CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deutsche Welle: Iohannis e incompetent; CIA si SRI s-au amestecat prea mult in politica

12 comentarii / 21245 vizualizări / 7 ianuarie 2017

Într-un moment de profunde schimbări geo-politice, România s-a pricopsit cu un președinte mut și incompetent, diplomația e complet dezorientată, iar CIA s-a amestecat prea mult, prin intermediul SRI, în toate afacerile politice interne din ultimii ani. Aceasta este concluzia analiștilor Deutsche Welle, într-un material difuzat ieri, în care se mai profețește o modificare a pro-americanismului, așa cum s-a manifestat el în țara noastră.

”După toate aparențele, dacă luăm în considerare absența oricăror luări de poziție la nivel înalt și tăcerea absolută și, de fapt, incompetentă a Președintelui (a trimis, ce-i drept, o telegramă de felicitare președintelui ales, Donald Trump), diplomația românească e complet dezorientată și așteaptă, în prealabil, ca marile puteri să intre în dialog și să ofere o indicație cu privire la noua configurație a lumii” scrie DW.

”Posibilitatea care prinde contur, a unei înțelegeri ruso-americane, și rolul incert pe care l-ar avea Germania în acest nou context, crează o mare dilemă pentru diplomația de la București, care se vede brusc desprinsă din certitudinile sale(…) În aceste împrejurări, diplomația românească se găsește într-o situație de nesiguranță pe care nu a mai trăit-o demult. Dar cel mai grav este că pro-americanismul bine implantat și păzit cu mare vigilență de serviciile secrete (CIA, direct sau prin mijlocirea SRI pare a fi avut un rol mai mare de cât se bănuia în toate afacerile politice interne românești), trece el însuși printr-o mare derută. În definitiv, ce înseamnă pro-americanism, dacă el va exclude adversitatea fățișă față de Rusia? Sau, și mai grav, dacă noua administrație americană va îngheța capabilitățile militare din România? În plus, toate minoritățile libertare și anti-ortodoxe care exultau de stilul și orientarea prezenței americane vor tinde la rândul lor să-și retragă sentimentele și să devină mai circumspecte dacă Donald Trump va lăsa să iradieze conservatorismul pe care îl sugerează. Ce va mai însemna atunci pro-americanismul de până acum? Și cum se va împăca el cu cealaltă putere semnificativă, Germania, care ține să fie prezentă, exercitând o supraveghere atentă a economiei românești? Prin urmare pro-americanismul însuși nu va mai fi pe de-a-ntregul ce a fost, trecând la rându-i printr-un proces de reformulare” se mai punctează în material. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

  1. Pe unde-o fi, Ceaușescu exultă! La 27 de ani de la moartea lui, tot de indicații depindem. Că le dau americanii, că le dă Frau Merkel, că alți europeni judecă după propriul cap, noi nu ne clintim din starea de copilași neajutorați. Ba ne și place, masochiști cum suntem!

  2. Las’ca ne scoate la mal tanarul ministru de externe(75 ani),”forjat” in politica externa,ducand Romania pe inalte culmi de glorie si succese!!!!!….Sa vedem cine-l tine de vorba pe batranul comunist!!!!!

    • Domnule, sa ma ierti, dar esti pe linga drum !
      Cauza imi scapa, fiindca nu cred ca ar fi prostia !

      • Și dacă teînșeli ? Nu cu prima frază, tipul clar este pe lângă drum …

  3. Am scăpat de un Noriega care si-a batut joc de țară asta timp de 10 ani am sperat in un alt om dar ghinion
    Personal nu prea mai cred ca aceasta tara va mai avea viitor
    Ultimul sa stingă lumina

  4. Asta e si interesul. Sa depopuleze de tot aceasta tara. Si sa o ocupe ei asa cum vor. Sau cine ramane aici sa aive viata care o are…

  5. Nici nu cred ca-i intereseaza pe nemti cat de aliati suntem noi cu americanii…S-au bagat adanc in economia romaneasca, cu asistenta serviciilor noastre de informatii, fiind destul de mult concurati de austrieci, francezi, pe alocuri, italieni si greci. Cea mai mare halca au impartit-o, totusi, cu rusii, cu binecuvantarea, afisat antirusa, a Basescului si a Iohanisului, deopotriva… Ca ziarele germane s-au trezit sa faca niste analize de geopolitica, corecte in fond, tocmai acum, cand binomul crapa la toate colturile, e doar trist…Ca Iohanis, incompetentul si habarnistul e tot al lor (si al austriecilor…), la fel ca Iohanis infractorul, ca tot ii place lui acest cuvant…Ma tot intreb, cand isi vand sufletul (sau ce au ei in loc…) serviciilor, pe langa avantajele materiale li se promite si vesnica imunitate in fata legilor penale?! Ca, la Ghita, se pare, ca n-a functionat…Acum, cand n-a mai ramas nimic de impartit din averea statului, nemtii – aliati traditionali in vreme de pace si frati de imparteala la razboi cu rusii – vorbesc mai mult in numele „prietenului” de la rasarit, ca majoritatea tarilor europene s-au cam pozitionat in legatura cu viitoarele colaborari, Romania asteapta sa-i dea Trump delegatia de negocieri…Poate ca, nu numai, nemtii asteapta vestea ca scutul de la Deveselu nu va fi activat, ca tot le-a fost promisa rusilor pacea cu americanii si Romania s-a obisnuit la mijloc…
    P.S. Si cred ca e foarte important sa avem un ministru de externe cu experienta, ca e si batran, eu zic ca-i bonus. In privinta comunistilor, eu chiar am o problema: inainte de ’89, eram o raritate, vesnic marginalizat ca n-aveam origine sanatoasa si nu eram membru de partid, acum, cand ii vad pe-astia foarte multi cum ii gratuleaza pe dusmani cu „comunistule!”, ma tot intreb cand, unde si din cine s-au nascut…Ca si aia de-i insulta pe unii cu apelativul „Iliescianule!” si-mi amintesc ca inainte de’89, cand toti eram, fie si numai prin vecinatate, comunisti, Iliescu era „de bine”, cel putin, asta spunea Europa Libera…Si iar trag o concluzie (probabil gresita), ca daca nu te revendici de la Iliescu, radacinile tale sunt in partea impuscata a partidului, ca altfel, n-are cum!

    • mi-a plăcut mult cum ai scris ! mă bucur că mai sunt persoane cu ochii bine deschiși.

  6. Nu stiu cat suntem sau vom mai fi „proamericani” dar stiu ca vom rămâne vesnic „antisistemsovietic”. In aceasta perioda fiecare stat, se pare, este pe cont propriu. Se fac si se desfac aliante. Noi ce facem? D-zeu cu mila ptr România!

  7. CE este de facut? Scrisoarea III-a de Mihai Eminescu Ce zice Mircea cei Batrăn ?
    Daca fiecare romăn ar gandi (face) la fel, ne vom apăra singuri cu ajutorul lui Dumnezeu !

  8. oare face ceva iohanis sa contrazica ideea? nu cred

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998