Deutsche Welle: In Romania, presa ”democratica” incita tot mai mult la violenta
4 comentarii / 3825 vizualizări / 20 iulie 2018
În comparație cu mari state civilizate ale UE, unde se înregistrează tulburări și violențe de stradă de mare amploare, ”România este totuși o țară atât de liniștită” se relevă într-o analiză publicată de Deutsche Welle.
Un exemplu de țară zguduită de violențe e Franța, ”unde reformele președintelui Macron prilejuiesc de vreme îndelungată manifestații și contrareacații violente care par de neimaginat într-o țară ca România cu toate frământările ei protestatare din ultimii ani. Dar am ales Franța ca exemplu și ca reper mai ales datorită scandalului din ultimele zile când a fost dezvăluit un fapt, într-adevăr, uluitor. Un colaborator apropiat al președintelui Macron, Alexandre Benalla, unul din acei oameni de încredere care îndeplinesc sarcini atipice, a fost filmat în timp ce maltrata un manifestant căzut la pământ și complet fără apărare, în timpul protestelor anti-reformă de 1 Mai. Dar asta nu e totul. Omul președintelui purta casca și uniforma forțelor ”antitero”, făcându-se vinovat de uzurpare de autoritate” se arată în material.
”Lumea românească, cu tarele ei cunoscute, este în schimb atât de liniștită, fapt care nu e prețuit la justa lui valoare. O țară săracă a periferiei europene zguduită de manifestații ca cele din Franța ar fi fost cu siguranță ”repudiată” în Europa și scoasă de pe harta oricăror investiții. Din păcate nu e mai puțin adevărat că societatea românească tinde și ea să intre în era unor divizări radicale și că îndemnurile (disimulate) la violență se aud tot mai des, inclusiv în presa ”democratică”” conchide D.W.
foto: ziarulincomod.ro
In Romania si protestatarii sunt second hand.
De ceva timp, nu mult, urmaresc (si) acest spatiu de exprimare libera, in care cetateni diversi isi expun opinii in raport cu temele propuse de detinatorii acestui spatiu virtual de conversatie, pe langa diverse alte surse de informare, cu scopul de a beneficia de suficienta informatie DIVERSIFICATA pentru a-mi contura o opinie personala fata de tipurile pe care le traim. In legatura cu unele subiecte propuse spre dezbatere in acest spatiu, mi-am exprimat puncte de vedere, alaturi de alti concetateni, incercand intotdeauna (si, probabil, nereusind mereu) sa tin postarile proprii in zona dezbaterii de idei si de principii, propunandu-mi de fiecare data sa evit capcana judecatilor de valoare la care nimeni si nimic nu ne da dreptul.
Acceptand temele de dezbatere fara a comenta in vreun fel nici modul lor de selectare si nici eventuale motivatii subiective, de multe ori m-am intrebat si, postand aici, am intrebat, si am pus totodata sub semnul indoielii calitatea celor care prin articolele lor, desprinse din actualitatea fiecarei zile de catre proprietarii acestui spatiu privat de discutii, ne provoaca la aceste interesante schimburi de opinii.
Explozia tehnologica si informationala din ultimii 15 ani a schimbat total, si probabil ireversibil, atat modul in care se croieste zilnic mass-media (vehiculul prin care ajung la noi, de-a valma, tot felul de stiri, reale sau nu, inventate sau nu, manipulatorii sau nu, dupa caz) cat si ‘distributiile’ fiecarei oficine in parte. Daca pana inainte de globalizarea accesului la internet trebuia sa faci o minima scoala care sa te califice, eventual, in a lucra in vreo forma de mass-media, de cand au fost inventate asa-zisele platforme de socializare, orice om de pe Planeta, corect sau nu, bou sau nu, idiot interesat sau idiot din nastere, etc. poate ‘bombarda’ Planeta cu orice i-ar trece lui prin cap, fara sa trebuiasca sa dea socoteala in vreun fel daca ce scrie/posteaza el este incorect, nereal, ilegal, manipulatoriu, s.a.m.d.
In aceste conditii, cred ca este o masura necesara, atat pentru protejarea sanatatii noastre mintale dar si pentru a decela informatiile false/manipulatorii de cele reale, sa ne intrebam CINE este cel/cea care ne transmite o informatie si CE interes ar putea avea in mistificarea ei (daca este reala) sau in manipularea concetatenilor (daca informatia este de-a dreptul inventata).
Fata de tema de fata propusa spre dezbatere aici, marturisesc ca nu-l cunosc pe numitul Horatiu Pepine (desi l-am auzit de multe ori la radio dandu-si pareri pe diverse teme), nu stiu ce l-a recomandat sa conlucreze cu D.W., nu stiu ce anume l-ar recomanda asa, in general, sa-si dea pareri despre orice, mai mult decat pe oricare dintre concetatenii care scriu aici din cand in cand si, pe cale de consecinta, nu stiu ce anume l-ar recomanda pe acest domn sa fie atat de des citat in diverse site-uri, blog-uri, etc.
