CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deutsche Welle: Basescu este cel putin la fel de corupt ca cei cu care se lupta

0 comentarii / 1481 vizualizări / 8 iulie 2012

In timpul mandatului sau, Traian Basescu a fost capabil sa influenteze politicile de austeritate datorita relatiei sale apropiate cu PDL, considera politologul Anneli Ute Gabanyi, din Berlin, pentru Deutsche welle, titrează site-ul ziare.com.

„A spus de la inceput ca el vrea sa fie un presedinte activ. Nu a vrut sa fie limitat la un rol ceremonial, ci a vrut sa se implice in politica si sa formeze politica”, a spus politologul pentru Deutsche Welle, adaugand ca acest lucru i-a devenit nefavorabil in urma schimbarii balantei puterii, adauga politologul. In acelasi timp, guvernul condus de Victor Ponta a incercat in mod constant sa isi extinda puterile. „Lupta pentru putere intre presedinte si prim-ministru este in plina desfasurare”, a mai spus Gabanyi. Guvernul german este ingrijorat cu privire la evenimentele din Romania, in special cu privire la reducerea drepturilor Curtii Constitutionale romane in legatura cu procedurile de suspendare a presedintelui, scrie DW, amintind de ordonanta de urgenta emisa de guvernul Ponta prin care Curtea Constitutionala nu mai poate blocha decizii ale Parlamentului precum cea prin care Basescu a fost demis. „Un asemenea lucru submineaza statul de drept”, a spus Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel. „Acest lucru este in mod special grav, pentru ca este o pervertire a statului de drept. Exista o Constitutie care prevede felul in care trebuie sa fie facute lucrurile atunci cand, de exemplu, este suspendat un presedinte. Acum, acest lucru a fost drastic simplificat – ocolind reglementarile oficiale”, a declarat Mario Kreuter de la Institutul pentru Studii Est si Sud-Est Europene de la Regensburg. De cealalta parte, nici Traian Basescu nu scapa de critici.
Europarlamentarul austriac Hannes Swoboda a declarat pentru postul national german de radio ca este impotriva „declaratiilor politice unilaterale”. De ani de zile, Basescu a abuzat de puterile sale, a spus Swoboda. La randul sau, Gabanyi a declarat pentru DW ca presedintele roman si-a pierdut sustinerea atat din partea politicienilor, cat si a populatiei, din cauza politicii sale stricte de reducere a cheltuielilor bugetare. De asemenea, potrivit altor critici, Basescu are viziuni discriminatorii fata de minoritati. In opinia lui Gabanyi, Basescu este tratat in prezent asa cum obisnuia el sa faca in trecut. „Basescu este orice altceva, dar nu un bun democrat. El este cel putin la fel de corupt ca cei cu care afirma ca se lupta. Chiar nu imi pare rau pentru persoana – dar felul in care se face acest lucru este cu adevarat ingrijorator”, a incheiat Kreuter pentru DW.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998