CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Despre cum studentii furiosi vor rasturna guvernul PNL. Ori poate nu?…

14 comentarii / 8304 vizualizări / 9 februarie 2021

În februarie 2017, imediat după alegeri, guvernul PSD-Dragnea a introdus o măsură stupidă și – credeau ei – populistă, menită să le îndulcească relația cu tinerii frumoși și liberi din universități. Nu le-a îndulcit-o. În februarie 2021, imediat după alegeri, guvernul PNL-Cîțu pregătește decizia corectă, eliminarea măsurii. Doar că furia studenților se prefigurează atît de mare, încît protestele de stradă se vor ține lanț, pînă la demisia cabinetului. Cel puțin asta ne învață istoria ultimilor ani că trebuie să se întîmple. Sau poate nu se întîmplă nimic și vom avea, de fapt, o nouă dovadă că în România protestele se fac doar la comandă.

Să reamintim faptele, pe scurt.

La 1 februarie 2017, guvernul PSD a introdus gratuitate pentru transportul pe căile ferate pentru studenți și reducere de 50% pentru elevi, pe tot parcursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rută.

O măsură menită, au spus mulți, să mituiască tinerii frumoși și liberi ai patriei, de mult timp armă letală la mitinguri anti-pesediste. Nu întîmplător OUG-ul de rigoare fusese dată cam în același timp cu celebra Ordonanță 13 care a scos în stradă exact tefeliștii. În egală măsură, o decizie păguboasă economic și chiar social.

Mita nu a funcționat.
Nu doar că tefeliștii au continuat să înjure PSD și să preamărească PNL și USR, dar lucrurile s-au complicat dramatic.
Trenurile țării s-au trezit peste noapte invadate, efectiv, de tineri care umblau peste tot, pe gratis. Călătoriile cu trenul deveniseră o provocare pentru restul cetățenilor, care abia mai găseau locuri. După ce s-a introdus și posibilitatea de rezervări online ale biletelor, a apărut o problemă și mai și: tinerii făceau rezervări ”preventive” pentru diverse deplasări pe care, ulterior, le abandonau. Așa se face că a apărut fenomenul trenurilor pline virtual și goale real, dar care țineau călătorii obișnuiți pe tușă.
Statisticile revelevau că o cincime pînă la un sfert din transportul CFR fusese monopolizat de studenți și elevi.

Confruntat cu mari probleme după măsura necugetată, PSD a încercat în următorii doi ani soluții de limitare a dezastrului, una dintre ele fiind plafonarea la 26 de ani a vîrstei studenților care beneficiau de gratuități, ori acordarea lor doar studenților fără restanțe.

Și-a pus tefelimea în cap.

În octombrie 2017, spre exemplu, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cerea Guvernului şi Parlamentului modificarea cadrului legislativ astfel încât şi studenţii cu vârsta de peste 26 de ani să beneficieze de gratuitatea la transportul feroviar intern și ”să nu mai există niciun dubiu cu privire la acest drept”.
Un mare privilegiu, nemaintîlnit în alte zări, devenise rapid un ”drept”.

Un an mai tîrziu, în iulie 2018, actualul premier Florin Cîțu ataca foarte dur măsura PSD, anunțînd că CFR Călători a trecut de la 48 de milioane de lei profit la 367 milioane de lei pierdere în doar 12 luni:
”Dragnea #penalul și gașcă lui de incompetenți știu foarte bine că împing România într-o prăpastie din punct de vedere economic și o izolează politic. Dar nu-i interesează. Nu ei decontează costul acestui dezastru. Noi plătim. De aceea, revin și spun, trebuie să plătească personal. Toți” scria senatorul PNL pe Facebook. Cîțu era consecvent, el se opusese proiectului Legii nr. 95/2018 privind gratuitățile, în parlament, dar propriul său partid avusese altă poziție.

