CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Detonatorul a fost Mihai Șora

22 comentarii / 10294 vizualizări / 19 aprilie 2021

O dezvăluire de ultim moment este de-a dreptul terifiantă. Conform acesteia, Mihai Șora, ministru al Educației fiind în martie 1990, ar fi fost persoana care a detonat bomba de la Târgu Mureș, atenție, în calitatea sa de agent KGB. În complicitate cu un alt agent KGB, Karoly Kiraly, pe atunci vicepreședinte CPUN. Aflăm aceste lucruri dintr-o carte apărută în aceste zile, semnată de generalul Tudor Păcuraru și de istoricul Florin Bichir, „Zori însângerate”, care cuprinde documente până de curând strict secrete, vizând conflictele interetnice din acel an fatidic.
Dacă așa stau lucrurile, conform documentelor din care vom cita, atunci rezultă că, timp de peste 30 de ani, în epicentrul societății civile, dar un timp chiar și în Guvernul României, a mai funcționat o cârtiță extrem de periculoasă, în persoana lui Mihai Șora. Voi cita din dezvăluirea făcută de cei doi în cartea apărută în editura Evenimentul și Capital, dar nu înainte de a face o introducere în context. În martie 1990, cu concursul autorităților de la Budapesta, dar și a agenților serviciului secret maghiar din România, și cu sprijinul în prima fază a serviciului secret sovietic, au fost provocate evenimentele sângeroase de la Târgu Mureș cu scopul de a dezmembra statul român, prin preluarea de către Ungaria a unei părți din Transilvania. În cele din urmă, acest proces a fost oprit de factorul intern, de Armata Română, dar și de factorul extern, Uniunea Sovietică, care se înțelesese cu Statele Unite ca singura reconfigurare statală să aibă loc prin unificarea celor două state germane. În continuare, vom cita din documentele prezentate în această carte de dezvăluiri.

„În februarie-martie 1990, mii de elevi din Târgu Mureș se aflau în toiul pregătirilor pentru examenele respective: admitere în liceu, „treaptă” (în ambele cazuri contau notele obținute în timpul anului), respectiv bacalaureat și facultate. Cu o dexteritate care și astăzi uimește cercetătorul, vicepreședintele CPUN, Karoly Kiraly, a vârât ranga exact în această fisură – cu sprijinul ministrului Educației, Mihai Șora.
Precum am văzut, statutul domnului Karoly Kiraly, de agent KGB, a fost lămurit de istorici. În ce-l privește pe dl. Mihai Șora, mai persistă neclarități. Rezident în Franța din 1938, membru a Partidului Comunist Francez, în 1948 dânsul ar fi venit în România pentru a-și revedea familia. Cu acest prilej, regimul comunist l-ar fi sechestrat, împiedicându-l să se întoarcă în Franța. Cu totală lipsă de omenie, comuniștii l-au numit direct în Ministerul Afacerilor Externe, unde ascensiunea sa, sub ministeriatul Anei Pauker, a fost meteorică. Și asta într-un moment când chiar și foștii luptători din Războiul din Spania („interbrigadiștii”) deveniseră suspecți, iar foștii prizonieri la nemți erau prin lagăre sovietice: prea văzuseră Occidentul! Ulterior, dl. Șora a susținut că acest tratament de favoare se datora trecutului său de „membru al Rezistenței Franceze”. În anul 2019, L’Ordre des Compagnons de la Liberation a lămurit că domnul Șora își arogă în fals calitatea de membru al Rezistenței. În orice caz, la acea vreme – anii 1948-1952 – ascensiunea sa bruscă în diplomația românească a suscitat multe comentarii: având acces la „secrete de Stat și de Partid”, candidații la funcțiile diplomatice veneau cu recomandări de Partid și erau temeinic verificați de „cadriști”, înainte de angajare. Dar cine și când îl recomandase și verificase pe dl. Șora? La angajare nici măcar nu era membru al PMR! Pe fondul indiscrețiilor bahice ale unuia dintre cadriștii ministerului, un anume Constantin Stuparu, cu acces la dosarele de personal, se știa că Șora fusese recomandat de „tovarășii sovietici”, ca urmare a activităților pe care le desfășurase pentru NKGB (INU) în Franța, soldate cu expulzarea sa. Ca spion sovietic! Se comenta că, mulți ani, dl. Șora a fost „enterdit de sejour” în Franța. Recentele revelații privind acțiunile întreprinse de dl. Șora, în anii 1946-1948, vizând „influențarea pozitivă” a emigrației de la Paris par să sprijine această ipoteză, acreditată de altfel și de prestația dânsului ca martor al acuzării în procesul „Lotului Noica-Pillat” (soldat cu un mort în anchetă și 23 de condamnări însumând peste un sfert de mileniu de pușcărie). Ceea ce explică de ce, în 1990, dl. Șora era aliniat precis pe aceeași marșrută pe care o primiseră și „jurnaliștii sovietici” detectați de contraspionajul românesc la Târgu Mureș. Astfel, spre sfârșitul anului, într-un interviu dat presei franceze, dl. Șora va face o paralelă surprinzătoare între situația învățământului maghiar din România și cea a învățământului românesc… de peste Prut: „Iliescu este incoerent: el dorește pentru Basarabia ceea ce refuză Transilvaniei!”.

