Deutsche Welle: Dubla masura a lui Iohannis – taios cu Dragnea, milos cu Kovesi
0 comentarii / 9495 vizualizări / 15 decembrie 2016
”Ca să poți impune o decizie, este necesar să fii inatacabil și mai ales să demonstrezi că propria ta conduită este consistentă cu principiile afișate” scriu analiștii Deutsche Welle într-u comentariu dedicat bătăliei din jurul desemnării noului premier. Numai că, observă ei, președintele Klaus Iohannis nu pare deloc consecvent în principiile sale morale, ci folosește măsuri duble, funcție de interese.
”În cazul desemnării prim-ministrului, președintele României nu poate impune o hotărâre dacă nu procedează la fel în toate situațiile, dacă nu demonstrează că aplică tuturor și chiar lui însuși aceeași măsură. Desigur el poate încerca și poate reuși și prin diferite instrumente de coerciție (puterea legală e de partea sa, mass-media e de partea sa, diplomațiile occidentale de asemenea), dar deciziile sale nu vor impune respect și nu vor fi acceptate în conștiințele oamenilor, dacă nu vor părea juste.
Din nefericire, în momentul de față, autoritatea morală a președintelui este șubrezită din cauza indiferenței jucate cu care a tratat cazul Laurei Codruța Kövesi. Faptul că șefa DNA deține ilicit titlul de doctor, de care profită nu doar moral, ci și material, este o mare slăbiciune a statului român și implicit a președintelui însuși. Dacă CNATDCU a validat sau nu acuzația de plagiat e chiar secundar, căci același organism a arătat că teza e sub standardele cerute și că nu ar trebui în niciun caz să fie publicată.
Se va obiecta poate că situația Laurei Codruța Kovesi, formal vorbind exonerată de orice vină, nu seamănă cu cea a lui Liviu Dragnea care a fost condamnat de un tribunal. Dar președintele însuși a explicat că nu legea propriu-zisă îl interesează (Legea nr. 90/2001), ci principiul în sine și că ar fi insistat asupra deciziei sale chiar dacă legea nu ar fi existat. Așadar președintele a pus problema nu în termeni juridici, ci în termeni morali și de principiu politic. Și președintele are dreptate: nu legea contează (ea ar putea fi invalidată, de viitorul Parlament sau de Curtea Constituțională), ci principiul care oferă ”suveranului” autoritatea morală de a impune ”supușilor” săi anumite decizii(…)
Dacă președintele nu va decide să-și extindă aria intransigenței morale, lumea va rămâne cu sentimentul apăsător că s-a comis o nedreptate. Iar o putere nedreaptă va fi pusă mereu sub semnul întrebării și nici măcar proiectele bune nu vor putea fi duse la bun sfârșit” mai scrie D.W.(B.I.)
foto:mondonews.ro
Comenteaza