Deutsche Welle: Presa favorabila presedintelui Basescu sustine incalcarea regulilor democratiei
0 comentarii / 1314 vizualizări / 21 noiembrie 2012
Prestigiosul ”Deutsche Welle” atrage atenția, într-un comentariu intitulat ”Ce e mai prețios decît democrația?” asupra unui fapt extrem de îngrijorător, anume semnalele apărute în presa de casă a Cotrocenilor potrivit cărora Băsescu ar trebui să ignore victoria USL în alegeri de dragul ”interesului național”.
”Campania electorală conţine excese fără precedent în ultimii 20 de ani, care trec dincolo de cruditatea limbajului, propunând explicit idei anti-democratice.
Presa favorabilă preşedintelui Traian Băsescu a susţinut în ultimele luni că miza acestor alegeri din decembrie este atât de mare, încât regulile democraţiei ar putea fi încălcate. Majoritatea politică reieşită din alegeri ar putea fi pur şi simplu ignorată, în virtutea unor scopuri superioare, care nu au fost însă explicate cu suficientă claritate (…) În orice caz, este cert că partizanii preşedintelui nu au reuşit să propună opiniei publice argumente convingătoare pentru aceste insinuări dramatice şi, cu atât mai puţin, o bază pentru o dezbatere politică serioasă. A spune că USL va scoate ţara ”de pe direcţia Vest” este ceva suficient de vag, încât să nu poate fi supus niciunei verificări. De asemenea, a spune că USL ”va scoate ţara din Europa” ţine de acele afirmaţii care pot părea oricând adevărate. Am putea afirma, fără riscul de a greşi, că România, prin nivelul ei de civilizaţie, nu a fost nicicând o ţară cu adevărat europeană sau că i-au lipsit mereu instituţiile liberale bine consolidate. Am putea susţine, iarăşi, că stilul luptei politice, nivelul general al dezbaterii publice, calitatea personalului politic, ş.a.m.d., nu sunt cu adevărat la nivel european. Şi ceea ce este cu adevărat ironic pentru militanţii pro-prezidenţiali, este că afirmaţiile de mai sus pot fi ilustrate excelent cu exemple din cursul guvernărilor PDL şi cu persoane din anturajul preşedintelui, dacă nu cumva cu preşedintele însuşi.
Dacă este totuşi îngăduit ca o campanie electorală să conţină şi afirmaţii tari, cu atât mai mult cu cât ele vehiculează un ideal (modelul european), este însă nepermis ca în numele unor afirmaţii atât de nesigure şi a unor judecăţi de valoare facile, cu aplicabilitate nelimitată, să recomanzi preşedintelui de republică să recurgă la orice mijloace pentru a deturna rezultatul votului” se arată în comentariul DW.
Comenteaza