În vara anului 2019 situația transporturilor cu trenul devenise complicată, românii nu mai suportau aglomerațiile din trenuri produse de tineri care umblau hai-hui pe unde doreau, gratis.
Pe 23 iulie, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, se vedea nevoit să explice, într-o conferinţă de presă, că vagoanele de tren sunt aglomerate din cauza rezervărilor făcute de studenţi și anunța totodată că guvernul va adopta un act normativ prin care va limita numărul de călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi. De asemenea, limita de vârstă a studenţilor pentru a beneficia de gratuitate urma să fie de 26 de ani.

Imediat, venea replica nervoasă a liberalilor: ”Dacă vă încurcă studenții, dați-vă demisia, domnule ministru Cuc! Lăsați în pace studenții, domnule Cuc, și faceți investițiile necesare! Sau, dacă nu, plecați acasă! Incapabil să-și asume managementul defectuos al CFR Călători, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, iese din nou la rampă cu declarații halucinante și lipsite de realism. Aflat mai tot timpul în căutare de vinovați, nu de soluții, ministrul Cuc i-a luat în vizor de această dată pe studenți, din cauza cărora ar fi aglomerate trenurile” declara deputatul PNL Vasile Varga.

După încă o zi, premierul Viorica Dăncilă antama discuții cu studenții nervoși și transmitea că guvernul vrea să creeze condiții ca ei să rămână în țară.

Gratuitatea a rămas pînă azi în vigoare. Guvernele PSD au continuat să fie înjurate de tefeliști.
Acum, guvernul PNL se pregătește să taie în carne vie.

Măcar Florin Cîțu e consecvent; colegii săi de partid, nu!

Iar de la studenții înșelați în așteptări de guvernarea dreptei e de așteptat un val imens și vehement de proteste de stradă care să nu se oprească pînă la anularea prezumtivei decizii ori pînă la căderea guvernului.
Nu de alta, dar ne amintim ce supărați și activi erau pe vremea guvernelor PSD.

Prin ianuarie 2013, ANOSR depunea, la Guvern o petiţie cu revendicări ale studenţilor, documentul fiind semnat de peste 10.000 de persoane şi având peste 100 de metri lungime. Se cerea creşterea bugetului alocat educaţiei, asumarea unui plan de creştere până la şase la sută din PIB în următorii ani, majorarea subvenţiei pentru cămine şi cantine, pentru a acoperi inflaţia produsă de la ultima creştere şi construirea de noi cămine studenţeşti, majorarea veniturilor tinerilor angajaţi din educaţie şi sănătate prin acordarea de deduceri fiscale şi o participare mai bună a tinerilor în procese decizionale de importanţă majoră pentru universităţi şi societate.
În luna octombrie a aceluiași an, ANOSR afişa bannere în amfiteatre şi campusuri în toată ţara pentru a cere, din nou, 6 la sută din PIB pentru Educaţie. Se cerea asta și în discursuri adresate conducerii universităţilor, cadrelor didactice şi tinerilor boboci, care erau îndemnați să se alăture demersului.
În noiembrie, ANOSR organiza proteste de stradă în Capitală şi în centrele universitare din ţară, la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia pentru cei 6% din PIB pentru educaţie.
Studenţii se declarau „revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională”.

Acum, situația este infinit mai dramatică decît în acei ani de proteste.

Nu doar că cei 6% din PIB pentru Educație sunt basme cu cocoșul roșu, dar studenții se mai văd confruntați direct și cu perspectiva devastatoare de a pierde un avantaj direct – subliniem direct – anume pierderea gratuităților la transport. Probleme grave, care se adaugă altora la fel de grave generate de pandemia în care România a fost singura țară cu școlile închise atît de mult timp. Nici nu mai vorbim de tăierile de burse de către diverse primării, de haosul din școli, de certurile dintre ministerul Educației și cel al Sănătății.

Una peste alta, în cîteva zile piețele patriei ar urma să fie încinse la roșu de tinerii frumoși și liberi din licee și universități, după obiceiul pămîntului.