Am închis acest lung citat. Gravele tulburări, care au constat într-o sângeroasă confruntare între comunitățile română și maghiară din Târgu Mureș și din împrejurimi și care au făcut înconjurul lumii, cu efecte devastatoare asupra imaginii acestei țări, au avut în epicentru un război în interiorul învățământului românesc declanșat în parteneriat, așa cum constată istoricii, de doi agenți sovietici. România nu a fost dezmembrată, dar a avut foarte mult de suferit, iar evenimentele de la Târgu Mureș au constituit și un excelent pretext pentru oficializarea noii Securități, care a primit numele de SRI. După ce, în prealabil, securiștii fuseseră recrutați de Virgil Măgureanu, începând din ianuarie 1990, într-un biroul al Ministerului Turismului, pe ușa căruia scria „Comisia ecologică a Deltei Dunării”. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

22 Comentarii

 1. Morții mă-sii de jegos! Și cu toți cei care îi cară țucalul! În frunte cu Chirila!

 2. Acest infect trebuie urgent judecat si condamnat la puscarie.

 3. Demitizarea porcului comunist enkavedist.

 4. „În martie 1990, cu concursul autorităților de la Budapesta, dar și a agenților serviciului secret maghiar din România, și cu sprijinul în prima fază a serviciului secret sovietic, au fost provocate evenimentele sângeroase de la Târgu Mureș cu scopul de a dezmembra statul român, prin preluarea de către Ungaria a unei părți din Transilvania.”
  Parca m-ati aruncat in urma cu 30 de ani si parca l-as auzi pe Vadim. Si eu care credeam ca inpolitics este un site serios… Pentru circotasi, nu faci astfel de afirmatii incendiare fara a aduce niste dovezi. Sau ma rog, daca presedintele tarii isi permite… Sau ne intoarcem pe vremea „aginturilor straine”?

  • „evenimentele de la Târgu Mureș au constituit și un excelent pretext pentru oficializarea noii Securități, care a primit numele de SRI”

   Când ești prost degeaba nu–ți mai trebuie nimic.

   • Comentatorul semnalase un alt subiect. Nu s-a referit deloc la nasterea SRI. Poate ca nu-l intereseaza, poate ca stie mai bine ca tine sau poate ca nu-i considera un topic important. Asdar, daca ai ceva de comentat la ceea ce sustine omul comenteaza la obiect. Nu fii porc si nesimtit!

    • ”neperatu”, poate și cu ”f”.

    • Jurnalistul ți-a dat citat, iar ce ți-am dat eu este tocmai citat din jurnalist.

     Deci, la ce s-a referit jurnalistul?