Nu doresc sa intru intr-o polemica virtuala nici cu D.W., nici cu susnumitul domn si nici cu cei care-l citeaza atat de des, insa nu pot sa nu remarc desele ‘partizanate’ din comentariile sale, cu multe din ele neputand fi de acord.
Spre exemplu, inteleg din extrasele citate aici din articolul sau publicat azi pe site-ul D.W. ca „presedintele-filozof” (expresia apartine numitului domn Pepine) Macron s-a cam facut de … compot inhaitandu-se cu un malac de SPP-ist al lui (sau cum s-or numi ei acolo, in Franta) care l-a luat la bastoane pe un biet protestatar francez cazut la pamant in cadrul unei demonstratii din Paris. Din intreg articolul sau (aici de fata sunt doar doua extrase) nu rezulta clar ce nemultumire are dl. Pepine:
– ca Macron, care-i „filozof” si are „virtuți intelectuale atât de rare printre membrii corpului politic” (!), are niste garzi de corp atat de retardate incat sa dea intr-un om cazut la pamant, fapt de natura a-i stirbi alura intelectuala din gros laudata de catre dl. Pepine care-l acuza pe Macron, nici mai mult nici mai putin, de „coniventa” (!) cu acea bruta,
sau ca
– „Președintele-filosof asociat cu bătăușul zelos riscă să devină metafora reformelor pe care încearcă să le aplice în Franța și, ceea ce ne preocupă mai mult, în Europa”, citat din care incepe sa se vada, oare, o usoara nostalgie dupa Sarkozy??? In acest caz, se cuvine a aminti aici ca cel care a fost primar intr-un mic oras francez, ministru de finante, ministru de interne si apoi presedintele Frantei, este exact acel tip care dupa ca i-a luat dictatorului Gaddafi 50 de milioane de euro cu titlul de shpaga, a trimis avioanele franceze chiar inaintea celor americane sa bombardeze Libia si sa-l ucida pe acelasi Gaddafi.
Ce mi se pare insa injositor pentru numitul domn Pepine insa, este ultimul paragraf din ‘productia’ sa livrata astazi la D.W. si citata aici, paragraf in care descrie Romania (tara in care s-a nascut, adica) drept „o tara saraca a periferiei europene”. Pai daca Romania ar fi fost intr-adevar „o tara saraca” ar mai fi avut loc ‘festivalul’ (ca s-o citam pe L.C.K. din vremurile ei bune) asta de interventii la cel mai inalt nivel, festival vecin cu traficul si cumpararea de influenta!, pentru tot felul de firme din partea de Europa care-i place dlui pepine si nu se afla la periferia sa?
Lista ar fi prea lunga, insa cateva nume tot trebuie amintite:
– Franta, care-si doreste fabrica de elicoptere de la Ghimbav atat de tare, incat ameninta mai voalat sau mai direct Romania ca daca nu comanda cateva zeci/sute de elicoptere la Ghimbav si prefera sa le ia de la alti parteneri ‘strategici’ doamna ambasador isi taie venele in fata Guvernului;
– Olanda, care isi doreste atat de tare portul Constanta ca sa poata controla intregul coridor fluvial ce leaga Marea Nordului de Marea Neagra, incat ne porcaie pe toti romanii pe la toate colturile si s-a jurat ca Romania sa nu ‘pupe’ Schengen pe vecie;
– Austri, care isi doreste atat de multe (unele deja si le-a luat pana acum) incat nu mai avem loc sa le mentionam;
– Germania, care dupa ce si-a luat ‘tainul’ din escrocheria EADS se ascunde ca strutul, omitand insa ca i se vede enormul c*r;
si lista, stimati concetateni, ar putea continua mult si bine, contrazicandu-l grav pe distinsul domn pepine care, poate este prea orbit de Germania atunci vorbeste/scrie (extrem de urat, insa) despre Romania.
Cat priveste asa-zisele indemnuri la violenta pe care domnul Pepine sustine ca le aude tot mai des la presa „democratica”, lasandu-ne insa in suspansul ghilimelelor folosite asupra cuvantului ‘democratica’, fara a nominaliza expres aceasta presa, fostul angajat al lui Sorin Ovidiu Vantu (cand scria la revista acestuia intitulata ‘Idei in dialog’) vrea, probabil, doar sa ne atraga atentia asupra „divizarilor radicale”, refuzand sa-si precizeze clar pozitia in acest caz, cel mai probabil din cauza politicii editoriale a D.W.
In rest, in Germania este bine, curat, frumos si, mai ales, ei nu se afla la „periferia Europei”. Totul e perfect. Cu nazismul au cam dat-o, rau de tot, de gard, insa cum tuturor romanilor le plac masinile mentesti, mai conteaza detaliul asta minor?!?
Mai bun comentariul decat articolul.Din cel dintai am aflat totusi ceva:cine este semnatarul de la DW.
pepine cateodata demonstreaza o alura bipolara in ceea ce scrie… si demonstreaza in continuare