Ori poate nu va fi cîtuși de puțin așa?
Și nimeni nu va ieși în stradă.
Tinerii vor sta cuminți în banca lor, rezumîndu-se la comunicate mai degrabă sfioase, precum cel de ieri al ANOSR.
Și vor dovedi încă o dată că, în România, protestele sincere și spontane sunt, mai mereu, minuțios orchestrate. (Bogdan Tiberiu IACOB)

 

foto: pressalert.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

14 Comentarii

 1. Normal ca protestele sunt minuțios orchestrate de cine trebuie. Daca actiunea colectiva ar fi funcționat în Romania, niciun guvern n-ar fi rezistat mai mult de sase luni. Asa ca soluția pentru ,,stabilitatea politică din Romania” a fost sărăcirea populatiei și cumpărarea tuturor vectorilor de opinie publica. O populație saraca nu protestează, mai ales ca n-are lideri care s-o inspire. Când au apărut ,,liderii”, au aparut și tefelistii din programul restart romania.

 2. Protestele sincere și spontane sunt, mai mereu, minuțios orchestrate. Bineinteles. Este tot atat de adevarat pe cat e de adevarata teorema lui Pitagora. Oricum bine le face. Au sustinut ciuma galbena si pe #usr-isti pana in panzele albe. Acum sa mearga cu barca, sau pe jos; face bine la cap!

 3. Asta cu pericolul „ridicarii” studentimii e o legenda urbana…de la marile manifestatii studentesti din 1968 (si alea artificial amorsate) n-a mai fostt nicio miscare de sudenti care sa nu fi servit inereselor globalise…asa ca n-o sa vedeti vreo „revolutie”, daca nu apar interese pe care sa nu le poatta onora (?!) acttualul guvern sluga. In 2012, cand pensionarii (tot ei) isi riscau bruma de sanatate in gerul Bucurestilor, protestand impotriva aberatiilor basiste, un student de la Universitatea Bucuresti a propus sustinerea bunicilor care le sponsorizau bomboanele si tigarile, numai ca „liderul” a refuzat categoric sa „se implice politic”…avea alta agenda…credeti ca de la Piata Universitatii incoace a mai lasat politico-securimea studentii de capul lor?! Nu se vor revolta acum, se pastreaza pentru urmatoarea beculeala #ista, intru sustinerea green deal-ului…chestii „grele”, de interes globalist, nu „meschinarii” balcanice…
  P.S. Nici nu cred ca ei sunt tinta „economiei”…mai degraba un prim pas in falimentarea CFR-ului

 4. Ideal ar fi ca tefelimea imputita care a protestat impotriva Psd sa protesteze si acum.
  Sa se urce pe vagoane si locomotive aflate sub liniile de inalta tensiune.alea de 27 000 de volti..

  • Ideal ar fi să rămână 1% din bugetul SRI.

 5. Intre timp, Tzaganu Shidovesc bogdan tiberiu iacob n-are timp sa se ocupe de scandalul panourilor antiortodoxe puse la mall de confratii lui subumani shidovi
  Cum nici tzaganu nespalat ( scuze pt pleonasm) Vai Vilcu de la DeCacatNews nu are.!
  La fel, nici antena 3 Cacati a tzaganul varan si puscarias n-are spatiu pentru insulta asta..
  EI E OCUPATI SA BAGE STRIMBE SEREIMUISTE IMPOTRIVA LUI Sosoaca..

  • Șoșoacă e o vacă proastă.

   • Șoșoacă a mușcat asfaltul.