     Ciobanii securiști proști, porci și nesimțiți sunt și analfabeți funcțional.

     Deh, și apa-i udă.

     • „Jurnalistul” nu mi s-a adresat mie.
      Si apoi, bineintels ca nu e jurnalist, Prostovane, chiar faci pe unul si mai priost ca tine? Nu-ti dai seama de ridicol?
      Baron von Luthe

     • Securist prostovan, jurnaliști sunt numai ofițerii SRI care încasează bani la pungă de la Cocoș, la ordinul lui Coldea.

      Hai, mergi și dă brânza jos de pe tine, te așteaptă șefii să le-o molfăi!

 5. Comunistul francez Mihai Şora s-a întors de la Paris la Bucureşti în 1948 şi a ajuns direct în Piaţa Victoriei (ce coincidenţă !, ce reveniri la locul faptei !), în cabinetul tovarăşei Ana Pauker, ministru de Externe, foarte cunoscut agent sovietic. Era chiar şeful de cabinet al tovarăşei Ana şi vara se prezenta la serviciu în pantaloni scurţi şi în sandale, după propriile mărturisiri făcute prietenilor săi tineri în anii ’80. A fost şi Mihai Şora un agent al Cominternului în forma lui de atunci, transferat de la comuniştii francezi la comuniştii români în lipsă de cadre calificate ? Nu ştim încă, dar, foarte probabil, vom afla până la urmă (cum s-a întâmplat şi cu „deconspirarea” lui Petrov-Băsescu).

  Ce e foarte sigur e că în anii ’50 şi până târziu, înspre 1970, a fost şi directorul unei mari edituri – propagandă deci –, aşa că Mihai Şora nu a fost printre victimele comunismului, ci, dimpotrivă, era înfrăţit cu călăii. CITAT

 6. E cam diversiune treaba asta cu interese ”straine”,cum zice Lefty mai sus.Agentii diversionisti au fost atunci ”blanzii” nostrii securisti autohtoni,ce au avut obiectiv creearea imediata a ”Secu demoratiei-”originale” de atunci,precum si dezbinarea dintre cetatetenii romanesti si maghiari din zona.Si-au indeplinit planurile,au infiintat srri-ul,iar scandarea unanima ”JOS ILIESCU”,ce o proclamau impreuna tg-muresenii si romani si maghiari,s-a stopat.

  • care nu văd dincolo de vârful bocancului? Apăi, așa grăiești tu, ”cetatetenii romanesti” si ”srri”, bozzgore? tu, urmaș de slugi la toate porțile vremurilor?

 7. Nimic nou,apartenenta lui Sora la NKVD era de mult cunoscuta,evident negata de „naivi”, si cum iesirea dintr-o asemenea institutie se face doar cu picioarele inainte…..Motivul expulzarii di Franta ,activitate de agent sovietic, a fost dezvaluit de V.Tismaneanu,alt anticomunist de ziua saptea. Cred ca Tg. Mures e „pistol cu apa” fata alte activitati comise in glorioasa lui viata revolutionara de personajul in discutie. Ramane o intrebare ce a fost in capul lui Iliescu cand l-a numit ministru ? La recomadarea cui, ghici ciuperca. Si inca una, ce cauta ginerica la o suta de ani in Piata Victoriei acum vreo trei-patru ani, instigand la nesupunere ? Anarhie, scandal, distrugerea autoritatii statului,dezbinare totala,dusmanie intre tineri si batrani, intelectuali si muncitori,elevi si profesori,etc. ? Hai ca le avem azi pe toate. Misiune indeplinita la care au contribuit multi,nu numai MS.

 8. Sa fii comunist in anii ’40 era ceva. Iti trebuia ceva curaj si viziune.
  Nu orice dobitoc isi putea permite, de pilda cum isi permit azi sa aduca injurii gratuite in mod public unui cetatean de calibrul lui Mihai Sora. Nu mai vorbesc de varsta omului, amanunt care ar fi trebuit sa impuna respect si autocenzura, indiferent de eventualele argumente pro.

