CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deutsche Welle: Romania – vasalul Germaniei

1 comentariu / 10653 vizualizări / 31 august 2016

În timp ce alte foste state comuniste din UE încearcă să-și regăsească demnitatea și să-și afirme punctele de vedere proprii, România tace mîlc și joacă fix cum îi ordonă Germania, este concluzia amară a Deutsche Welle, într-un comentariu făcut ieri.

”În cursul întâlnirii cu șefa guvernului de la Varșovia, premierul Dacian Cioloș s-a disociat de propunerile Grupului de la Vișegrad privitoare la modificarea Tratatului european. România evită o poziție comună cu grupul de la Vișegrad și preferă să joace cartea Berlinului sau, cu alte cuvinte, a conformității ”europene”.(…)

Polonia, care a lucrat în strânsă colaborare cu Ungaria, Cehia și Slovacia, se pronunță pentru modificarea Tratatului European și limitarea rolului pe care îl joacă Comisia Europeană(…)

Premierul Dacian Cioloș a fost nevoit să admită că dezaprobă această perspectivă (care exprimă esența poziției Grupului Vișegrad și nu un aspect colateral): ”Sunt marje de manevră în limitele tratatului actual şi considerăm că pe termen scurt, pe termen mediu, trebuie să lucrăm în primul rând pe marjele pe care ni le lasă Tratatul în momentul de faţă.” (Dacian Cioloș)

Care sunt aceste marje nu am înțeles și are acum mai puțină importanță. Cert este că Bucureștiul se instituie ca apărător al stării de fapt și că va lua distanță față de Polonia în cadrul Consiliului European din luna septembrie. În plus, se pare că evită cu tot dinadinsul să colaboreze cu Grupul de la Vișegrad, alegând consultări ”regionale”, menite să disocieze între țările componente. (…)

E limpede că România alege un drum divergent față de celelalte nou sosite în UE și că nu ține să joace un rol important în viitoarea configurație a Uniunii. Iar și mai uimitor este faptul că, deși la toamnă vor ave aloc alegeri legislative, aceste subiecte nu preocupă pe nimeni” comentează analiștii D.W.

 

Photo: Bundesregierung/Denzel

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Este clar pentru toata lumea ca nu avem niciun lider. Un ultim examplu ar fi cel cu armamentul nuclear si felul in care au reactionat acesti „politicieni”. Nici nu conteaza daca a fost sau nu adevarata stirea. A fost in test pe care l-am picat. Polonia cere de ceva vrème arsenal nuclear pe teritoriul ei, la noi pozitia liderilor a fost cea strulului,,,,,de frica sa nu ne complicam si sa nu suparam pe cineva. Nu cred ca vom avea prea curand macar un Victor Orban. Din pacate vom ramane cu V. Ponta, D Ciolos, K. Iohannis, Dragnea si lista poate continua. Vorba unui classic ” mai bine sluga americanilor decat a rusilor”

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998