 6. Nu toate protestele sunt orchestrate. Asta cu teoria conspirației pt orice, doar ca sa ai un motiv sa stai in casa e deja in România un fel de cancer sincer. Am fost la protest, 2 zile la rând. Acum o săptămâna. Și in presa s-a spus ca oamenii au fost cumva influențați sa fie acolo. Eram eu și 150 de oameni. Am înghețat de frig și am plecat acasă dezamăgiți pt ca Romanul sta in casa la “caldura” ( cine are) și comentează pe fb și peste tot cum ar trebui România sa fie. Și va dați seama ca am stat de vorba între noi. Eu am fost singura, și, ca mine erau 80% dintre oamenii de acolo. I-am întrebat de curiozitate de ce au venit singuri și mi-au spus ca nu a vrut nimeni sa iasă in strada. La fel am pățit și eu. Toți prietenii mei au găsit numai scuze aberante. Spun aberante pentru ca eu am lăsat-o pe mama in casa bolnava din cauza unui sistem corupt și inept, și am ieșit sa cer respectarea Dreptului la viața. Și sa va spun drept toți prietenii mei sunt nemulțumiți de corupția și bătaia de joc, dar prefera sa facă nimic, sperând ca nu știu, vin extratereștrii și ne fac condiții mai bune. Nu zic ca nu se întâmpla ceva dubios in toată lumea. Sunt anumite teorii ale conspirației valide dar cu ce schimba faptul ca noi avem un Guvern care ne vinde pentru niște vile, mașini, prostituate și vacante in străinătate. Și noi ce facem? Aruncam ba pe PNL , ba USR, ba nush cine. Toți fura, 90% sunt pe pile, nu își pot justifica averea, au vândut aproape tot ce aveam AL NOSTRU. MESAJ PT GENERATIA MEA ( 30) : Sa va fie rusine pentru ca stați in casa, când va mor părinții și dați din umeri. Ascultați Cedryk, Paraziții, etc și ca dați atotștiutori. Și in caz de război, arunc cu voi după ei. O generație de egoiști care prefera sa stea pe social media sau sa își dea întâlniri pe Tinder. Țara arde, și baba se piaptănă. Ca de, plăcerile de moment sunt deasupra oricărui tel in viața. Tot aud ca vreți sa plecați din țara, ok, fair enough, dar de familii nu va pasa?! Așa măcar din spirit naționalist, nu știu. Nu e cool, nu?
  Eu nu cred ca exista o alta metoda de a schimba ceva decât ieșitul in strada. Sa ne știe toată lumea. Suntem furați, ne învrăjbesc între noi, ne țin fix ca in lumea a 3-a și mințiți la drumul mare.

 7. @Brad Robin
  Ai dreptate !
  Prin urmare sa fie trimisi ”studentii tarii” in teatrele de operatiuni si sa fie desfiintate structurile militare care impovareaza bugetul !
  Ce zici, e bine asa ?

 8. @Vlad Tepes
  In tara in care un presedinte recunoaste public ca nu-l deranjeaza de loc sa faca felatie ‘marelui licurici’, iar alt presedinte cumpara o sapca de la acelasi licurici cu 4 mil dolari (banii tarii,bineinteles) , in tara in care nu misca nimic in politica externa, interna, economica, etc. fara binecuvantarea ambasadorului american, sa nu-mi spuneti ca armata romana face exceptie si apara in exterior interesele ADEVARATEI Romanii si nu tot interesele „aliatului strategic” , fiindu-i argat si carne de tun. Si nu, nu sunt de acord nici sa trimitem studentii in TO sa moara pentru interese straine si nici sa le luam banii si sa-i dam celor care-si pun pielea-n bat pentru interese straine si pentru binele lor personal asumandu-si un risc, cum e si normal. Sunteti sigur ca Maria Sa Vlad ar fi gandit asa ca dvs. ?

 9. Daca prejudiciul adus CFR de catre studentime poate fi documentat si este cel descris de autorul articolului, atunci de ce ne speriem? Nu are importanta daca vor iesi in strada si ce vor striga acesti rasfatati care prejudiciaza statul roman, adica pe noi toti, care le platim nu numai plimbarile, dar si studiile universitare. Sa plateasca trenul, DAR SI INVATATURA, daca nu sunt multumiti !

 10. pai si in america revista time zicea intr-un articol de lauda ca la un sms protestatarii black lives matter ieseau in strada ,iar inainte de alegeri li s-a zis sa stea acasa , ca ii strica voturile mumiei joe biden

 11. […] Citește mai mult pe site-ul inPolitics […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998