CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deutsche Welle: Slavirea anticoruptiei a dus la perceptia politizarii ei

5 comentarii / 3561 vizualizări / 12 iulie 2018

Slujirea, Nefertiti, Zeița Anticorupției. Toata slava închinată Laurei Kovesi și DNA a avut drept efect firesc percepția anticorupției ca fiind politizată; refuzînd inteligent oferta USR, Kovesi a evitat la mustață să adîncească și mai tare această percepție, scrie Deutsche Welle.

”Faptul că fosta șefă a DNA a refuzat oferta USR de a intra imediat în politică și de a candida la prezidențiale ar putea fi o simplă preferință personală care nu merită comentată. În planul vieții publice a fost însă un lucru bun, căci dacă Laura Codruța Kövesi s-ar fi înscris într-un partid, politizarea anticorupției ar fi ajuns la paroxism. Liderul USR, Dan Barna, a înțeles și el acest lucru, căci și-a retras invitația cu o precizare: ”Dacian Cioloș chiar are dreptate când spune că magistrații trebuie sa se ocupe de justiție și societatea și oamenii să se implice în clasa politică”.

Dar dacă fosta procuroare șefă ar fi acceptat? USR nu a făcut, de fapt, decât să-și deconspire propria gândire politică care așază DNA-ul în centrul ei, fapt care înseamnă că și până acum militanții acestei grupări au văzut în anchetele procurorilor o formă de politică.

Potrivit unei doctrine ieșite din uz, războiul ar fi continuarea politicii cu alte mijloace, or, după exact același model, există grupări în România care văd în ”lupta anticorupție” o continuare legitimă a politicii. Nu întâmplător unii ”au votat DNA”, o exprimare la prima vedere figurată, dar care a fost luată, după toate aparențele, în toate sensurile. Manifestanții care scandau ”DNA să vină să vă ia” făceau la rându-le același tip de politică, care a fost la un pas de a transforma sensul figurat într-unul propriu. Destui ziariștii scriau, la rândul lor, că DNA va reuși să ducă la bun sfârșit ceea ce nu e capabilă să facă opoziția parlamentară.

Prin urmare nu se mai poate ascunde că pe un versant al politicii românești DNA a fost și continuă să fie perceput ca un instrument de rezolvare a raporturilor de putere. În această lumină nu este de mirare că în sinea lor (transparentă de altfel) militanții din această categorie nu au cum să admită independența reală a procurorului, în care identifică de fapt (în mod legitim sau nelegitim, după caz) un cripto-simpatizant(…)
DNA, exaltată peste măsură de unii, a ajuns să fie suspectă în ochii celorlalți. Desigur, există și numeroase fapte precise care atestă abuzuri și încălcări procedurale în cursul anchetelor DNA (și pe care președintele Iohannis le-a admis numai cu jumătate de gură), dar privind lucrurile în mare, percepția politizării parchetelor este corelată strâns cu apologia lor. Reiese, logic, că parchetele anticorupție vor fi percepute ca fiind cu adevărat neutre din punct de vedere politic, atunci când vor înceta nu atacurile, ci apologia la adresa lor” scriu analiștii siteului german.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. bre, astia din Germanica is retardati? Cum dracu sa intri in politica fiind porcuror? Ar fi trebui sa iasa din magistratura, si sa mance roscove cu malai (no, ghini!)… dar totusi, mai usor cu prostiile pe scari…

 2. Politia Legionara, Securitatea bolsevica, DNA-ul sorosist, aceiasi Marie cu alta palarie.

 3. Acuma si sa ne uitam prea mult si cu prea mare insistenta in gura oficinei Deutsche Welle, parca nu se prea cade, desigur cu conditia sa judecam cu creierul din dotare, ferindu-ne in acelasi timp de regurgitarile unitatilor militare din presa.

  Dupa cat au ‘investit’ cancelariile occidentale intr-o cetateanca modesta din provincie (care nu a excelat niciodata in altceva decat intr-o ura viscerala fata de poporul din care face parte) si dupa ce au antrenat-o eficient in lupta de anihilare a clasei politice (atata cata este ea in Romania) dar si a antreprenoriatului autohton (atata cat a putut deveni acesta in 25 de ani), ambele in folosul direct si integral al respectivelor cancelarii, se dovedeste ca pana si versatilor propagandisti germani (sau filogermani) le vine destul de greu sa curate rahatul odios in care a transformat cetateanca tot ceeace a atins in ultimii ei 10 ani de existenta.

  Se cauta cu febrilitate fraze pompoase cu care sa se abureasca cetatenii debili, si se mesteca in tacere gustul amar al unor liste de dorinte ale cancelariilor care nu au putut fi satisfacute inainte de tragedia recenta cauzata de revocarea intempestiva.

  Mai ales ca Germania insasi are grave probleme (interne ‘multumita’ politicii extravagante a dnei Merkel vis-a-vis de migranti, si externe cauzate de pragmatismul unui american care a transformat in numai un an America intr-o mega-firma de paza la nivel planetar si acum umbla de nebun prin lume cu facturierul la subrat, dand fiori reci si insomnii pe termen lung unei Europe extrem de preocupata de un indelungat exercitiu de auto-admiratie).

  Cand nimeni nu are nici cea mai vaga idee despre cum ar putea arata Planeta in mai putin de un an, a avea pretentii de luciditate si de comentarii ‘fair’ din partea unor cancelarii surprinse de tipul cu facturierul absolut cu chilotii in vine (desigur, ‘exersand’ la micutzii din estul Europei) este o pretentie fantezista si lipsita de realism.

  • totusi, Horatiu Pepine nu o dat-o-n bara asa de rau ca acum… i-or fi propus aia din redactie ca-l expateaza prin Romania si omul, dedulcindu-se la smantanica germaneasca, o fi scris dupa dictare… altfel nu pot esplica intoarcerea de 180 de grade (cred ca BTI ne da raspunsul la sfarsit: „scriu analiștii siteului german”… deci e unii, mai multi) :D

 4. Apologia nu s-a manifestat dupa lov,de stat din dec.’89, numai in privinta Lulutei,aceasta exponenta exemplificata a noii Secu,ci in ce priveste toti exponentii acesteia,incepand cu Ion iliescu si terminand cu Johanis,dar cel mai grav cu Apologia intregii institutii a noii securitati,ce conduce de fapt romania.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998