CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

Deutsche Welle: Iohannis-Ciolos, tandemul preferat de Berlin

1 comentariu / 5105 vizualizări / 13 septembrie 2016

Într-o analiză tăioasă publicată ieri, a cărei concluzie amară ar fi că astăzi, la București, se întîlnesc doi ratați ai politicii de vîrf, Iohannis și Hollande, prestigiosul Deutsche Welle punctează, între altele, că tandemul format din actualul președinte al Românioei și premierul Cioloș e alesul Berlinului. O observație care poate ajuta mult la decriptarea viitoarele manevre politice de la București.

”Există anumite asemănări între François Hollande și Klaus Iohannis” scrie DW. ”Și unul și altul au venit la putere după un președinte clivant, cum spun francezii, adică unul care divide societatea, creând adversități puternice, așa cum făcuseră, fără îndoială, Nicolas Sarkozy și Traian Băsescu. Amândoi, Hollande și Iohannis, au pus în prim plan ideea ”normalității” sau a ”altui fel de a face politică” criticând hiperactivitatea și supraexpunerea mediatică a predecesorilor lor(…)Dar, nu în ultimul rând, amândoi – Hollande într-o măsură catastrofală și Iohannis la limita crizei – au eșuat în ambițiile lor de a propune un model de exemplaritate prezidențială. Hollande, în pofida intenției sale de a fi un președinte ”normal”, a ajuns să dividă societatea mai profund decât Sarkozy, ale cărui polemici nu depășeau, adesea, simpla retorică. Astăzi, Franța pare mai sfâșiată ca niciodată. La o altă scară, președintele Klaus Iohannis a eșuat și el, deși e prea devreme să tragem concluzii, stilul său de o lentoare căutată (care nu e lipsită de sens, căci acțiunea prezidențială nu are a se sincroniza cu televiziunea) ajungând să pară mai curând o carență și o neadecvare. Fostul președinte vorbea prea mult, era nervos și mereu ofensiv, actualul președinte este, totuși, prea tăcut, ceea ce îl face să pară absent”.
DW amintește, totodată, că fostul președinte Băsescu, deși neagreat de marile cancelarii, a fost, totuși, sprijinit în numele intereselor franco-germane:

”Traian Băsescu provoca iritare nu doar la București, ci și și în Europa, ceea ce nu i-a împiedicat însă pe germani și pe francezi să-i ia apărarea în cursul suspendării sale în 2012, deoarece el părea să le exprime mai bine interesele decât opoziția de atunci.

Germania, mai ales, se temuse de conturarea unei direcții de natură să pună dificultăți politicii europene duse la Berlin, așa cum o fac astăzi țările din Grupul de la Vișegrad sau țările Mediteranei cu Grecia în frunte. Astăzi președintele Iohannis și premierul Cioloș sunt cea mai bună variantă pentru Berlinul care luptă din greu pe două fronturi” mai relatează postul german, amintind în treacăt, în final, că, de pe urma acestei relații România, din păcate, nu prea se alege cu nimic concret.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. da, doar ca americanii si sri-ul ii vpr goni poate pe amandoi

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998