CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deutsche Welle: Basescu critica privatizarea Petrom, dar tace in problema gazelor de sist

0 comentarii / 1249 vizualizări / 26 martie 2012

Autorităţile române au luat de mai multă vreme, într-o ambianţă caracterizată de mare discreţie, hotărârea de a demara exploatarea gazului de şist. Motivele acestei discreții sunt disecate de prestigiosul post german Deutsche Welle, într-o analiză de dată recentă.

Subiectele importante continuă să fie tratate manipulator, cu recurs la mituri politice depăşite. De exemplu, problema exploatării gazelor de şist a fost introdusă în dezbaterea publică prin aluzii nebuloase la ameninţările care ar veni din partea Rusiei. De fapt emoţia creată în jurul subiectului abate atenţia de la singura discuţie care contează şi anume care sunt prevederile contractuale dintre compania americană Chevron şi statul român, ţinând seama şi de implicaţiile legate de mediu. Compania americană a obţinut deja mai multe perimetre de exploatare în Europa de est în Polonia, România şi Bulgaria, dar în Bulgaria în urma mai multor proteste publice, guvernul a interzis exploatările.

Motivele discreției
Or, preşedintele şi guvernul au iniţiat în prealabil tratativele cu compania americană Chevron într-o mare discreţie şi foarte puţine informaţii au devenit publice. Oficialii români s-au ferit ca de foc să discute acest subiect şi cu siguranţă că nu din cauza concurenţei ruseşti. Dacă se face mare tam-tam pe tema riscurilor de mediu, atunci desigur că şi costurile vor creşte. Localnicii sunt înclinaţi să ceară preţuri mai mari, autorităţile locale să emite şi ele tot felul de pretenţii şi aşa mai departe. Discreţia aceasta nu foloseşte însă deloc societăţii româneşti, ci doar companiei americane, mai puncteaza postul german. (R.G.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998