  • Securistul prostovan parpanghel vorbește despre respect și autocenzură, dar ca de obicei este vorba de celebra dublă măsură.

   Să fii comunist acum e ca și cum ai fi de dreapta, dar fără bani, cam ca în anii ’40.
   Cu foamea-n gât, hoț și criminal, plătit de regimul securist, bifat, bifat, bifat.

 9. @Franklin, sa fii comunist in anii ’40 trebuia sa fii evreu,logic ca doar nu era sa adere la fascism, ungur, bulgar sau roman, dezertor ca Bodnaras, cu viziune si „studiile” lui Dej,Chivu sau Ceausescu la Universitatea Doftana si doctoratul la Tg.Jiu. Mda. era ceva ! Varsta nu-i o virtute daca ai trait in ticalosii.

 10. […] 11 comentarii / 3723 vizualizări / 19 aprilie 2021 […]

 11. […] Am închis acest lung citat. Gravele tulburări, care au constat într-o sângeroasă confruntare între comunitățile română și maghiară din Târgu Mureș și din împrejurimi și care au făcut înconjurul lumii, cu efecte devastatoare asupra imaginii acestei țări, au avut în epicentru un război în interiorul învățământului românesc declanșat în parteneriat, așa cum constată istoricii, de doi agenți sovietici. România nu a fost dezmembrată, dar a avut foarte mult de suferit, iar evenimentele de la Târgu Mureș au constituit și un excelent pretext pentru oficializarea noii Securități, care a primit numele de SRI. După ce, în prealabil, securiștii fuseseră recrutați de Virgil Măgureanu, începând din ianuarie 1990, într-un biroul al Ministerului Turismului, pe ușa căruia scria „Comisia ecologică a Deltei Dunării”, scrie inPolitics. […]

 12. Vorba aceea
  La vremuri noi ….tot noi…

 13. intrebati la ambasada britanica din bucuresti unde locuieste shora!
  (cica e vecin cu ei de 74 de ani!)

 14. […] Colonelul SRI a scris într-o carte apărută nu demult, ”Zori însîngerate”, despre Șora: ”Rezident în Franța din 1938, membru a Partidului Comunist Francez, în 1948 dânsul ar fi venit în România pentru a-și revedea familia. Cu acest prilej, regimul comunist l-ar fi sechestrat, împiedicându-l să se întoarcă în Franța. Cu totală lipsă de omenie, comuniștii l-au numit direct în Ministerul Afacerilor Externe, unde ascensiunea sa, sub ministeriatul Anei Pauker, a fost meteorică. Și asta într-un moment când chiar și foștii luptători din Războiul din Spania („interbrigadiștii”) deveniseră suspecți, iar foștii prizonieri la nemți erau prin lagăre sovietice: prea văzuseră Occidentul! Ulterior, dl. Șora a susținut că acest tratament de favoare se datora trecutului său de „membru al Rezistenței Franceze”. În anul 2019, L’Ordre des Compagnons de la Liberation a lămurit că domnul Șora își arogă în fals calitatea de membru al Rezistenței. În orice caz, la acea vreme – anii 1948-1952 – ascensiunea sa bruscă în diplomația românească a suscitat multe comentarii: având acces la „secrete de Stat și de Partid”, candidații la funcțiile diplomatice veneau cu recomandări de Partid și erau temeinic verificați de „cadriști”, înainte de angajare. Dar cine și când îl recomandase și verificase pe dl. Șora? La angajare nici măcar nu era membru al PMR! Pe fondul indiscrețiilor bahice ale unuia dintre cadriștii ministerului, un anume Constantin Stuparu, cu acces la dosarele de personal, se știa că Șora fusese recomandat de „tovarășii sovietici”, ca urmare a activităților pe care le desfășurase pentru NKGB (INU) în Franța, soldate cu expulzarea sa. Ca spion sovietic! Se comenta că, mulți ani, dl. Șora a fost „enterdit de sejour” în Franța” a mai scris colonelul. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998