CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deutsche Welle: ”PNL – o grupare de mucava fara idei si solutii, un ecou al DNA”

1 comentariu / 3036 vizualizări / 11 aprilie 2017

Aflat în plin așa-zis proces de reformare, PNL are parte de o critică de o vehemență ieșită din comun din partea unui organ de presă mai degrabă sobru precum Deutsche Welle, concluzia analiștilor fiind că partidul Brătienilor riscă să ajungă o grupare de mucava în care ultimele tresăriri de viață sunt repede curmate.

”Dacă PNL se va complace pe mai departe în diagnosticul conform căruia problema principală a României este corupția, va rămâne o grupare de mucava” se arată în materialul dedicat modului aiuritor în care PNL a reacționat la platforma propusă de afaceristul Viorel Cataramă, o șansă ratată de a clarifica apele în partid.

”Alegerile din organizația bucureșteană a PNL au prilejuit un mic eveniment: prezentarea unui program politic care ar fi oferit grupării o hotărâtă orientare de dreapta. Autorul ei principal este Viorel Cataramă, un om de afaceri aproape uitat, dar care jucase cândva un rol important în partid. Nu e locul să prezentăm proiectul pe larg, mai ales că a fost respins prin votul majorității, dar să spunem totuși că documentul a dat impresia că, în sfârșit, lucrurile s-au pus în mișcare și că partidul e dornic să-și asume o identitate doctrinară clară. De exemplu programul Cataramă prevede privatizarea integrală a spitalelor (cu excepția serviciilor de urgență) și a învățământului superior, anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru cei apți de muncă, eliminarea salariului minim, concomitent cu creșterea pensiei minime la 200 de euro, susținerea familiei, descurajarea importurilor speculative, adoptarea monedei euro în cel mai scurt timp. Nu discutăm programul în sine (pe care nu-l criticăm și nici nu pledăm în favoarea lui), semnalăm numai prima tentativă mai proeminentă de a depăși situația de neutralitate ideologică și apolitism în care se complace PNL de la fuziune încoace.
Dar mica tresărire de viață a fost curmată foarte repede, căci organizația municipală a respins moțiunea, cu care se prezentase organizația de la Sectorul 2, pe care o considerase excesiv de îndrăzneață. Partidul a preferat să rămână pe o linie de neutralitate ideologică și, în esență, apolitică. Singura angajare a PNL care ar putea fi cât de cât distinsă este una ”proeuropeană” și ”anticorupție”, ceea ce sugerează preferința tot mai pronunțată pentru o tehnocrație apolitică și pentru constituirea unui corp de profesioniști ai politicii ”integri”, ”competenți” care să depășească vechea luptă dintre stânga și dreapta. Ironia crudă pentru lideri noi de tipul Raluca Turcan, Alina Gorghiu sau Cristian Bușoi este că, deși ei tind către zona incoloră a tehnocrației, publicul care ar rezona la rândul său cu o asemenea evoluție preferă să aleagă USR-ul. Pentru cei care au votat USR (în ciuda amalgamului doctrinar sau tocmai de aceea), liberalii ar fi rămas încă în zona cromatică și plină de contraste a vechii politici ”corupte”. Frumusețea imaterială și transparentă a politicii noi ”necorupte” ar fi de găsit la partidul lui Nicușor Dan” se arată în analiză.

”Moțiunea lui Cataramă este o tentativă de restaurare a politicii clasice”

”Pe scurt PNL a încetat de multă vreme să mai facă politică, mulțumindu-se în campania electorală de anul trecut să devină un fel de ecou al DNA. Să ne amintim bunăoară clipul cu tânăra îmbrăcată în ie, o replică a României lui Rosenthal, care de data aceasta și-a abandonat cu totul mândria, declarându-se rușinată de înclinațiile sale către viciu.
Or, moțiunea lui Cataramă este o tentativă de restaurare a politicii clasice, una care vorbește despre proprietate, taxe și impozite, ajutoare sociale, comerț șamd și care presupune confruntare directă cu adversarii politici identificați după ideile lor. În România singurul partid care mai face politică este PSD și acesta este motivul principal pentru care a câștigat alegerile. Dacă PNL ar dori la rândul său să câștige alegerile (există, după toate aparențele și alte căi de a ajunge la putere, dar fără o reală legitimitate democratică) ar trebui să propună idei pregnante și soluții limpezi pentru problemele sociale și economice reale ale țării. Căci, dacă partidul se va complace pe mai departe în diagnosticul conform căruia problema principală a României este corupția, va rămâne o grupare de mucava” conchide D.W. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. P.N.L. nu mai exista de mult ! De ce ? Pentru ca nu are pe cine sa reprezinte! Fara o clasa nationala de antreprenori dedicati ideii de capital autohton, azi intr-o lume corporatista (multinationala) acest partid nu are cum fiinta ! Cat despre asa zisii membrii pnl sa fim seriosi ….Toti sunt o gluma proasta …Imi vine in minte imaginea „pnl”-istului avocat fost si alte grupari de interese cum apare la tv: gras, nebarbierit, cu picioarele intinse in full screen ….vorbeste mult , nu spune nimic concret ; isi face reclama gratis la niste posturi ” onorabile” gen b1 sau antena 3 ….cum apare, schimb pe animal planet tv….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998