulă a spus că trebuie să se meargă cu procesul la CEDO și că lupta trebuie continuată.

„La aproape 34 de ani de la Revoluţie, Securitatea a învins România oamenilor cinstiţi. Achitarea torţionarilor lui Gheorghe Ursu este o ruşine istorică şi o pervertire a Justiţiei, care nu mai are legătură cu dreptatea, ci cu servirea unor interese. Judecătorii au acceptat martori ofiţeri de Securitate de rang cel mai înalt: de la şeful de cabinet al lui Iulian Vlad la alt ofiţer implicat în represiunea din Timişoara din Decembrie ’89. Verdictul dat astăzi este imposibil de imaginat într-o societate dreaptă, în care cetăţenii sunt ocrotiţi de lege. CEDO ar fi următorul pas firesc, sper ca Andrei Ursu să găsească puterea să continue lupta. Toţi oamenii oneşti din România îi sunt alături”, a scris Drulă.

 

Dincolo de încărcătura emoțională a procesului, comentariile oamenilor politici la adresa instanțelor sunt de o maximă gravitate și de neacceptat într-un stat de drept.

Să luăm cîteva exemple.
În 1994, opoziția de atunci a declanșat procedura de suspendare din funcție a președintelui Ion Iliescu pentru declarația că instanţele judecătoreşti s-au pus în afara legii, retrocedînd case naţionalizate.
În 2002, Monica Macovei, vicepreşedinte al APADOR-CH, dădea de pămînt cu același Ion Iliescu, tot președinte, care criticase hotărîri ale Curţii de la Strasbourg.

Mai recent, în 2015, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că fostul ministru UDMR Zolt Nagy a fost condamnat pe nedrept în dosarul privatizărilor strategice, lucru care a dus la demararea imediată, la solicitatea CSM, a unei anchete a Inspecției Judiciare. În urma acesteia, s-a stabilit că afirmațiile liderului UDMR au indus ideea că a magistraţii acţionează la comandă politică. CSM puncta la acea vreme că, ”având în vedere modul de exprimare, cadrul în care au fost lansate afirmaţiile, calitatea lui Hunor – de reprezentant al puterii legislative și președinte al unui partid politic – dar şi preluarea afirmaţiilor în presa internă şi cea din Ungaria, declaraţiile liderului UDMR au produs un impact negativ asupra sistemului judiciar şi a credibilităţii autorităţii judecătoreşti”.

În acest moment, doi politicieni cu greutate au acuzat magistrații ÎCCCJ că prin verdictul lor au validat practicile fostei Securități și au acceptat drept martori foști ofițeri de Securitate, ceea ce înseamnă critică directă la adresa derulării procesului.
Declanșarea oricărei proceduri extraordinare de aici încolo, de la recurs în casație la sesizarea CEDO se va fi făcut după ce ministrul de Justiție al României a criticat direct sentința, ceea ce înseamnă enorm.

Oricît de strigătoare la cer ar fi sentința în cazul Ursu, ea poate fi criticată de presă, de societatea civilă, de cetățeni, dar sub nicio formă de politicieni cu funcții în stat. Și, în niciun caz, de ministrul Justiției.
Care trebuie să-și facă urgent bagajele, în opinia noastră, altfel se va fi creat un precedent de cea mai mare periculozitate. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

  1. Ursu n-a fost victima “torturilor“ ci a neglijenței și nepăsării securiștilor atotputernici.
    Interesant e că de fiecare dată când se vorbește de crimele regimului Ceaușescu și ale Securității din vremea lui se dă unicul exemplu al insignifiantului Gheorghe Ursu, un inginer complet necunoscut (ce-i drept, evreu…).
    Cum așa, frate, Ceaușescu n-a mai făcut și alte victime? N-ar trebui să cunoaștem sute și mii de cazuri?

    • iar acestia sunt „victimele’ de predilectie ale celorlalti.

  2. Domnule BTI, sinteti in dezacord cu postul tv. unde apareti frecvent.
    Oare ce sa mai credem ?

  3. Liviu Dragnea s-a exprimat la rândul său în legătură cu acest verdict, reamintind că a criticat deseori neregulile din justiție.

  4. Nu cred ca cei doi sunt de blamat; si-au exprimat parerea in calitate de cetateni, nu de politicieni. Si de ce ar fi „justitia” intangibila? Nici criticata nu poate fi, mai ales ca motive sunt cu duiumul?

    • In calitate de cetateni?Cand ai o functie desemnata de guvern (Gorghiu)nu mai ai pareri personale,reprezinti politica guvernului respectiv,nu poti fi cu fundul in doua luntre.Nu esti persoana oficiala la serviciu si particulara dupa orele de program.Gorghiu absolventa de drept la pariculari neautorizati isi da cu parerea ,,pe ce se bazeaza?vorba lui Moromete.Pai si Onanis in calitate de pres.nu e multumit de justitie cu casa de la Sibiu ptr,care nu a dat banii statului nici acum.Asa ca vai de VOI cei care aveti nevoie de justitie ptr.aflarea dreptatii cu Gorghiu ca ministru.Vezi filmul NASUL cu tipul care cerea lui Corleone pedepsirea celor care au violat pe fica sa.Livia un om politic si in pielea goala exprima politica guvernului din care face parte.Asa ca mai usor cu justitia pe scari(vezi chestia cu pianul in aceasta ipostaza).

  5. Pai unuia dintre politicieni i se spune ” saltelista” ,iar celalalt ar trebui sa vedeti ocupatia parintilor, ca ar fi si mai interesant!
    Amandoi ,oricum, in 89 erau la gradinita sau cel mult la primara!
    Au fost destui care au suferit din cauza comunismului, dar au fost si mai multi care au dus-o bine!
    Și acum se executa ordine si se chiama camp tactic, poate nu se mai da cu pumnul si pulanul, se da cu dosarul!
    Romanii sunt de vina ca au la conducerea tarii asemenea specimene!
    aiasta-i o opinie

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998